Alfaisie, Bendt en Tay gediskwalificeerd

De dammers Johannes Alfaisie, Gerson Bendt en Jimmy Tay zijn gediskwalificeerd van verdere deelname aan het Surinaams Damkampioenschap 2015 (SDK 2015). Het trio had als protest tegen een besluit van het bestuur van de Surinaamse Dam Bond (SDB) besloten zich terug te trekken uit het toernooi.
In eerste instantie betrof het slechts Alfaisie, Bendt en Guno Burleson, die besloten hadden zich terug te trekken. Zij waren ontevreden met het besluit van het dambestuur om niet hun, maar de top 3 van het huidige toernooi af te vaardigen naar het Pan-Amerikaans Damkampioenschap in april in Brazilië.
Bendt, Burleson en Alfaisie eindigden vorig jaar als respectieve-lijk kampioen, derde en vierde. Het Pan-Amerikaans Damkam-pioenschap zou in 2014 plaatsvinden, maar werd uitgesteld naar dit jaar. Alfaisie zou de plaats innemen van John Sadiek die als tweede was geëindigd vorig jaar. Deze top 4 van vorig jaar voegde zich pas in de finale van het huidige toernooi bij de overige tien finalisten. Bendt, Burleson en Alfaisie zeiden echter onder protest mee te doen totdat het besluit van het be-stuur duidelijk was. Nadat SDB-voorzitter Frank Lo Kim Lin dit afgelopen zaterdag bij de vierde ronde officieel bekendmaakte, besloot het drietal niet mee te doen en ook de dammers van hun verenigingen mee te slepen, te weten Tay, Rodney Lion, Waldi Anches, Krishnapershad Ori en Ramon Norden.

dam 2
Echter, bij de vijfde ronde maandag, bleken Burleson, Lion, An-ches, Ori en Norden wel van de partij.
“Een goed besluit van Burleson, ik vindt hem verstandig”, zegt SDB-bestuurslid (penningmeester) Henry Sjoerwamo desge-vraagd. Hij legt uit dat bij zowel het SDK 2015 als het toernooi waar de spelers naar afgevaardigd zullen worden rating-punten te behalen zijn. Sjoerwamo vindt het besluit van Alfaisie, Tay en Bendt om weg te blijven van de wedstrijden daarom een “zeer kwalijke” zaak. Hij benadrukt dat deze dammers niet ge-schorst zijn, maar gediskwalificeerd voor verdere deelname aan het SDK 2015, dit omdat ze tot twee keer toe niet zijn komen opdagen, te weten de 5e ronde maandag en 6e ronde dinsdag.
Sjoerwamo: “Het wedstrijdreglement schrijft voor dat indien een speler twee wedstrijden onwettig wegblijft, die uit het toernooi wordt gehaald. Indien die speler nog niet de helft van het aantal wedstrijden (de finale van het toernooi telt dertien speelronden) heeft gespeeld, komen al zijn punten alsook de door de speler gespeelde partijen te vervallen. “Dus niemand krijgt punten, ook niet de spelers tegen wie ze hebben gespeeld”.
Volgens Sjoerwamo kan het besluit verregaande gevolgen heb-ben voor het drietal. Het SDK 2015 staat namelijk geregistreerd bij de werelddamfederatie, FMJD, en het dambestuur zal het besluit moeten rapporteren aan de moederorganisatie.
Sjoerwamo legt uit dat de protesterenden de brief waarin hun besluit is vastgelegd aan de wedstrijdleiding van het SDK 2015 hebben doen toekomen. “Echter heeft de wedstrijden niets van doen in het geschil tussen hun en het dambestuur. De zaken die ze in de brief hebben aangehaald betreffen de bond en niet de wedstrijdleiding of arbiters van het toernooi”, aldus het be-stuurslid. Sjoerwamo zegt dat de brief gericht moest worden aan het dambestuur, “want met hun heb je een dispuut, niet met ons”. Hij merkt op dat de dammers dan ook onwettig afwe-zig waren en dat er op basis hiervan het wedstrijdreglement is gehanteerd.
Sjoerwamo kan het zich nog steeds niet voorstellen dat de dam-mers onderwijl het toernooi gaande is verstek laten gaan. “Je wist van te voren dat je niet zou meedoen, waarom destabili-seer je het toernooi dan”, vraagt hij zich af. Volgens hem is het echter niet helemaal gelukt het toernooi te ontregelen. “We gaan gewoon door, alle dertien ronden worden met de elf spe-lers gespeeld”.
Het SDB-bestuurslid meent dat het drietal infeite andere spelers het recht heeft ontnomen om in de finaleronde mee te doen, “want we konden dan liever andere spelers hebben ingelast”.
“De SDB krijgt een slechte naam. Iedere keer hebben ze wat te zeggen”, aldus Sjoerwamo doelende op enkele dammers die steeds kritiek hebben op welk dambestuur danook. “Ze moeten weten dan er regels zijn en niet voor eigen belang, maar het be-lang van de dammerij streven”.
Dinsdag kwam Lion niet opdagen voor zijn partij tegen Bendt in de gedachte dat Bendt niet meedoet en dat hij dus vrij was voor de zesde ronde. Echter moest hij volgens Sjoerwamo wel aanwezig zijn, wat hem ook is meegedeeld.
De uitslagen van de zesde ronde:
Sanjay Beharie (2035)-Krishnapershad Ori (2077) 0-2
Soerdiperkash Jogie (2064)-Rudi Mohanlall (2056) 1-1
Guno Burleson (2205)-Ramon Norden (2001) 1-1
Rinaldo Kemnaad (2162)-Waldi Anches (2047) 2-0
Jerry Sadiek (2196)-Johannes Alfaisi (2167) 2-0
Gerson Bendt (2139)-Rodney Lion (2090) 0-0
John Sadiek (2243)-Jimmy Tay (2038) 2-0
Stand na zes ronden Punten SB-punten
1.John Sadiek MI 8 33
2.Jerry Sadiek 6 20
Guno Burleson MI 6 29
4.Rodney Lion 6 31
Rinaldo Kemnaad MF 6 29
6.Krishnapershad Ori 5 14
Ramon Norden 5 27
8.Waldi Anches 4 16
9.Soerdiperkash Jogie 3 13
10.Rudi Mohanlall 3 14
11. Sanjay Beharie 2 12

More
articles