JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDCXCVII

 

– Peilingen. Er zijn een tweetal peilingen intussen losgelaten op de samenleving. Twee daarvan concentreerden zich op het District Commewijne en een op Wanica. In Commewijne was al bij het lezen van de eerste regels, een verschil op te merken. Twee zetels zouden in ‘Cauwna’ gaan naar de NDP, terwijl de andere meting aangaf maar ‘een zetel’ voorlopig zou gaan naar NDP “plus” meer onbekend gebleven en dus virtuele samenwerkende partijen. In Wanica zouden zowel combinatie V7 en NDP ‘plus’ de “andere partijen” elk een zetel mogen claimen, als dus ongeveer op een derde van Februari 2015 verkiezingen zouden worden/zijn gehouden. Zwevende kiezers houden in beide districten, restzetels in de voorraadkast. Momentopnamen, exact drie maanden voor de verkiezingen van 25 Mei 2015. NDP ligt dus ietsjes voor in de aangegrijnsde peilingen en de vragen die aan de geënquêteerden werden gesteld zullen nog door linguïsten, sociologen en geografen moeten worden geanalyseerd. Politieke partijen mogen de hun bekender eigen en ingekleurde gedachten hebben en over de cijfers laten gaan die nu op dit moment rondwaren. De ene meting wordt gefinancierd door een binnengeslopen NDP/BVD-er. Vooralsnog bekend kranteneigenaar en consultant/liaison van de regering Bouterse. De andere opiniepeiling wordt uitgevoerd door een wetenschapper en in samenwerking met een bekend/behoudend radiostation. Een aan huidige machthebbers geparenteerde/gelieerde website, als men de meest recente commentaren hoort en leest, wist de voorlopige opiniepeilingen en uitslagen vroegtijdig te bespringen.

– V7. De politieke combinatie V7 zou op de maandag 23 Februari 2015 de samenwerking moeten beklinken, indien Somohardjo van Pertjajah Luhur volgens aankondiging inmiddels uit het buitenland is teruggekeerd.

– Gecharmeerd. Zou volgens ingewijden en bekender medium zo zijn voorgekomen dat Monorath zeer gecharmeerd is geraakt van ABOP, nadat Brunswijk hem ‘en passant’, aan verkiezingsplekken het hemeluniversum heeft beloofd. Hoe serieus kan men Manorath eigenlijk nog nemen, als hij zijn eigen en meest contemporaine politieke geschiedenis niet tussen de oren heeft weten te houden, de juridische- en coalitiestatistieken/status van ABOP/Brunswijk, blijkbaar sterk heeft verwaarloosd. De sterren van de hemel worden aan de stekeblinde beloofd, de krenten uit de pap voorgeserveerd, de rozijnen voor de taart zijn inmiddels in rum gesterkt en “opzijgezet” Let op dat woord “opzijgezet”. De geschiedenis leert het echec van A-combinatie, waarbij Beppie en Seeka ‘intern’ al gauw niets meer te vertellen hadden. Alendy werd lijfelijk gekapitteld. Maar misschien dat Monorath een politieke masochist is en daar allemaal gebukt overheen kan kijken. Die popi film bij TBL, kan in zulke benauwende situaties toch effen inspirerend werken. Of natuurlijk de klassieker “All President’s Men”. Keuze zat aan substantiële ‘pics’, wanneer verwarring ernstig de overhand krijgt.

– “Pathetic peoples”. Ze vielen in het afgelopen weekeinde, zowel in woord, geschrift, geluid en beeld over elkaar om te claimen, dat zij successievelijk de uitverkoren bedenkers waren/zijn van ‘pathetisch aandoende gedragscodes’ in/voor de komende, door verkiezingspolitiek, -rubriek en -retoriek bezwaarde maanden. Infantieler gedraging daarbij, bepaaldelijk niet geschuwd. “Ik was de eerste…!”. En dan? Het is en blijft een geïmmigreerde muilkorf. Intussen heeft Doekhie de ‘niet houdbare wapenstilstand’ redelijk wel en genoeglijk geschonden. Geeft de waardeloze conceptie glashelder weer. “Hariette heeft reptielenmentaliteit…”. En welke mentaliteit heeft Doekhie dan…? “Harriet heeft reptielenmentaliteit…?”. Gelukkig blijven hyena’s nog eventjes onbekend, in de polder nabij South Drain. Kunnen ze zich ook niet genoegzaam ter plekke vermenigvuldigen. De zijdelingse poging om de particuliere en dus vrije media te betrekken bij de muilkorfgedachten in het perscentrum geuit zal levendig bot vangen. ‘Allemaal quatsch goulash…’. Men zou/zal eerder de ‘bakka dyari tories’ van die bolle jongen uit de ‘Koendersklas’ bedoelen en gezapig in ‘the Hardeo-styling’ willen aanpakken. De Engelsen: ‘…an armistice is a modus vivendi and is not the same as a peace treaty, which may take months or even years to agree on. Armistice is also different from a truce or ceasefire, which refer to a temporary cessation of hostilities for an agreed limited time or within a limited area. A truce may be needed in order to negotiate an armistice…’. Uitgedacht en -bracht, ‘…durch die intelligenter Menschen…, Herr Carl’.

