Protest in woonwijk Hermitage Mall

De woonwijk bij de Hermitage Mall, is wederom opgeschrikt. Door een tweede buurtonderzoek dat binnen een jaar tijd is gedaan over hetzelfde onderwerp: de vestiging van een eet- en drinkgelegenheid in de Connection Mall waarbij er ook alcohol wordt geschonken. Tegen de eerste aanvraag en bij het bijbehorende buurtonderzoek hieromtrent, hebben de buurtbewoners reeds zeer krachtig en eensgezind geprotesteerd. Het roept dan ook grote vraagtekens op dat er nu – een jaar later – opnieuw eenzelfde aanvraag wordt gedaan door de eigenaar van de Connection Mall. Even vreemd is het dat de districtscommissaris (dc) prompt wederom een buurtonderzoek gelastte, terwijl het bezwaar van de bewoners rond het gewraakte pand goed bekend is bij de dc en uiteraard onverkort van kracht blijft. De buurt is pertinent tegen een bar/dans/drankgelegenheid, gezien de enorme overlast aan nachtelijke drukte, rumoerige bezoekers, herrie, afval en onveiligheid die een dergelijke zaak onherroepelijk teweeg brengt. De buurtbewoners wensten dit niet in hun woonwijk.
Recent vond op uitnodiging van de buurtmanager een gesprek plaats tussen de woordvoerder van de protesterende buurtbewoners en de eigenaar van de Connection Mall. In dit gesprek maakte de ondernemer duidelijk dat hij miljoenen dollars in het gebouw heeft geïnvesteerd en dit geld hoe dan ook wil terugverdienen. Zijn pogingen daartoe zijn tot nu toe niet echt geslaagd. Eerst vestigde hij op de locatie een autohandel. Toen deze kennelijk niet winstgevend genoeg was, wilde hij er een bar-dancing van maken. Na groot protest van de hele buurt, trok hij deze aanvraag weer in. Vervolgens bouwde hij winkelunits en maakte er een shopping mall van. De buurt heeft gemerkt dat daar nauwelijks winkelend publiek komt; diverse units zijn intussen ook al opgedoekt en staan reeds maandenlang leeg. Nu ook deze onderneming niet loopt, wordt kennelijk het oude bar-dancing- plan weer uit de kast getrokken. Hoewel de buurt er begrip voor heeft dat een zakenman zijn investering wil terugverdienen, vindt zij niet dat dit ten koste van de buurt moet gaan. Niemand weet hoe ver deze ondernemer wil gaan in zijn drang om miljoenen dollars te verdienen. Waartoe is deze zakenman allemaal bereid om zijn investering veilig stellen? Wanneer zal hij stoppen om steeds weer andere plannetjes uit te proberen die een hele woonbuurt ontwrichten?
Op deze vragen krijgt de buurt maar geen duidelijk antwoord, ook niet in het recente gesprek met de buurtmanager. De overheid blijft voortdurend in gebreke door niet te voldoen aan haar eigen regels van transparantie. Terwijl de wet voorschrijft dat er middels aanplakking kenbaar gemaakt moet worden welke bestemming een bouwobject/-project krijgt, worden de bewoners steeds verrast met al dan niet gepubliceerde vergunningsaanvragen en/of bouw- , verbouw of nieuwbouwactiviteiten, met voor hun veelal (nog)onbekende bestemming. Zo werd van overheidswege goedgevonden dat er een 14 meter hoog winkelgebouw in de woonwijk kwam. Drie verdiepingen hoog, met als gevolg hiervan dat tientallen airconditioners zeven dagen per week urenlang lawaai te maken. De direct aangrenzende bewoners vroegen het NIMOS te onderzoeken of deze geluidshinder wettelijk wel was toegestaan. Er kwam inderdaad een rapport uit, maar de bewoners mogen dit niet inzien…. En momenteel vindt er een ingrijpende verbouwing plaats in de wijk, waarvan het gerucht gaat dat het een casino wordt…. Er is geen enkele manier om erachter te komen in hoeverre dit gerucht klopt, want transparantie wordt door bestuurders niet betracht. De buurt ondervindt dus ernstige en steeds toenemende hinder als gevolg van de steeds verder opdringende vercommercialisering van hun woonwijk. Hun bezwaarschriften worden door hogerhand stelselmatig genegeerd. De hernieuwde poging om in de Connection Mall een bar-dancing te vestigen, is hier wederom een voorbeeld van. “Wij leefden in de veronderstelling dat een jaar geleden al goede notie was genomen van al onze bezwaarschriften”, zeggen de verontruste bewoners. “Maar kennelijk is dat niet zo. Wij voelen ons nu werkelijk omsingeld door allerlei ondernemers die maar blijven oprukken in onze eens zo rustige en plezierige woonwijk.” Dit maakt Chandra van Binnendijk, namens de woordvoerder van de buurtvereniging, Robby Morroy, bekend via een persbericht.

More
articles