Justitia Pietas Fides MMDCLXXXIV

– Sheriff. De voorzitter van de VHP is terug in het land, na op Curaçao onder meer met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven te hebben gesproken. De relatie tussen Suriname en de eilanden Aruba/Bonaire/Curaçao, gingen onder het regiem van de regering Bouterse, naar een onaanvaardbaar punt terug. Er zijn voldoende Antilliaanse investeerders die met Suriname zaken willen doen, maar dan moet wel het vertrouwen wederom worden aangesterkt. Santokhi deed deze mededelingen op een ‘surprise party’ naar aanleiding van zijn jongste verjaardag. Ook werd er een mevrouw Bahadoer gehuldigd die in de Para, ontluisterend voor onder meer Rabinder Parmessar –tijdens een gekunstelde NDP-vergadering– moet zijn geweest.

– Spaanders. Er zijn weer spaanders gevallen, onder het korps Districtscommissarissen. Kasto wordt vervangen door een districtssecretaris en Jiawan van Saramacca is de wacht aangezegd. Ook in lagere echelons, heeft men huisgehouden en een stevig aantal mensen ontheven van hun werkzaamheden. Bijltjesdagen zijn aangebroken.

– Assemblee. Gaat er vergadering op de maandag 09 februari 2015 worden gehouden? Er is in ieder geval een agenda gepubliceerd: (Voortzetting van de agenda van donderdag 22 januari 2015) – 3. Behandeling van de ontwerp-wet ter uitvoering van artikel 144 lid 4 van de Grondwet van de Republiek Suriname (Wet Constitutioneel Hof). C.v.R.: de leden R. Panka (Vz), W. Jessurun, R. Brunswijk, R. Randjietsingh, P. Somohardjo, A. Paal en Th. Vishnudatt. – 4. Behandeling van de ontwerp-wet houdende nadere wijziging van de Wet op de Loterijbelasting 1933 (G.B. 1933 no. 103, geldende tekst G.B. 1948 no. 57, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2003 no. 36). C.v.R.: de leden J. Dogojo (Vz), A. Gajadien, N. Cheung, A. Tjin-A-Tsoi, R. Kajoeramari, R. Asabina en W. Ajaiso. – 5. Behandeling van de ontwerp-wet houdende wijziging van de Advocatenwet (S.B. 2004 no. 42). C.v.R.: de leden R. Brunswijk (Vz.), G. Kandhai, H. Jabini, A. Tjin-A-Tsoi, A. Paal, H. Monorath, S. Marsidih. – 6. Behandeling van de ontwerp-wet houdende goedkeuring van het herziene Handvest van de “Organisation of Islamic Cooperation (OIC)” C.v.R.: de leden M. Abdoel (Vz) W. Jessurun, O. Wangsabesari, S. Girjasing, H. Ramnandanlal, S. Marsidih en M. Bee. – 7. Behandeling van de ontwerp-wet houdende regelen met betrekking tot het bestrijden van onrechtmatig bezetten of in gebruik nemen van percelen en gebouwen en nadere wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Wetboek van Strafrecht (Wet Onrechtmatige Occupatie van Percelen en Gebouwen). C.v.R.: de leden A. Misiekaba (Vz), M. Rathipal, W. Bonjaski, G. Castelen, R. Tamsiran, R. Asabina en O. Wangsabesari. O.02 – 8. Behandeling van de ontwerp-wet houdende nadere wijziging van het Wetboek van Strafrecht (G.B. 1911 no. 1, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2012 no. 70), en regels ter preventie en bestrijding van corruptie (Anticorruptiewet). C.v.R.: de leden A. Paal (Vz), A. Gajadien, R. Brunswijk, P. Kensenhuis, H. Sakimin, M. Abdoel en T. Vishnudatt. – 9. Behandeling van de ontwerp-wet houdende nadere wijziging van het Wetboek van Strafrecht (G.B. 1911 no. 1, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2012 no. 70) in verband met herziening van het Wetboek van Strafrecht. C.v.R: de leden S. Jabini (Vz), G. Kandhai, M. Bee, M. Rathipal, R. Wongsoredjo, C. Breeveld en N. Moesafirhoesein. – 10/11. RONDVRAAG /SLUITING.

