V7 beklinkt DNA-deal vanmiddag in Olifant

Na maanden van onderhandelen en oplossingen vinden voor lastige situaties, is het zover. De partijen in V7 hebben zichzelf gevonden en ondertekenen om 17:00 uur vanmiddag een samenwerkingsakkoord in De Olifant, het partijcentrum van de Verenigde Hervormingspartij (VHP). Hoewel de deelnemende partijen (VHP, NPS, PL, SPA, DA’91, BEP), niet allemaal tevreden zijn over hun positionering van kandidaten voor de parlementsverkiezingen van 25 mei, hebben ze besloten om de eenheid te bewaren en het verbond voort te zetten. Ook het recent akkoord dat is gesloten tussen de NPS en het PVF, is door het congres bekrachtigd.
De NPS heeft gisteren in een bijzonder partijcongres groen licht gegeven aan het partijbestuur om verder te gaan met V7. De partij is niet helemaal tevreden met de 15 van de 51 beschikbare plekken op DNA-kandidatenlijsten in de tien kiesdistricten, maar begrijpt wel dat er in een samenwerking met vijf partners, je niet alles kunt krijgen wat je wilt. De NPS schikt zich met 6 plekken in Paramaribo (plaats 1, 5, 8, 10, 11,17), plus een plek in elk ander district. De partij is bereid plaats nummer 8 ter beschikking te stellen van de NPS, maar onder de voorwaarde dat het een NPS-positie blijft. Daarmee wil de NPS de SPA-voorman Guno Castelen tegemoet komen. Het partijcongres is ook akkoord met de positie van de NPS met betrekking tot de samenwerking op het niveau van ressort- districtsraad.
Het is alom bekend dat de NPS-voorzitter lijsttrekker van V7 wordt in Paramaribo.
Binnen de PL zijn de gemoederen ook tevreden, althans naar omstandigheden. Eerder had de PL twee posities, een in Para en een in Commewijne, ter beschikking gesteld van de KTPI. Sinds die partij weer uit de combinatie is gestapt, heeft de PL haar plekken terug. V7-medespeler KTPI, die ook al op regionaal niveau betrokken was, heeft V7 ondertussen al weer verlaten uit onvrede over de DNA-posities die de partij toegeschoven zou hebben gekregen. De VHP-leider en coördinator van de combinatie, zei naar aanleiding daarvan dat V7 alleen op regionaal niveau in enkele ressorten de KTPI zal missen, aangezien het vertrek geen invloed zal hebben op de kracht van de combinatie op DNA-niveau.
Eerder hadden partijen al een akkoord bereikt voor wat betreft de samenwerking op het niveau van ressort- en districtsraadsleden. De SPA is allesbehalve blij met slechts drie posities op de landelijke DNA-lijsten, te weten nummer 8 in Paramaribo, nummer 3 in Para en nummer 4 in Sipaliwini. Toch blijft de partij in de boot. SPA-voorzitter Guno Castelen vindt het belang van de blokvorming te groot om nu nog daarover te gaan zeuren. Bovendien beschouwt hij V7 als de nieuwe hoop voor de gemeenschap, reden genoeg om de combinatie in stand te helpen houden. De SPA en DA’91 hadden gehoopt dat de partijvoorzitters in V7 achter elkaar zouden worden gepositioneerd in Paramaribo. Maar vooral de PL, de VHP en de NPS zijn voorstander van de toekenning van zowel het aantal, als de specifieke plekken op de lijsten per district, aan de hand van de partijsterkte. Die sterkte is gebaseerd op het aantal stemmen en zetels bij de verkiezingen van 2010.

More
articles