JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDCCII

–        ‘Tek dja…’.  “Yuan na ing gi dem Snesi-bizness!”. Nadat de Chinese influx en bouwmanie de US-dollars uit de economie van de onafhankelijke Republiek Suriname hebben geroomd/-ruimd, weggevoerd en er voor de lokale en traditionele betaalverplichtingen geen US-dollars meer te krijgen zijn om goederen/diensten uit onder meer de USA te voldoen, krijgt men selectief enkel voor de handelsvoorzieningen en importen uit China, ‘de Yuan’ via een Chinese bank ter beschikking ‘te stellen’. Het land is gewoon verkocht. Een noodmaatregel om het monetaire falen en de inflatiegevolgen nog drie maanden te camoufleren, de rekolonisatie te faciliteren (…), dat is dat hele ding en helemaal niets anders. De wandeling naar de afgrond van het hele Surinaamse “zijn”, het existentiële van de Srananman, is begonnen. Hout, goud en een meervoud aan natuurlijke hulpbronnen, verdwijnen daarnaast ook nog naar de miljardenmoloch in het Verre Oosten. Is het nu duidelijk!?

–        D-tour. Een paar jaar komen ruiken aan de versgeurende malse grasvelden van de ‘groene partij’ en dan terugkeren naar het discutabele gewaad van het paarse, op een georkestreerde NDP vergadering te Onverwacht? Wanneer de paarse ‘orga’ uiteindelijk kennismaakt met de meegenomen bagage, in eerste en tweede aanleg, kan het wel zo zijn of worden, dat de overvrachtrekening echt niet betaald wordt. Want Patrick Ken-sen-huis terugnemen met de aanlokkende en te misbruiken ‘vier’ Para-zetels, virtueel reeds in de handpalm gezien, wil nog niet zeggen(…), dat er toegevoegde waarden op de bagagedrager voor kandidatenplekjes zijn geplaatst of meegelift. Hooguit zal de fiets kort na de start voorspelbaar bezwijken, door de last die zonder een weegmodel werd/is meegenomen. Echt en origineel “Paars” zien de binnendringers huldevol aankomen, terwijl de spoeling al dun stroomt?! Vanaf de tijden, dat PNP ‘noodzakelijkerwijs’ werd opgericht, over een fenomeen Hindorie/Liesje cum suis heen en dan ene Waarde, een Bosje, een Artie J. en Dipo heen…, handelden dissidente elementen in de prenatale fasen tegen alles wat huisgroen, oranjerood, blauwgeel of uiteindelijk weer paarsig werd. Uit dit soortementen aan rebellie en zoektochten, kan er ‘ten lange laatste’, helaas maar een wetmatig model tevoorschijn schieten. Te beginnen met zeer persoonlijk of pensioengericht ‘egotrippen’ en het maar gauw vergeten van het stemvolk/-vee of de achterban.  Helaas de publieke teleurstelling weer mateloos te ‘triggeren’. Vervolgens levenslang, de misslagen en priemende “odo’s” te moeten verwerken! Heeft helemaal niets met de gepropageerde zorg voor een wildvreemde en weinig slim (in-)geluisde achterban te maken. Enkel met megalomane gedraging en daaruit voortvloeiend egotrippen. Totdat?  Kensenhuis heeft het over vijf jaar van hardwerken, alsof hij de hoofdprijs reeds gewonnen heeft. “Tan teki san e go pesa, baka yu bron dem bun bun krujara…”.

–        Ganja. Tweehonderd en vijftig kilo’s naar Suriname van ‘high grade ganja’ om ons volk verder te vergiftigen, nadat Jamaica zelf de drugsproductie en -handel heeft gelegaliseerd? Caricom verbanden, lieve mensen. ‘Jonko styling’. Geef de mensen brood, spelen en een ‘jonko’. “Everybody happy, maaaanh?”.   ‘Yeah, maaaanh, very happy maaaanh! Butjaka styling, maaaanh’.

–        Russia. Rusland zal nooit in dit millennium een plek weten te vinden binnen de beschaafde wereld? Wie had dat bedacht? Oppositieleden en democraten worden als dieren op straat neergeschoten en journalisten doodgeschoten.