– Skowtu. Een onderinspecteur en een agent derde klasse in de problemen. In overweging genomen dat het om twee gescheiden zaken mag gaan.

– Jogi. Het assembleelid geeft aan: “…dat de bewindvoerder ‘publieke werken’, de eer aan zichzelf moet houden…”?. Maar waar Jogi steeds aan voorbij gaat, is dat er helemaal geen eer te behalen valt. Vooral niet bij iemand die op een post zit of door omstandigheden gebonden(…), gedwongen werd (over-) geplekt. Op een positie waarvoor de basiskennis totaal ontbreekt. Een probleem waar al de regeringen met NDP-signatuur onder lijden hadden of ‘kebukt’ gaan. Zie het cijfermateriaal aan wisseltrucs. ‘Kebukt…’, om bij en met de terminologie van Herrie Herrie of Sjene te kunnen blijven meedenken. ‘Kebukt!’. De verkeerde mensen op de verkeerde plaats en een zodanig gebrek aan kader, dat lenen en stelend overnemen van individuen, de meer cultuurarme en filosofieloze fenomenen, aan de orde van de dag blijkt en heerst. Mocht er dan om de zoveel tijd, een zogenaamd academisch wonder binnenstappen, zal men geheid na enige tijd meemaken, dat ook warmpjes in te bedden fenomenen door ‘alomvattende corruptie’ worden ingehaald en klemgereden/-gezet. ‘Klem hori…, so bun’. En als men zich redelijk kunstig, meer onhandig wil loswrikken, kan het eens geprezen verschijnsel met gepaste spoed toch maar beter richting Zanderij verdwijnen. Een vroede uitkomst, wil het levensgevaar gelijkende aan verraad, disloyaliteit en meer van dat primitieve aan spul, hem/haar niet worden aangewreven of meewarig in de klompen gezet. Met alle gevolgen van dien. Honderden mochten dat eerder beleven…, tenminste nog enigszins in het leven staand. Koning, keizer, admiraal…, mooie welkomstverhalen en daaropvolgende ‘frustras’ kennen ze allemaal. Hier en overzee. Geruchtenbericht wil uiteindelijk nu ook weer, dat een overenthousiaste treinenpropagandist –eveneens instabiel tussen de rails staande geraakt– uit een virtuele wagon kwam rollen. Vervelend, indien waar! Zien wat Ameerali en Brunswijk, daar nog even van mogen vinden.

– EBS. Het assembleelid Tjin A Tsoi laat documenten zien waarbij aansluitingen op het netwerk van de energiemonopool de burgerij 10.000 SRD en meer mogen gaan kosten. En dan wordt men ook niet meteen van energie voorzien. Publiekgeheim en ernstiger geworden geruchten, dat de kruiwagentussenhandel van/voor energieaansluiting, ernstig tyukeros-kevoelik is geraakt en prijsverhogend zou mogen bij-/aansluiten. Dat ding lijkt wel Snowdon in het kwadraat wat zich nu aan de draad- en kabelpalen voordoet. Geen ‘Redi Kilowatt’, maar eerder: “Senior Tyukeritos Banditerios & Co. – S.A. – Ltd – Bros.”

– ‘Waka waka eh eh eh…’. Cross- overs, NPS, patronage en politiek absenteïsme. ‘Scholars generally distinguish different kinds of absence…, though there is an overlap between them’. “Le tout tout tout petit marronage…, du partie vert…”, or temporarily travelling away from the heath in the poli poli kitchen(…), refers to a strategy of resistance, in which individuals or small groups, for a variety of reasons, leave their prime surroundings for a short period of days, weeks or months and then return…, home’. Positie bepaling bij V7, goed voor de ‘groene organisatie’ onder leiding van Greggie. De verkleurde ‘matta matta’, onder dissidenten in de Para en Cauwna aangetroffen, inmiddels wetenschappelijk weggetrokken. Bleek ogenblikkelijk op het ‘groene erf’, dat er zuidelijk georiënteerde papierendocumenten –in vergelijkbare herhalingsmodulen– valselijk waren/werden onderschreven en dus per ommegaand obsoleet verklaard. ‘Owru gwenti, fu na presi…’. “Ken Uw huis…!”.

