OW vraagt bewoners Weg naar Zee stukje grond

Foto: Johan de Randamie)

Minister Rabin Parmessar van het ministerie van Openbare Werken (OW), heeft de bewoners te Weg naar Zee gevraagd om grond af te staan om de noodsituatie op te lossen. Dit vroeg hij vandaag tijdens een bezoek aan het bedevaartsoord te Weg naar Zee. Gisteren, in de vooravond, werd door een hoge waterstand te Weg naar Zee, op verschillende plekken de dam doorbroken. Het water is over de dijken naar binnen gestroomd. Er is zoveel water naar binnen gekomen, dat heel wat dichtbij gelegen huizen en het bedevaartsoord onder water zijn gelopen. Parmessar zegt dat er van tijd tot tijd sprake is van springvloed, het hoog water is bekend, maar de hoogte van de springvloed die men gisteren heeft meegemaakt, was niet voorspeld. Tijdens de bijeenkomst heeft Parmessar de buurtbewoners uitgelegd welke acties OW zal ondernemen om de noodsituatie op te lossen. OW gaat een hulpdam bouwen die de grote golven zal opvangen en belemmeren. Thans is besloten om niet direct te werken in de zee, maar verder landinwaarts (zuidwaarts).

Daarom zal gewerkt worden vanaf de bestaande nooddam. Als er medewerking door de mensen wordt verleend, kan er zo snel mogelijk gewerkt worden aan de dam. Het wachten is ook op de waterstand. Als het watervloed is, kan er niet gewerkt worden. Vanuit minimaal drie kanten gaat OW de dam inwerken en zeker op acht machines. Er zal vanuit de twee uiteinden gegraven worden naar het midden toe.
De situatie heeft gezorgd voor heel wat verlies voor de landbouwers en voor de mensen die hun woning dichtbij de zee hebben staan. Gisteren, nadat OW het nieuws hoorde, werd samen met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), gekeken naar hulp voor deze mensen. De mensen zouden met helikopters geëvacueerd worden, maar niet een ieder wilde naar een andere plek gaan.
Tijdens de bijeenkomst, waren de bewoners in de eerste instantie heel onrustig. Anderen schreeuwden dat de dam niet in orde was en dat ze de ramp hadden zien aankomen. Parmessar zegt verder dat er nog geen stabiele dam gebouwd kan worden. Het OW is van plan een 8 kilometer dam te bouwen die ruim $100 miljoen zal kosten. Er kan financiële hulp geboden worden door de Islamic Development bank (IsDB), maar zij willen een goed plan zien en daarmee is het OW nu bezig.

door Kimberley Fräser

More
articles