–        Droga. Het geleuter waait uit Amsterdam over.  Amsterdam/Paramaribo – ‘De Amsterdamse crimineel Marchano Pocorni is vannacht geliquideerd in Paramaribo.’ Dat bevestigt de Surinaamse politie. De 37-jarige Pocorni was in Amsterdam ook al doelwit van een liquidatiepoging: in oktober openden twee schutters het vuur in café De Zon in de Pretoriusstraat in Oost, waar Pocorni vaak kwam. Pocorni werd omstreeks 04.00 uur ‘s nachts door onbekenden doodgeschoten in een café op de hoek van de Wolframstraat en de Heliumstraat in Paramaribo-Noord. Een nog onbekende tweede man raakte gewond. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.  Het café waar Pocorni werd doodgeschoten, is een club annex shisha lounge, genaamd PP Shisha Lounge, waar gisteren het feest Sunday Sinner’s werd georganiseerd. Vorig najaar hadden twee schutters al geprobeerd Pocorni dood te schieten in café De Zon in de Pretoriusstraat – waarvan zijn vriendin mede-eigenaar is. Pocorni en zijn vriend Benito P., bleven ongedeerd, maar een 32-jarige klant kreeg een kogel door zijn hoofd en een 48-jarige man werd in zijn been geraakt.  Pocorni was vooral als inbreker en overvaller bekend voordat hij op 18 oktober 2012, volgens de recherche samen met Rida Bennajem, de Amsterdamse Marokkaan Najeb Bouhbouh doodschoot voor Hotel Crowne Plaza in Antwerpen. Die moord was een katalysator in de onderwereldvete waarin inmiddels meer dan twintig Amsterdamse criminelen zijn vermoord.  Bouhbouh was een goede vriend en zakenpartner van beroepscrimineel Gwenette Martha (zelf op 22 mei vorig jaar geliquideerd in Amstelveen).  Pocorni viel kort na de liquidatie van Bouhbouh op, doordat hij ineens veel geld uitgaf. Hij kocht auto’s, waaronder een Mercedes A-klasse, en dure cadeaus voor zijn vriendin, zoals een Cartierhorloge van meer dan duizend euro en een Louis Vuittontas van een slordige 650 euro. In een afgeluisterd telefoongesprek, beloofde hij ‘een echte Estelle Cruijff van haar te zullen maken’. ‘Hé, jij gaat de vrouw worden van een echte topcrimineel’.
Dat hij door het smijten met geld ‘een miljoener’ leek, vond Pocorni zelf niet zo handig, maar ja, hij ging zich wel ‘helemaal de man voelen’. Bij een inval in de woning in West, waar de familie Pocorni woonde, werden forse geldbedragen gevonden in een kast, in coupures van 500 euro.  Dat Pocorni inderdaad een van de moordenaars was van Bouhbouh, kon justitie niet bewijzen. Wel werd hij vanwege zijn uitgaven veroordeeld tot een bescheiden celstraf.   Waar justitie Pocorni niet kon straffen voor de liquidatie van Bouhbouh, deed de onderwereld dat wel. Nadat hij in oktober was ontsnapt aan de wildwestschietpartij in café De Zon – met een automatisch wapen, vluchtte hij naar Suriname. Daar kregen zijn rivalen hem vannacht (acht uur in de ochtend Nederlandse tijd) alsnog te pakken. Overgenomen uit de misdaadsectie van de Amsterdamse courant ‘Het Parool’. http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/3877609/2015/03/02/Crimineel-Marchano-Pocorni-doodgeschoten-in-Suriname.dhtml

–        Hoogverraad. Landverraad zal snel door Brunswijk moeten worden gecorrigeerd! De Engelse, ofwel Anglicaanse kaarten van Suriname en (Brits-)Guyana, willen in meerder geval ons land wederrechtelijk benadelen, als het om de door criminelen bezette Post Tigri en de daar ten zuiden van liggende driehoek gaat. De echt verantwoordelijk samengestelde kaarten van Engelstalige landen, bieden echter een substantiëler beeld van de situatie, zoals de kaart afgebeeld op het Internet die vorige week al werd aangestipt, in een Matapi-Suriname afkondiging. Zie zelf maar en ook de satellietversies. Leidend is echter:  http://www.suriname.nu/101alg/landkaart01.html “The western and eastern borders of Suriname are subject to longstanding disputes between the Republic of Suriname and its neighboring countries French Guiana and (British-) Guyana. The southern border with Brazil is uncontroversial since 1906”.

