Latour dik tevreden over conditie NL

Defensieminister Lamuré Latour, is zeer tevreden over de huidige conditie van het Nationaal Leger (NL). Het leger zou, aldus Latour, bij zijn aantreden in 2010 er zeer slecht aan toe zijn toen hij het roer overnam van zijn voorganger, Ivan Fernald. President Desiré Bouterse zou hem bij zijn aantreden op 12 augustus 2010 hebben opgedragen het leger weer overeind te helpen ‘omdat het niet was zoals een leger moest zijn’. Toen De West hem sprak na de overdracht, zei hij; ‘’Ik ben zeer voldaan.” De minister was eregast bij de ceremoniële afsluiting van een Elementaire Algemene Opleiding (EAO) van het NL in de Ayoko Kazerne (BBZ) te Para, waarbij 333 rekruten werden verheven tot geoefend soldaat.
“De eerste twee jaren zijn nog hakkelend geweest, maar sinds drie jaren is de ontwikkeling van het leger in sneltreinvaart”, zegt de minister van Defensie. Zijn streven was vanaf dag één erop gericht om het NL, zowel fysiek als mentaal, minimaal terug te brengen in de staat waarin het was voor de staatsgreep van februari 1980 en kort daarna. Latour zegt dat er met regelmatige trainingen en opleidingen, zowel aan de basis als bij de kaderleden, gezorgd wordt voor scholing. Hoewel de training van een militair er in de eerste plaats op gericht is om paraat te staan voor het geval er oorlog uitbreekt, zijn er zoveel neventaken die onder meer kunnen helpen voorkomen dat het tot een oorlog komt. Legerbevelhebber brigade-generaal Ronnie Benschop, betreurt dat er niet altijd genoeg materieel was tijdens de training, maar belooft betere tijden. Echter, mochten die betere tijden niet tijdig aanbreken, dan weet hij dat de manschappen dat wel kunnen ‘overleven’.
“Laat mij er geen doekjes omwinden”, zei Benshop tegen de nieuwbakken soldaten op de appèlplaats van de Ayoko Kazerne: “Niet altijd was de materiële voorziening optimaal, maar gelukkig hebben jullie al vroeg geleerd je onder alle omstandigheden te handhaven.” Nu de EAO achter de rug is, krijgen de soldaten enkele dagen rust, waarna ze afhankelijk van de eenheden waar ze worden ingedeeld, een voortgezette gerichte opleiding zullen genieten. Dan zal volgens Benschop opnieuw veel van hun fysieke en mentale conditie worden geëist. Maar de legerbaas is tevreden over de nieuwe lichting die hij vandaag gepresenteerd kreeg, reden genoeg voor een schouderklopje voor EAO-commandant majoor J. Veira.
Veira zei aan het begin van de ceremonie, dat hij in juni 2014 een lichting van 348 burgers onder zijn hoede kreeg. Gedurende de vorming van negen weken zijn er 15 uitgevallen. Bij de overdracht vandaag stonden 333 soldaten in de houding, 295 mannen en 38 vrouwen. Hijzelf noemt succesvolle afronding van EAO-2014-02, de tweede lichting van vorig jaar, het resultaat van de gezamenlijke inspanning van de instructeurs en de rekruten zelf.
Tijdens hun vorming tot geoefend soldaat, hebben ze, aldus Veira, geleerd zichzelf te kennen en te overwinnen, hebben ze hun grenzen leren ontdekken en die overschrijden, en hebben ze geleerd wat de diepere inhoud is van verdraagzaamheid, kameraadschap en vaderlandsliefde. Hij riep de soldaten op hun soldaatschap te beschouwen als het begin van een lange, mooie militaire carrière, een weg die soms vol hobbels kan zitten, maar die heel vlot kan verlopen voor hen die zich volgens de richtlijnen gedragen.

More
articles