Justitia Pietas Fides MMDCLXXXVIII

– ‘Ethische perscoderingen’. Breeveld vindt eigenlijk, met het meer recent wazige optreden in het parlement, dat het land niet indringend en eenduidig geconfronteerd mag worden ‘…in woord en/of beeld…’ van de dehumanisering die er in bepaalde volkswijken op dagelijkse basis en in toenemende mate plaatsvindt. Climax…, een ‘afgekapte hand’ en toen weer beeldend met bewust schokeffect in een I-website opgenomen. Geheel terecht! Legio steek-/kappartijen in de afgelopen weken, ook vermeld. Een bebloed en stervend lichaam op een brancard, kan er ook nog eventjes bij. Van een man die door zijn vrouw werd doodgestoken. Maar een afgekapte hand. dus weer niet van Breeveld? Wat wil Breeveld nog meer op de geweldsplantage ‘überhaupt’ verdoezelen en ook nog wegstoppen? Het is nu eenmaal zo, op dit afgrijselijke moment. En de nadrukkelijk gepubliceerde beeldverhalen zullen/kunnen de mens misschien ook nog effekes aanzetten om zich nadrukkelijker in te tomen. Zoals recentelijk in Parijs, bij de ‘Charlie Hebdo-moordpartij’ en de daarop volgende wereldomvattende ‘out cry’. Waar was Breeveld toen…? ‘Je suis Charlie…’, of is men alleen het Hoogduits nog machtig? De moreel/ethische babbels, zich daarbij hinderlijk opportunistisch richtend tot de vrije pers of het ‘onder tapijt willen vegen’ van ernstige misdrijven, door de passant Breeveld (…), zijn in ieder geval niet en nimmer nog ‘acceptabel’. Het heeft immers te lang geduurd, voordat men hier te lande wakker werd en wilde zien dat het compleet verkeerd gaat. Wel onthoofdingen vanuit het Midden en Verre Oosten gedogen op de websites en daarvan smullen, maar misdrijf in dit eigen land in beeld, schift en geluid brengen, is een aantasting van ‘lieflijk / switi Sranan’? Sranan is vanaf vorige eeuw niet meer lieflijk gehouden en maagdelijk onschuldig gebleken. Toen opnieuw met groot onmenselijk gedrag belast…, na wat 1863/’73 eens betekende. Denk dan ook maar simultaan terug aan de vele ‘gezwollen lijken’ van vrouwen, oude mannen en baby’s op die pick-up –midden in Moengo– na de slachting te Moi Wana (1986). Mocht wél in Holland, in het “Algemeen Dagblad” van Rotterdam en onder het oog van Chin A Sen verschijnen (…), maar hier dus weer niet van de toen latent aanwezige ‘awari domri censoren’. Nu is dat allemaal wél overal in de wereld, op het Internet te aanschouwen. ‘Breeveld wake up maaaanh…, it is time to see reality and truth’. Heeft niets te maken met de ziel van de Surinamer vertrappen of die met voeten treden. Die ziel werd al op 25 Februari 1980 en volgende dagen/jaren opnieuw vernietigd. Heb het daar in alle oprechtheid dan maar over. Ethische codes voor de bevrijde persinstituten? De boodschapper is de kwaadwillige? Je moet durven! Neen…, de daders en hun verdoezelaars zijn hier de kwaadwillige en niemand anders. “Vrouw steekt man dood”. “Zus kapt broer”. “Man verliest hand bij kappartij”. Hoeveel dagen zitten tussen deze strafwaardige en criminele feiten? Juist ja! Bujaka…, S O S.

– “Dies 2015 Leidse Universiteit – Nederland”. Drie eredoctoraten in Leiden. ‘Lilian Gonçalves – Ho Kang You krijgt een eredoctoraat voor haar sterke maatschappelijke betrokkenheid, haar inzet voor de mensenrechten en in het bijzonder voor de rechten van vrouwen. Gonçalves, geboren in Paramaribo, studeerde Rechten in Leiden. Als advocaat en adviseur is zij onder meer betrokken bij fusies en overnames. Ze is momenteel staatsraad bij de Raad van State. Gonçalves heeft diverse functies op het gebied van mensenrechten vervuld: vicevoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling (1994-2000), voorzitter van de Nederlandse tak van Amnesty International (2001-2005), en voorzitter en lid van het International Executive Committee van Amnesty International te Londen (2006-2009). Zij heeft prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de prijs van de Nederlandse Juristen-Vereniging voor haar werk voor Amnesty International, en de Aletta Jacobsprijs (2008) van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar sterke maatschappelijke betrokkenheid’. Een bericht van 5 november 2014 – DS/MLH, hedenmorgen -na spontaner aanmelding- van de univ-website http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2014/drie-eredoctoraten-op-dies-natalis-2015.html getrokken.