–        Serieus. Waar schort het aan? In ieder geval niet aan ‘schorsing’, van het uitgestelde recht ‘te willen zien en hebben’, overwegende de bevochten  en verdragmatig verkregen: “universele rechten van de mens”! De politiek belaste rechtspraak in Suriname, opnieuw vertoond. Op 08 December 1982 werden 17 mannen uit hun onderkomen…, huis, gevangenis en een cachot in de hoofdkazerne van Paramaribo, versleept naar het Fort Zeelandia. Alle zeventien mannen werden in toenemende mate bedreigd, mishandeld, gefolterd, gemarteld, waarna twee getraumatiseerde staatsburgers van het land Suriname vrijkwamen en vijftien zielen –waaronder een Nederlands staatsburger– door totaal lijp geslagen beulen, in opdracht van hun (militaire-) ‘meerderen’, ook onder bedreiging, de ongelukkigen doodgeschoten. Politieke uitlokkers/ophitsers, opdrachtgevers en moordenaars, lopen voor het oog van de wereld nog steeds vrij rond (…), terwijl het Openbaar Ministerie na onderzoek en vervolging, benodigde identificaties van vermoedelijke daders heeft rondgemaakt. Met het uitvallen/-zondering van een aantal, door de dood intussen overmand of een aantal ook al niet vervolgbaar verklaard. Op twee na hebben gedagvaarde verdachten aan de nog functionerende rechtscolleges gevraagd, hen uit te willen procederen. Restverdachten verschuilen zich achter een ‘wonderlijke amnestiepaskwil’ die door ‘politieke charlatans’ en een uiterst corrupt gedeelte van het parlement werd gejaagd. Vervolgens geheel illegaal ondertekend en “Riso” gepubliceerd. Dat het rechtscollege, in de vorm van een Krijgsraad, dd. 02 Maart 2015, na vele beproevingen van nabestaanden en de totale rechtvrezende natie, overgaat tot algehele schorsing van een ‘lopend strafproces’, ook nog wel voor een jaar, grenst aan de uiterts bedenkelijke normen en waarden die men zichzelf heeft gesteld. En dat spreekt na alle nationale en internationale protesten, boekdelen over de kwaliteit van rechtspraak in de Republiek Suriname. Men mag zelf verder invullen, wat de internationale rechtsorde(-n)  –na 25 Mei 2015– verwacht(-en) van de nieuw te vormen machtsorganen.

–        Monorat. Vertelt geheel misleidend, dat zaken nog niet rond zijn met ABOP, maar tegelijkertijd de VHP een trap tussen de pitten geeft. Volwassen politicus, hor! Samen met Touw Ngie Touw en Lachmon wil men ABOP binnendringen. De verwachting geeft landelijk toch wel aan, dat de gouden bergen die beloofd zijn(…), uiteindelijk na de verkiezingen zullen lijken op hoopjes scherpzand, zoals men dat fenomeen nu in de Marowijnerivier afpompt en op de oevers tussen Papatam en Albina wenst te storten. Niet meer en niet minder, in de Hummer-era. Let goed op! Over om-/aankoopbedragen is hier zeer bewust niet gesproken. Niet in US$, Euro, Yuan of Srrrrrrd.

–        Para. Een politiek belast en overgenomen Districtscommissariaat, vormde het toneel van hoogverraad aan de Nationale Partij Suriname. Kan daar nog enige zegen op rusten? In twijfelachtiger mate  en gradaties zeker wel.

–        DNA. Is er nog een vergadering op niveau gehouden in De Nationale Assemblee? Verwezen wordt naar de verslaggeving van de redactie. In ieder geval niets wat vooralsnog lijkt op een begrotingsbehandeling. Alertheid dubbel geboden.

–        Venezuela. Maduro heeft vanuit Caracas een lichtelijk suïcidale boodschap verzonden. Hij liet een aantal US-staatsburgers arresteren en beschuldigde hen van alles en nog wat. Visumverplichtingen en andere repressiever maatregelen. De volgende stap zal zijn, dat de totale hoeveelheid aan volksvermogen van Venezuela in het buitenland geparkeerd, voor enige bewegingsvrijheid wordt bevroren. Heeft geen missen. Maar daar heeft Maduro toch al geen verstand van gehad.

–        Rotterdam. Kinderen uit SU gaan daar op school. De Hogeschool Rotterdam laat leerlingen en docenten onderzoeken op tuberculose. Bij een student en een oud-student is ruim twee weken geleden tbc geconstateerd. Het gaat om twee op zichzelf staande gevallen, benadrukt de school. De twee kennen elkaar niet en het gaat ook om verschillende tbc-varianten. De student, die een besmettelijke vorm van tbc heeft, gaat op de locatie Kralingse Zoom naar school. De GGD is daar een zogeheten contactonderzoek gestart om erachter te komen of er meer mensen besmet zijn. In eerste instantie worden 26 klasgenoten en docenten van de tbc-patiënt onderzocht, omdat die dagelijks met hem omgingen. Tuberculose is een infectieziekte die ontstaat door een bacterie. De tbc-bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. De student wordt sinds de ontdekking in een geïsoleerde omgeving behandeld en kan dus niemand meer besmetten. De GGD heeft de locatie Kralingse Zoom veilig verklaard.  Bij het andere geval, de oud-student, gaat het om een niet-besmettelijke variant van tbc. Hij zat op de locatie Pieter de Hoochweg van de Rotterdam Academy. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat de tbc-bacterie dezelfde is als die begin vorig jaar bij een mede-student van de hogeschool werd gevonden. Die had wel de besmettelijke vorm. Destijds leverde een eerste onderzoek niet meer besmettingen op, maar nu dit geval is ontdekt, wordt het contactonderzoek alsnog uitgebreid. Ongeveer 740 studenten en docenten zullen op 23 en 24 maart door de GGD in Rotterdam worden onderzocht op tbc. Daarnaast wil de GGD ook 200 oud-studenten onderzoeken die mogelijk contact met hem hadden.

More
articles