Het jaarlijksterugkerende Ne-Waza toernooi van de Surinaamse Judo Federatie (SJF) blijkt bij de vijfde editie in kwaliteit te zijn gegroeid. Dit constateert de SJF, die het toernooi afgelopen zaterdag succesvol afdraaide in de zaal van het SOC. Alhoewel dit jaar het toernooi zijn 1ste lustrumvierde,waren er dit jaar minder deelnemers dan de voorgaande edities. Wat duidelijk is gebleken, is dat de sport-schoolhouders van SC Tatami (onder leiding van Iwan Muntslag), Jigoro Kano en het Christoforus Internaat (beiden onder leiding van Meda Kommies) hun judoka’s verder hebben geprofessionaliseerd in grondwerk judo. Dit alles is tentoon-gesteld in de verschillende gewichtsklas-sen gekoppeld aan hun leeftijdscatego-rieën. Het leeuwendeel van de eerste plaatsen ging dit jaar verrassend naar SC Tatami. Hierbij lijkt de hegemonie van Ji-goro Kano, die vaker de meeste eerste plek-ken opeiste, eindelijk te zijn doorbroken.
Tijdens dit toernooi is vooraf aan alle sportschoolhouders gemeld dat de regels van de Internationale Judo Federatie ge-hanteerd zouden worden. Behalve voor de deelnemers was dit ook een goed mo-ment om de kennis van de scheidsrech-ters op de proef te stellen. Bij de meeste wedstrijden waar de scheidsrechters de partij moesten beslechten, omdat die ge-lijk was geëindigd, was het een unaniem besluit (3 voor). Verder is er voor het eerst met 1 scheidsrechter op de mat ge-werkt. De twee hulpscheidsrechters za-ten buiten de mat. Voorheen waren de twee hulpscheidsrechters ook op de mat en wel in de hoeken gepositioneerd.
In de heren open klasse was Micha Wil-lems van SC Tatami de grote verrassing. Hij had een unieke Ne-Waza stijl van dichtbij de grond blijven, constant in be-weging aanvallen en loeren naar de fou-ten van de tegenstander. Daar moest een geroutineerde vechter als Giovanni Brunst aan geloven: hij liep regelrecht in een val van Willems, die de Sanka-Ku, de driehoeks verwurging, toepaste. Deze techniek kan ook als een armklem techniek toegepast worden. Er zat niets an-ders op voor Brunst om te ‘tappen’ (op-geven door af te tikken). In de finale zou Willems uit een ander vaatje moeten tappen wilde hij de open klasse op zijn naam schrijven. Bet SarafatTimpico van Jigoro Kano, dacht er anders over en zou Willems bewijzen wie het voor het zeg-gen had in de open klasse. Timpico heeft voordeel gehaald uit zijn zwaardere li-chaamsgewicht, kracht en simpele-tekst-book technieken. Hij wist de SC Tatami-ster te verschalken door een 7de houdgreep.
In de dames open klasse ontbrak Saman-tha Marica dit keer omdat ze de prijs voor de jongeren wilde achterlaten.
Daarvan heeft Rachel Herman van Chris-toforus Internaat ook dankbaar gebruik gemaakt, omdat ze voorheen telkens de eer aan Marica moest overlaten. Nieuw-komers in de open klasse waren Tatjana Sommandas (-48kg), Rianne Tsai (-58kg), KeturaWiebers (-58kg) allemaal van Jigoro Kano en De-borah Sabajo (-48kg) van Christoforus.
Tijdens dit toernooi waren er zeker twee markante diskwalificaties conform de gehanteer-de regels van de IJF. In één ge-val werd een judoka gediskwa-lificeerd omdat hij een verwurgingstechniek inzette zo-danig dat de wervelkolom van de tegenstander recht naar achteren werd geforceerd. Bij een ander geval was in feite de wedstrijd al in het voordeel van de judoka beslist omdat die zijn tegenstander is een stevige houdgreep vasthield.
Maar terwijl hij dat deed, vond hij het nodig een ‘thumbs up’ te maken voor een foto. In bei-de gevallen is gehandeld in strijd met de judo principes van respect en sportiviteit naar de tegenstaader toe waardoor deze judoka’s hun wedstrijden reglementair verloren. Deze overtredingen kunnen afhankelijk van de intentie zelfs leiden tot diskwalificatie uit het heel toernooi.
Opvallend bij dit eerste lustrum van het Ne-Waza toernooi was de terugkeer van Sensei Johan Nekrui. Hij was degene die dit toernooi vijf jaar geleden in Suriname heeft geïntroduceerd. Dit deed hij om vooral de oude, inactieve wedstrijdjudoka’s weer te interesseren om deel te ne-men aan competities. Ne-Waza is minder blessuregevoelig maar vergt wel een grotere conditieslag van de vechter wel-ke de oudere en doorgewinterde judoka als voordeel heeft op de jongere judoka.
Dit werd bewezen door Nekrui die kampioen werd in zijn gewichtsklasse van -91kg door Brunst en Timpico te verslaan.