Inheemsen willen eigen gebied leren ontwikkelen

De vertegenwoordiger van de inheemse stam de Trio’s van het gebied Kwamalasamutu, de heer Tiwari, vraagt de overheid hulp om het zuidelijk deel van Suriname zelf te ontwikkelen. Dit zegt Arnold Arupa, vertegenwoordiger van de Wayana’s in het dorp Apetina, vandaag bij de conferentie voor de stakeholdersdialogen in het kader van de ‘South Suriname Conservation Corridor’ (SSCC) in De Hal aan de Grote Combéweg. Arupa zegt dat er genoeg bezorgdheid is in het zuidelijk deel van Suriname. Houtkap en goudwinning zouden voor de bewoners een directe bedreiging zijn. Arupa zegt ook dat de bewoners zich er bewust van zijn wat er allemaal gebeurt in hun gebied en dat ze zich bezorgd maken, omdat vele gebieden worden uitgegeven als concessiegebied. “De zucht is groot en dat begrijpen wij omdat er grote waarde daar schuilt”, aldus Arupa. De inheemsen willen ook zelf geld verdienen en vragen de overheid te helpen om het ondernemerschap te stimuleren. Zij zien de ontwikkelingen in Paramaribo en willen dat zelf ook ontwikkelen in hun eigen gebieden. Toerisme en de agrarische sector, zijn de belangrijke sectoren die zij hier op het oog hebben. Tiwari vraagt de overheid hulp om het zuidelijk gebied van Suriname te beschermen en te behouden. “De overheid moet ons beter respecteren. Ze weten niet wat ze met ons doen. Ze kijken naar hun eigen belangen”, zegt hij. De inheemsen willen een rustig leven hebben en niet in angst leven, zoals hun voorouders. “Wij willen niet weggejaagd worden uit ons gebied, zoals voorheen gedaan werd, wij willen een toekomst voor onze kinderen en een goede ontwikkeling”, aldus Tiwari. Een derde vertegenwoordiger, Giovannie, bracht het lied ‘Het bos’ ten gehore. ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen..maar het wordt me te veel..mensen komen naar het bos en vernietigen veel’, was het refrein van zijn lied, ‘hij schreef het lied uit eigen ervaring.

Om deze problemen te bespreken zijn het World Wide Fund Guianas, het Amamzon Conservation Team en de Surinaamse overheid in samenwerking met het Conservation International Suriname (CIS), vandaag bijeen gekomen om middels dialoog oplossingen te vinden voor de problemen in Zuid- Suriname. De bedoeling is om samen met deze belanghebbenden van gedachten te wisselen over de oprichting van de SSCC.
De oprichting van de SSCC dient ter bescherming van grote delen van ongerept tropisch bos met belangrijke ecosysteemdiensten gelegen in Zuid- Suriname. De bedoeling is om de SSCC te koppelen aan het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), dit zal uiteindelijk zorgen voor de bescherming van twee derde van Surinames hoofwateren en een aantal van de meest ongerepte rivieren op aarde. Het grootste deel van het water in de rivieren in Suriname is afgeleid van deze brongebieden. Door dit gebeid te beschermen, zal gezorgd worden voor continuïteit in de aanvoer van schoon water, het heeft ook belangrijke voordelen voor het gebruik van water stroomafwaarts, met inbegrip van hernieuwbare energie, landbouw, toerisme en drinkwatervoorzieningen. Thans zal de bescherming klimaatsverandering tegengaan. Ondertussen heeft een juridisch en wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden om beleidsopties te identificeren en het toekennen van een beschermde status aan Zuid- Suriname vanuit een wetenschappelijk oogpunt te rechtvaardigen.

door Kimberley Fräser

More
articles