– Krusu. De positie van partijpolitiek overladen districtscommissarissen, volgens sommigen ‘voor het leven’ benoemd, maar ook gewoon weer te ontheffen –als het de ‘hoge heren’ –nu aan de macht– niet meer bevalt, ondermijnt onstuitbaar de regel van algemene, vrije en geheime verkiezingen. Arnold Kruisland heeft vanuit Kofi Djompo, in deze niet anders dan groot gelijk.

– Vlaggenterreur. Men kon het al bij de verkiezingen in 2010 meemaken en genoegzaam waarnemen, dat voornamelijk NDP-propagandisten de boer opgingen om partijaanhangers van andere politieke organisaties te provoceren met agressief vlagvertoon en buitenzinnig vendelgezwaai. Voor, tijdens en na de verkiezingen…, werden in opdracht van Abrikadabri allerlei irritante kunststukken uitgehaald. Totdat de maat natuurlijk vol geraakt. Overigens, is het plaatsen van vlaggen op lege terreinen een zeer goede zaak. Dan weet men in algemene zin wel weer, dat er een probleem met de grondtitel is en de NDP-vlag dienend wordt geplant. Een vlaggetje die intimiderend…, domeinprobleem zou moeten oplossen. Geen enkel rechtstatelijke nut daarbij bewezen. Enkel openbaarmaking van een oneigenlijk grondprobleem.

– ‘Que pasa, mammi?’. Eerstens zouden de begrotingsbehandelingen nog in Februari 2015 aanvangen, maar nu hoort men andere data of helemaal niets. Er wordt op een vervelende en hoogst verdachte manier gekeerd en gedraaid met de belangen van een totale natie.

– RBC. Is de Royal Bank of Canada (RBC) in Paramaribo wel te koop, zoals een ochtendblad suggereert. Vanaf het afgelopen weekeinde allerlei wilde geruchten die rondgaan. Waarom kocht RBC de Royal Bank of Trinidad & Tobago (RBTT) om na een gering aantal jaren weer te verkopen? Vreemde zaaksontwikkeling in een ultra raar tijdsbestek. Een verhaal over witwaspraktijken in bepaalde Caribische branchevestigingen (…), zou ten grondslag liggen aan de weinig voorspelbare ‘moves’. Lariekoek! Is Suriname daar nou wel of niet bij betrokken? Eerst met dat bewijs, op de proppen komen. Vervreemden in plaats van controleverhogende maatregelen, kan alleen maar ergerlijker zaken in de toekomst binnenhalen.

– OW/EBS. Twee ‘hot patatoes’ die de uitslag van de komende verkiezingen in Mei 2015 kunnen gaan bepalen. 300 miljoen OW in een ‘sinkhole’ verdwenen en discutabele arrangementen bij en met een energiefabrikant (…), allemaal ten nadele van het volksvermogen? ‘We frede yere…!’. Daarom nou juist, gaan mensen –in alle infantiliteit– op hun knieën en smeken om op NDP te stemmen. Feit dat NDP stelt, ‘…nog met niemand vaste coalitie- of partnerafspraken te hebben…’, geeft de behoeftige luitjes bij Palu of Abop een vervelend gevoel in de onderbuik. ‘Tranga bere, so bun’. Want vaste afspraken met die entiteiten, kan uiteindelijk resulteren in het feit dat ook de NDP geïsoleerd geraakt en geen armslag overhoudt. De NDP heeft liever, dat je jezelf opheft. Zoals met DNP-2000 of een lege BVD van “El Dipo”, dan later ‘noodzakelijk’ op te zeggen dissidente relaties tijdelijk te onderhouden. Intussen, is het wel aan Santokhi vertrouwd, dat deze op rationele wijze met de originele KTPI, zaken zal kunnen/willen blijven doen. Of er moet een vreselijke coup, richting die oude traditionele jowito’s zijn gepleegd, zoals Somo die weer heeft voorgesteld. Met het criminele revo-verleden, als latent aanwezig spook, dat nog steeds rondwaart. Toen werden de mensenrechten van ook ‘oom Willie’ en ‘Somo’ vreselijk geschonden. Men ziet het allemaal wel gauw uitkristalliseren. Daar is nu al geen twijfel meer over mogelijk. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27528