– ‘Plakseri’. Om strak over na te denken. ‘Alcoa – Pittsburgh’ eruit en Glencore, met een Fins energielichaam er ‘dikkertjedap’ weer in…, die Afobakka krachtbron…? Een substantieel suïcidale gedachtegang, krankzinnige exercitie en ‘executie bij voorraad’, ten nog enger voordeel van een individuele noch afdoend te verzadigen ‘puti’ in Surimaribo. ‘Denk a tori dati…!’.

– Twee plekken. De Republiek Suriname schoof twee plaatsen “in gunstiger zin op”, binnen een mondiaal uitgegeven en georiënteerde persvrijheidindex? Wat een mop! Suriname schoof helemaal niet op. Omdat zoveel brandhaarden en gemangelde landen het mondiaal zeer slecht doen in/met persvrijheden/veiligheden, is de index grondig gemanipuleerd en compleet uit voegen geraakt. Als men ‘objectiever statistiek’, als wetenschappelijk instrument erop loslaat…, is Suriname helemaal niet in gunstige zin opgeschoven. Integendeel! Zoveel woorden gebruikt men om iets simpels uit te leggen? De lijst is aangetast doordat de persvrijheden overal ter wereld, onder gewelddadige druk zijn komen te staan. De muilkorfattitudes aan het einde van de vorige week, geventileerd in een virtueel perscentrum, zullen de werkelijke positie van Suriname op termijn voor het jaar 2015 verduidelijken. Let goed op welke wolven in schaapskleden straks de maskers verder zullen afleggen, als de meervoudig gewenste zaken niet in het voordeel van de troep uitpakken. BEP niet in een zuiver controlerende OKB-positie gebracht? ‘A sori keba…!’.

– Al Jazeera. We hadden Wikileaks al, en Snowden. En nu komt Al Jazeera met de Spy Cables, waarin het dagelijks handelen van geheime diensten van over de hele wereld blootgelegd wordt. Volgens de zender is het een van de grootste lekken ooit en een “ongekend inkijkje” in de wereld van de spionage. Een voorproefje van de onthullingen: de Israëlische veiligheidsdienst Mossad zou het niet helemaal eens zijn met premier Netanyahu over het nucleaire gevaar van Iran. En: het Britse MI-6 probeerde een Noord-Koreaanse spion te rekruteren. Het gaat om stukken geschreven tussen 2006 en 2014 door de Zuid-Afrikaanse geheime dienst, de SSA. Maar, daarnaast zit er tussen de geheime documenten ook correspondentie tussen de SSA en andere geheime diensten, zoals de Amerikaanse CIA, de Britse MI-6, de Russische FSB en de Israëlische Mossad. Dat maakt de mogelijke impact van de top secret-stukken een stuk groter. Toch zijn dit niet het type onthullingen zoals die van Snowden. Dat ging om operaties van de diensten, dit gaat om de mensen die er werken. “Dit gaat niet over digitaal onderscheppen en afluisteren”, zegt Willemijn Aerdts, die werkt aan het Ad de Jonge Centrum voor Inlichtingen- en Veiligheidsstudies van de Universiteit van Amsterdam. “Ze hebben namen van mensen die bij die inlichtingendiensten werken. Ze zeggen dat ze die afschermen, maar dat is vaak toch lastig”. Het doel van de Spy Cables: de transparantie bevorderen en laten zien dat de diensten soms onnodig veel informatie afschermen. Volgens de zender is er niet genoeg kijk op wat geheime diensten allemaal doen. De publicatie van deze documenten moet daar wat aan doen. Al Jazeera brengt lang niet alles uit, schrijven ze, ook om mensen die genoemd worden in de documenten te beschermen. Maar als die toch herkenbaar zijn, kan dat verregaande implicaties hebben volgens Aerdts. “Stel dat blijkt dat agenten of handlers (mensen die gebruikt worden als bron) te traceren zijn? Die mensen heb je nodig, en dat gebeurt vaak op basis van vertrouwen, in operaties die soms jaren voorbereiding vergen. Als die informatie naar buiten komt, kan dat gevaar opleveren”. Maandagmiddag om 15.00 uur n.m. Surinaamse tijd, zond de televisiezender Al Jazeera de eerste delen uit van de verzamelde documenten.

More
articles