Stopzetting gramoxone complexer

Suriname wil de import van alle Highly Hazardous Pesticides stopzetten. “Deels is dat al gebeurt, maar de stopzetting van gramoxone is complexer, doordat er zoveel van gebruikt wordt”, zegt Alies van Sauers-Muller , hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het Onderdirectoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Ieder land staat vrij om een middel toe te staan of te verbieden. Er zijn al een aantal landen die gramoxone/paraquat verboden hebben. Suriname heeft dat nog niet gedaan, omdat het ministerie de gebruikers eerst alternatieven wil leren, voor zij tot een importstop overgaat. Dit is niet voor niets, want: “Gramoxone is een van de meeste gebruikte verdelgingsmiddelen in de landbouw en onkruidbestrijding”, aldus Van Sauers-Muller.
Bestrijdingsmiddelen zijn producten die een ziekte of plaag moeten doden, en daarom hebben deze producten een zekere giftigheid. De lijst van deze middelen staat op de website van het ministerie van LVV.

De bestrijdingsmiddelen gramoxone en glyfosaat, worden vaker gebruikt voor onkruidbestrijding . Gramoxone doodt het bladgroen en glyfosaat doodt de planten tot en met de wortels.
De landen Guatemala en India, hadden twee jaar terug tegengestemd voor de stopzetting van deze pesticiden, omdat zij het middel produceren, bovendien als het middel op de Annex III lijst komt, vermindert de vraag. Dit is dus een economische beslissing, geen beslissing gebaseerd op veiligheid voor mens en milieu.
Op de Conference of the Parties (COP’s Conferentie) wordt er gestemd of een bepaalde pesticide op de lijst (Annex III lijst) komt of niet. Annex III is een lijst met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, waarbij dan exporterende landen een importerend land melden dat bijvoorbeeld pesticide X van die lijst van exportland naar importland gaat, dat wordt Prior Informed Consent (PIC) genoemd. De bedoeling is dan vervolgens dat het importland toestemming geeft of niet. “De informatie en toestemming vindt dus vooraf plaats”, zegt Van Sauers-Muller.

Verder zegt van Sauers dat er geen consequentie aan de Annex III lijst verbonden is, behalve dat de handel moeilijker gaat, omdat zo een middel natuurlijk een slechter imago krijgt. Bovendien krijgt ieder land uitgebreide documentatie van alle middelen, zodat een land ook weet waarom zo een bestrijdingsmiddel op de lijst is komen te staan.

Alternatieven

Alternatieven zijn er volop, niet zo zeer in andere chemische stoffen, maar vooral in mechanische bestrijding van onkruiden, door te maaien of door te mulchen (bodembedekken met organisch materiaal, zoals gras, stro, padiekaf, houtsnippers, of door bodembedekkers te planten, bijv. vlinderbloemigen. Paraquat/gramoxone verdient natuurlijk dat slechte imago, want het is erg giftig.
Met name het gebruik van herbiciden bij het onderhoud van wegbermen, kanalen, trenzen, schoolerven etc. kan geheel achterwege blijven, omdat daar voldoende mechanische oplossingen aanwezig zijn. Voor de landbouw is het ministerie nog bezig, maar ook daar zijn alternatieven voor.
“Voor het onderhouden van je erf zouden we het eigenlijk strafbaar moeten stellen, vanwege het gevaar voor mens en dier, maar we hebben niet genoeg mensen om dat te controleren, dus voorlopig werken we aan voorlichting via de media”, zegt Van Sauers-Muller zorgwekkend.

door Melissa Achthoven

More
articles