– ‘A sori keba’. Minder handelsbedrijvigheid in 2014. De rijstsector gaat ook al op z’n gat. Op micro- en macroniveau zit de klad erin. Men ziet het aan van alles. Wat tussen 2000 en 2010 zorgvuldig werd opgebouwd en oneigenlijk extrapoleerde naar maximaal 2012/’13, is nu teruggebracht naar een economische ‘gliding scale’. Als dat zich in deze kleine economie voortzet, wat te verwachten is, is het allemaal weer zo gebeurd. Minder omzet, minder belastingen, minder inkomsten voor de Staat en bij uitblijven van bezuinigingen, een nog vlotter echec in de totale volkhuishouding. Gezinsinkomens zijn al binnen een paar dagen verdampt en de koopkracht naar gort geholpen. ‘Hoogie’ blijft echter mooi weer spelen, in de buurt van de recidive. Overmakingen naar leveranciers van goederen en diensten –binnen en buitenland– gestagneerd en dus een ‘megaproblema’. Valutaschaarste duwt de koers omhoog en inflatie is wederom lustig aangedreven. In een verkiezingsjaar, een politiek dodelijke ‘incentive’ voor de huidig mandaatloze machthebber(-s). Mandaatloos en zonder gezonder perspectief. Ontken, dat ook nog meer eens eventjes. Over diplomatieke en andere problemen met het buitenland, dan nog niet eens eventjes doorgesproken.

– ‘Herrie monument’. Een monument, dat het ‘binnenlands gewapend conflict 1986-1992’ moet symboliseren en de vele slachtoffers daarvan gedenken, wordt gebouwd onder toezicht van Herrenberg ‘of all people’ en volgens een door hem aangegeven consent van Bouterse (…). Zou inmiddels een ‘groot probleem’ zijn gaan vormen, voor de UNESCO die vanuit Parijs de ‘Lijst Werelderfgoed’ beheert. Nog zoiets. wat transnationaal en op termijn groter gevolgen zal blijken te hebben.

– Reisje. Assembléeleden gaan op snoepreis, in plaats van de noodzakelijker begrotingsbehandelingen dienstjaar 2015 af te wachten en het land te behoeden voor een nog ernstiger bestuurscrisis. De WTO – vergadering in Genève – Zwitserland, lijkt hun belangrijker te zijn worden.

– Bejaard. Een bejaarde vrouw moet in Nederland een bedrag van ruim 30.000 Euro, betalen aan een financiële instelling omdat zij een vermogen in Suriname zou hebben ‘verzwegen’. Het is al eerder gemeld, dat mensen hier te lande in Nederland bij bosjes worden bespioneerd. Men heeft zich daarbij duidelijk gericht op zogeheten vermogenszaken. Bewezen of onbewezen.

– ‘Last resort’. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn de Oekraïense president Po-rosjenko, bondskanselier Merkel, president Hollande en president Poetin aangekomen voor de topconferentie over Oekraïne. Poetin landde ruim een half uur later dan de anderen op de luchthaven van Minsk. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius moeten de deelnemers deze “laatste kans” aangrijpen om een vredesregeling te bereiken. Internationaal wordt met spanning uitgekeken naar het resultaat van de top. De bijeenkomst in Minsk krijgt nog extra gewicht door de aanwezigheid van de ministers van Buitenlandse Zaken van de deelnemende landen. De vier hoofdrolspelers zegden pas vandaag definitief hun komst naar Minsk toe. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier was het gisteren nog onzeker of de top zou doorgaan. De oplaaiende gevechten in Oekraïne konden nog roet in het eten gooien. Voorafgaand aan het overleg is de strijd in Oekraïne inderdaad geëscaleerd, maar de top gaat niettemin door. Negentien Oekraïense militairen sneuvelden vandaag in Debaltsevo, de stad die op een strategisch belangrijke plaats ligt tussen de rebellenbolwerken Loegansk en Donetsk. Een raketaanval op regeringsgebied in Oekraïne kostte aan elf burgers het leven. Afgelopen nacht is de Oekraïne-Contactgroep zonder tastbaar resultaat uit elkaar gegaan. Toch schat een Russische diplomaat de kans van slagen van de top op 70 procent. “De leiders gaan niet voor niets naar Minsk”, zei hij. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat wel degelijk vooruitgang is geboekt in de aanloop naar de top. Een struikelblok kan volgens hem de Oekraïense eis zijn voor de totale controle over de grens met Rusland. Daarover zal Kiev met de separatisten moeten onderhandelen, zegt Lavrov. In Minsk wordt allereerst geprobeerd een overeenkomst over een wapenstilstand te bereiken. Grote onenigheid is er nog over een bestandslijn en over de vraag wie op een staakt-het-vuren moet toezien.

Justitia Pietas Fides MMDCLXXXVIII

More
articles