– ‘Dollariseren’. Mooi woord, wat eigenlijk helemaal niet bestaat. Volgens de ambtelijk bewindvoerder op het departement Handel & Industrie, is de Surinaamse economie aan het ‘dollariseren’. De Staat moet wel degelijk 24 x 24 over deze zaken discussiëren en beginnen een halt toe te roepen aan het feit, dat er oneigenlijke (overmakings-) lekkages, zich nadrukkelijker en vernietigend in de nationale economie voordoen. Er alles op alles aan te doen, dat het vertrouwen in de Surinaamse Dollar ,gehandhaafd blijft. Onroerend goed verhuren tegen US-dollars of Euro’s in materiële zin en de overmaking niet kanaliseren, is economische zelfmoord plegen. De nieuwe ‘influx’ van allerlei vreemdelingen die met kortste keren ingezetenschap eisen en ook krijgen, waarna de legale en illegale export van vreemde valuta een vlucht neemt, dient men meteen, in te dammen. Als men vreemdeling is en het ingezetenschap, door middel van verblijf- of werkvergunning verkrijgt, dient men in SRD’s te handelen en niet anders. Ook de buitenlandse vestigingen, dienen daartoe te worden gedwongen. Wil men buiten het valutacircuit van Suriname blijven dan zal men de betalingen met een internationale creditcard moeten verrichten, vanuit de buitenlandse rekening van de diplomatieke vestiging aangestuwd of dat van hun ‘niet-lokaal’ aangetrokken personeel. Want ook daar wordt de hand steeds vaker, dan gewenst/wenselijk gelicht.
– Abauna. Eens parlementariër van de NPS met als kandidaatsuitgangspunt de vestiging Gujaba in Sipaliwini, de eerwaarde Leendert Abauna, heeft zich door middel van een artikel in deze verkiezingsperiode, opmerkelijk gepositioneerd. Wie is dezer dagen niet allemaal uit het behang of de klerenkast komen vallen en bekende daarbij nader kleur of een driedubbele belangstelling? Abauna heeft een aantal traditionele wensen die zouden moeten worden gerealiseerd. Volksgezondheid, onderwijs, energie, etcetera. Wie kent dat plaatje niet? Abauna verplicht zich ook nog te vertellen, hoe het nu met de “droga-situatie” in dat grote dorp, inmiddels ook nog met ‘stadsallures’ gaat. Want anders is het voor de welwillende politiek, wederom een bodemloos gedoe en dweilen met de kraan open. Een discutabele situatie die vanuit de ‘centrale overheid’, niet volgaarne zal worden aangestuurd ofwel ondersteund. Vooruitgang en welzijn, enkel mogelijk in een drugsvrij milieu. Ook aan de Frederici-/Hogestraat.
– MAS. De NDP heeft het wrak van een 75 jaar geleden tot zinken gebrachte ‘Goslar’ opnieuw verkozen als propaganda object. Symboliek? Kenmerkend voor de creatieve mensen binnen de NDP. Vanaf 1987 een fenomeen, dat zich herhalend voordoet. Had meer effect, toen het SMS-veer nog vanuit de Waterkant naar Meerzorg voer. Maar nu heeft men ook de kleine veerboten verplicht, de NDP-vlaggen te dragen. De vraag die natuurlijk wel weer rijst, is of de MAS toestemming heeft verleend voor deze zaken in en rond de scheepvaart. Subsidie van de Staat krijgen, is overigens nog geen subsidiegelden ontvangen van de NDP of de voorzitter daarvan. De gelden komen van de belastingbetaler en die zijn overwegend en/of in meerderheid, absoluut geen NDP-er.
– Dienstwagen. Hoe stom moet men toch weer wezen om als districtscommissaris met een groene onderbroek aan, de dienstwagen van een commissariaat te gebruiken om voor de paarse partij de boer op te gaan. Komt uit het onderwijs en schopte het eens bij aangepaster helderheid tot inspecteur. Was echter al gauw vergeten, na liefdevolle kennismaking met Bouta, dat de grote zonen van de NPS hem eens hadden voorgehouden, dat: “…politieke hartstocht, onverlet leidt tot politieke dood…”. Hopla! Kwestie dus van tijd. Enkele weken…, duh!
– Doodstraf. Ouvertures om de doodstraf –uit te voeren met een gerechtelijk (dood-)vonnis van/door de Staat– met allergrootste haast, uit de strafwet te halen? Misschien in een allengs geciviliseerd deel van de wereld, niet anders dan een ‘must’. Wel of geen doodstraf…, vanzelfsprekend een brede maatschappelijke discussie waard. Maar wat vormt de haast bij bepaalde mensen en ook nog midden in een verkiezingsperiode? Temidden van alle ‘dyugu dyugu’, zou een NDP-er Ao. 1986 weten te roepen, op het Sivaplein. Verdacht allemaal…, hor!
– Opiniepeiling. Een bureau is bereid gevonden om met een mediahuis opiniepeilingen te produceren. De IDOS-peilingen bleven na vele jaren van trouwe publicaties uit en is dus nu een markt ontstaan/gecreëerd voor de combinatie Nikos/Apintie.
– ‘Pres/VP’. De voorzitter van de VHP heeft de uitdaging van Abrahams te ‘Land van Dijk’ beantwoord, met: ‘Stemmen op de NDP is stemmen op Bouterse als president en Brunswijk als vicepresident…”. Dat wordt dan de door Abrahams zo gewilde bestuursconfiguratie en met als gevolg (…), een verdere aantasting van de nationale soevereiniteit; na de verkiezingen van 2015.