– ‘Police’. Het Korps Politie Suriname laat zich niet van de wijs brengen en vervolgt de zoektocht naar een vliegtuig, dat in het Casewinicagebied noodsignalen uitzond. Vanwege ernstige nood…, meer nog de mogelijkheid luchtvaartautoriteiten te misleiden bij het illegaal binnendringen van het Surinaams luchtruim. Zou ‘tig’ keren eerder hebben plaatsgevonden. Coesewijnegebied, Jodensavanne en omgeving, Mopoksupassie, Redi Doti, Patamacca, enzo…! Vaker met misbruik van een dan in orde gebrachte ILS, nabij de ‘luchthaven Zanderij’ als richtbaken.

– Rommel. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P), heeft vrijdag de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagd en waarschuwt voor een verdere afwaardering. De beoordeling is met één stap verlaagd naar B-. Dat houdt in dat beleggers grote risico’s nemen als ze investeren in Griekse staatsleningen. S&P waarschuwde vorige maand al – na de overwinning van Syriza bij de verkiezingen – voor een verlaging van de Griekse rating. Volgens de beoordelaar zijn de plannen van de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras niet te rijmen met de afspraken die zijn gemaakt tussen de vorige regering en de internationale geldschieters. De Griekse regering heeft volgens S&P door alle financieringsbeperkingen maar weinig tijd om tot een nieuwe regeling te komen met haar schuldeisers.

– Moskou. Het overleg tussen de Duitse bondskanselier Merkel en president Hollande van Frankrijk met de Russische president Poetin is vrijdagmiddag afgelopen. De regeringsleiders praatten in het Kremlin in Moskou over de crisis in Oost-Oekraïne. Woordvoerders van Putin, Hollande en Merkel noemden de gesprekken ‘constructief’. Er wordt aan een gezamenlijke verklaring gewerkt over de uitvoering van het bestand van Minsk. Dat werd in september vorig jaar overeengekomen, maar niet nageleefd.

– Fasen. De oud-legerofficier Goerdayal en actief VHP-er, gaf op de zaterdagmorgen, de hoogbejaarde Herrenberg met een ingezonden stuk –gepubliceerd in een ochtendblad– een militair-strategisch antwoord, op ziekelijk aandoende hersenspinsels en lijpe beschuldigingen, in http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/santokhi-e-hebing-gi-dino-en-provoceert-president-bouterse/ aan het adres van de Verenigde Staten van Amerika en de VHP voorzitter in het bijzonder. http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/provoceren-maar-hoe-dan/A sori keba! De provocaties van Herrenberg, sorteren effect. Niet altijd een verstandige ontwikkeling. Herrenberg heeft wel eens meer mensen uit hun tent gelokt, met helaas gruwelijker gevolgen voor het land Suriname als geheel.

– Pahlad. Vader Charles Pahlad ziet de ontheffing van zijn zoon Jiawan, nu de gewezen districtscommissaris van Saramacca, als een zegen. Een goddelijke verlossing…, misschien?

– Chaos. Het wordt met de minuut erger, als men zo de ontwikkelingen waarneemt die door monetair wanbeleid worden aangedreven. Misschien is het goed, als de groot- en detailhandel zich per ommegaand richten op de verhoogde omzetsnelheden in hun zaken en de productenlijn daarbij aanpassen, zodat de ‘cashflow’ om bijvoorbeeld aan de vaste kosten/lasten te kunnen voldoen, niet in gevaar komt.

– Media. De staatsmedia blijken totaal ‘in limbo’ te zijn geraakt, nu gedetailleerd misbruik wordt aangewezen en bewezen verklaard. Misbruik door een paarse partij, onvoorwaardelijk in beeld te houden. Vanzelfsprekend ten koste van anderen? Gegeven het feit, dat men geen kaas heeft gegeten van publiciteitsnormen en -waarden, een zeer goede zaak om straks af te zijn van al dat psychoseopwekkende en goebbelsiaans paarse gedoe. ‘Overkill…’, altijd gewenst als je ze vlotter kwijt wil!

