Pil tegen alzheimer in zicht

Remedie mogelijk in longen

Onderzoekers in Cambridge hebben een belangrijke ontdekking gedaan in de bestrijding van alzheimer. Ze weten vermoedelijk hoe het proces van plakvorming in de hersenen kan worden doorbroken. Een lichaamseigen molecule, die aangemaakt wordt in de longen, kan hiertoe dienen. Testen op stukjes muizenhersenen zijn hoopgevend, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Dat plakvorming het probleem is bij alzeimer, is al heel lang overduidelijk. Tot nu toe is vooral gewerkt op het weer wegwerken van die plak in de hersenen, maar voorlopig niet met groot succes. Het onderzoek in Cambridge heeft zich nu toegespitst op het voorkomen van dat samenklitten van eiwitdraadjes, dat men plakvorming noemt. Het onderzoeksteam gebruikte daarvoor een lichaamseigen molecule, brichos genaamd, die gewonnen wordt uit de longen. En het blijkt te lukken.

Preventief werken

Hierdoor zou men preventief te werk kunnen gaan: men weet dat het proces van de plakvorming vaak al een tiental jaar aan de gang is vóór de eerste symptomen van dementie – met als meest kenmerkende het geheugenverlies – beginnen op te treden. Dan nog kan het soms lang duren voor de uiteindelijke diagnose is gesteld. Precies in die periode zou het – op termijn – mogelijk moeten zijn om in te grijpen. Maar dan moet er natuurlijk eerst een medicijn worden gevonden.
Volgens onderzoeker Samuel Cohen zit het team op de juiste koers. ,,Ik denk dat dit een belangrijke bevinding is in het fundamentele wetenschappelijke onderzoek naar alzheimer”, zegt ook neuroloog en dementiespecialist Rik Vandenberghe van de KULeuven. ,,Ze geeft nieuw inzicht in het proces dat leidt tot dementie. En dat zou inderdaad op langere termijn kunnen uitmonden in een medicijn tegen alzheimer.”

More
articles