– ‘V7 – cum suis’. Chan Santokhi gaat sporen naar de werkelijke wensen van de KTPI, onder de zowat nostalgisch-emotionele leiding van Willie Soemita. De KTPI lijkt onder de huidige omstandigheden niet meer zo goed in de gaten te hebben, wat de status nu eigenlijk van de organisatie is geworden. De KTPI met een ‘andere stijl’, onder bestuurstoezicht van de ‘af passie’ NDP-er Wangsa, heeft al stevig in de oude samenstelling gehakt en de aanhang van Soemita is daarmee op natuurlijke wijze additioneel geslonken. Toch heeft men Soemita, bij V7 met veel respect in de armen gesloten. Plotseling rukt die zich los en neemt ‘een waka’ richting ‘zijn hoofdbestuur’? De laatste kans wordt hem nu nog wel even voor 23 Februari 2015 geboden, door V7 in de persoon van de VHP-voorzitter. Die tracht het vertrouwen van Soemita c.s. terug te zetten, op een plek waar die eigenlijk thuishoort. Er blijft voor ‘oom Willie’, anders niet veel over om dan misschien met ‘Bravo’ en/of ‘Baas’ iets in elkaar te vogelen. Hoewel men in of bij de NDP dan wel ABOP, daar niet volgaarne op zit te wachten. Elke kandidatenplek is nu meer waard, dan in 2010 mee kon worden ge-/verspeeld. Duidelijker kan het vooralsnog niet. Ook bij V7 geldt, dat het nu een ‘take it or leave it’ situatie wordt. De stretch is allang uit de stijgbeugels van succesvoller werkpaarden en meerijders gehaald.
– Zeeschildpad. Wederom is een viertal waaronder een vrouw aangehouden die meer dan 1600 zeeschildpadeieren vervoerden naar Paramaribo. Na een tip heeft de opsporing het stel kunnen aanhouden. Als er wetgeving moet worden aangepast, dan is het wel op dit vlak.
– Integriteit. ‘Dyugu dyugu’ rond de benoeming van oud-districtscommissaris in Sipaliwini, Raymond Landburg, nu door de ABOP voorgedragen als lid in het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Landburg zou in 2010 een aantal onvergeeflijke handelingen hebben gepleegd op de verkiezingsdag en ook het Onafhankelijk Kiesbureau in de wielen hebben gereden. Het steekt de mensen die verkiezingszaken in goede banen willen leiden op 25 Mei 2015, dat Landburg weer op het toneel is verschenen en deze in een strategische positie heeft neergezet en cruciale aan hem wenst toe te vertrouwen. ‘Men blijve volgen en zeer benieuwd’, hoe dit zich verder mag gaan ontwikkelen.
– DC’s. Als men zo kijkt naar de verzameling DC’s die benoemd en beëdigd is om de landelijke verkiezingen, in respectieve districten naar 25 Mei 2015 toe te begeleiden en verkiezingsbureaus voor te zitten (…), kunnen vrijwel allen nader gekoppeld worden aan een bekender politieke organisatie, waar de strikt persoonlijke sympathie is komen te liggen.
– EBS. De Energiebedrijven Suriname (EBS) kwamen tot de zonderlinge ontdekking, dat een aantal isolatoren die Saramacca en Wanica mede helpen voeden, per ommegaand moeten worden vervangen. Zo zal op de vrijdag 13 februari 2015, een groot aantal oppervlakten van de voornoemde districten gedurende enige tijd geen energie hebben.
– NL. Inflatie nul in Nederland. Voor het eerst in meer dan 25 jaar is het dagelijks leven eventjes niet duurder geworden. De maand januari 2015 gaat de boeken in met een inflatie van exact nul.
– Oekraïne. Wie gelooft Putin? De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het donderdagochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat maakte de Russische president Vladimir Putin bekend. Het bestand in Oekraïne gaat in de nacht van zaterdag op zondag klokslag middernacht (plaatselijke tijd) in. Dat is 18.00 uur Surinaamse tijd. De Franse president François Hollande bevestigde dat er “…globale overeenstemming…” over een staakt-het-vuren en een regeling voor het conflict in Oost-Oekraïne is. Er zijn verder afspraken gemaakt over het terugtrekken van zware wapens en de vrijlating van alle gevangenen die de strijdende partijen in het oosten van Oekraïne hebben gemaakt. De Oekraïense president Petro Porosjenko garandeert dat de vervolging van de daders van de MH17-ramp niet valt onder de ‘amnestie-afspraken’ die bij de besprekingen in het Wit-Russische Minsk zijn gemaakt. Dat zegt minister-president Mark Rutte donderdag op de Eurotop in Brussel. De Kamercommissie van Buitenlandse Zaken vroeg eerder op de dag om een reactie van het kabinet op een amnestiepassage die is opgenomen in het akkoord over Oost-Oekraïne, dat donderdag werd gesloten. Volgens “RTL Nieuws” staat in het akkoord deze zin: “Het voorziet in een wettelijk geregelde amnestie en vergeving die vervolgen en bestraffen verbiedt, in verband met de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in verschillende rayons van de regio’s Donetsk en Loehansk…….”. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes liet meteen weten, het “…volstrekt onacceptabel…” te vinden, als opsporing of berechting van de verantwoordelijken zou worden beperkt. Verschillende Kamerleden schaarden zich achter dat standpunt. Bij de ramp op 17 juli 2014, kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven. Onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen –allen Nederlandse staatsburger– zijn nog niet geïdentificeerd.
Justitia Pietas Fides MMDCLXXXI