NPS’er Kensenhuis gooit eigen glazen in

(foto: MinOV)

Parlementariër Patrick Kensenhuis (NF/NPS), heeft zijn eigen glazen ingegooid met zijn voortdurende openlijke vrijage met de NDP. De volksvertegenwoordiger is vanavond onderwerp van een hoofdbestuursvergadering van de NPS in het partijcentrum Grun Djari. Kensenhuis heeft, aldus een partijtopper, het geduld van de NPS de afgelopen periode zwaar op de proef gesteld door dissident gedrag te vertonen, met de tegenpartij te heulen en de eigen partij te willen chanteren ten eigen faveure.
NPS-voorzitter Gregory Rusland, is minder hard over de Kensenhuis-kwestie. Rusland zegt regelmatig in contact te staan met de parlementariër en dat zowel hij, als het bestuur, open staan om te praten met wie dan ook van de partij. In een eerder stadium had hij, te midden van speculaties over de positie van het partijlid, ook al geroepen om sluiting van de gelederen. Rusland benadrukte daarbij het belang van een hechte eenheid in de verkiezingsstrijd. De voorzitter heeft zo zijn vermoedens uit welke hoek de partijstrategie in Para wordt gefrustreerd.
Het hoofdbestuur heeft gisteren een brief ontvangen van drie onderafdelingen en twee werkgroepen. Daarin schrijven ze het vertrouwen te hebben verloren in zowel het bestuur van de afdeling Para, als in het hoofdbestuur. Bovendien roepen ze Kensenhuis op om zich te beraden over het vormen van een eenmansfractie in De Nationale Assemblee (DNA). Kensenhuis was niet bereikbaar voor commentaar. Kensenhuis was woensdag jongstleden prominent aanwezig op een NDP-feest in het inheemse dorp Redi Doti (Para), en wel als gast van en thuis bij zijn NDP-collega-parlementariër Lesly Artist. Artist is ook het dorpshoofd van Redi Doti. De NPS en de NDP zijn gezworen vijanden. Maar Kensenhuis heeft vaker laten weten dat hij als bewogen figuur in het district goed contact heeft met iedereen, en in het bijzonder met zijn collega’s. Bij het feest van woensdag, werd hij gehuld in een schouderdoek in de paarse partijkleur van de NDP. Hij zou aan journalisten hebben laten weten onder de indruk te zijn van het draagvlak dat hij heeft in Para, met name onder de NDP’ers. De NPS zou dit volgens hem moeten inzien en hem bij de verkiezingen van mei aanstaande opnieuw een plek moeten toekennen op de kandidatenlijst. Tot nu toe is hij nog onzeker van een eventuele kandidatuur. Maar in de hogere regionen van de partij heeft Kensenhuis het allang voor zichzelf verpest. Hoewel er niet eraan wordt gedacht om hem te royeren of om hem uit de fractie te weren, zou hij volgens ingewijden moeten begrijpen dat hij sterk in aanzien is gedaald.
Overigens was dit niet de eerste en enige aanvaring van Kensenhuis met de NPS. Hij schopte deze week voor de zoveelste keer de NPS tegen de schenen met zijn verschijning op een ceremonie waarbij minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, ceremonieel de eerste steen legde bij de in aanbouw zijnde basisschool te Redi Doti. Het was toen opnieuw een overheidsproject dat zich manifesteerde als een NDP-show. De parlementariër zei daarbij tegenover journalisten dat het om een heel goed project gaat, aangezien de kinderen uit de omgeving daardoor beter onderwijs zouden kunnen genieten. Hij prees het initiatief. Promt daarna was hij een ‘hoge gast’ op het NDP-feest, waarin hij, volgens sommige partijgenoten, bijna als held is binnengebracht bij de tegenpartij.
Eerder was de positie van Kensenhuis in de NPS-gelederen al onderwerp van discussie toen hij in augustus 2014 tegen de afspraken in, de presentielijst van het parlement tekende, waardoor een DNA-vergadering waarvoor de coalitie geen quorum had, toch voortgang kon vinden. Met zijn aanwezigheid werd het minimumaantal van 26 leden gehaald. Na felle kritiek vanuit zowel de NPS, als uit andere oppositiepartijen op zijn actie, zei hij niet op de hoogte te zijn geweest van het oppositieplan om de vergadering over de sociale wetten te boycotten.
Niet lang daarna was Kensenhuis, in oktober 2014 opnieuw op de voorgrond in een propagandistische NDP-activiteit, waarbij minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer grondpapieren uitreikte in Para. Kensenhuis zat, ten overstaan van de pers en het publiek, aan een tafel die was overdekt met een NDP-vlag, en geflankeerd door prominente NDP’ers, onder wie de parlementariër Ricardo Panka, toenmalig districtscommissaris Jerry Miranda van Para en minister Relyveld. In een reactie daarop liet hij publiekelijk weten dat hij niet naar de tegenpartij is overgestapt.
Niet iedereen in de partij is even mild als Rusland, als het aankomt op naleving van de partijdiscipline. Er wordt van verschillende kanten geroepen om tijdens de partijtop vanavond Kensenhuis te vragen een definitieve keus te maken: NPS’er blijven en zich conform de partijdiscipline gedragen, of de vrijheid nemen de partij te verlaten en zich te voegen bij welke andere organisatie hij maar wil. Hij wordt overigens al geruime tijd niet meer uitgenodigd voor belangrijke partijactiviteiten.

More
articles