– Juist. Corruptie wordt uiteindelijk afbetaald en uitbetaald door aanpassing der stroomtarieven. Dat is de ondeelbare en onverdeelde mening die in DNA-verband nu te horen is. Coverfacturering bij aankoop van opwekkingsmaterialen, was en is dat hele ding…, zou een aan te leggen en goed af te sluiten strafdossier uiteindelijk moeten aantonen. Waar een wil is…, is wel een weg!

– Staatsolie. Om aansluiting met de krachtcentrales van Staatsolie te bewerkstelligen, zal de EBS zondagmorgen een handeling op een ‘switchyard’ moeten plegen die het nodige aan prudentie ook van de alerte consument vraagt. Als men op de zondag aanstaande teveel stroom verbruikt, kan het ook zo worden, dat de meetkamer van de EBS met stroomonderbrekingen, door ‘generator trippings’, zal en/of kan worden belast. De dan nog beschikbare energie, zal/kan dan noodzakelijkerwijs herverdeeld worden.

– Grabu. Elke staatsburger Vischnudatt, man of vrouw, mag hectares aan domeingronden ‘aanvragen’. Mits dat correct gebeurt en men andere belanghebbenden niet in de wielen rijdt of schade berokkent. Ook de wijze waarop toewijzing plaatsvindt of een aanvraag wordt afgehandeld, is een belangrijke politieke graadmeter. Maar in principe mag iedere Vischnudatt, hoe beladen de naam in bepaalde gevallen ook mag zijn…, een terrein aanvragen. Naar redelijkheid en billijkheid natuurlijk. Overwegend, de geldende/vigerende wet- en regelgeving. Capisch…? Yes!

– Lackin. Waarom Lackin niet meer naar Nederland afreisde, is niet helemaal duidelijk geworden en leidt tot meer ernstiger speculaties. Wat wél weer zo is, dat Lackin geen resultaat mag zien of beleven in de komende vier maanden, na zijn oproep. Mede om kader en investeerders vanuit NL aan te trekken. Die resultaten zullen pas duidelijk worden, bij gedegen ‘changement de regime’. Met andere woorden, vervanging van de huidige regering en parlement dan wel volksvertegenwoordigingen…, wil een investeerder ‘ansich’ weer vertrouwen hebben/krijgen in Surinaamse overheden. Tot nog toe heeft men de investeerder niet kunnen overtuigen, dat de inzet van miljoenen US-dollars of Euro’s veilig kunnen landen. Zie maar de waardeloze behandeling die IAMGOLD krijgt en ervaart bij de protectie en veiligstellen van de concessie(-s). Of een BHP Billiton cq. Suralco-Alcoa, waar de krenten door allerlei omhoog getuimelde lapzwansen, uit de pap worden gevist. Zien wat het allemaal wel wordt. Maar aan het mooie Skype-gezicht van Lackin, gerelayeerd naar “Bel Air” in Den Haag, zal het niet gelegen zijn.

– “Smokin’ Joe”. Hij zegt ze precies, hoe de vork in de steel zit. Geen geintjes en geen “runnin’ around the bush…”. De Verenigde Staten steunen de poging van Duitsland en Frankrijk om een oplossing voor de oorlog in Oekraïne te bereiken. Vice-president Joe Biden noemde de diplomatie van de Duitse en Franse leiders: “…de moeite van het proberen waard…”. Hij citeerde daarmee bondskanselier Merkel, die samen met president Hollande in gesprek is met de Russische president Putin. Morgen hebben ze telefonisch overleg, samen met president Porosjenko van Oekraïne. Biden sprak op de veiligheidsconferentie in München, waar vandaag de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov uithaalde naar het Westen. Lavrov gaf de schuld van de Oekraïense crisis aan Europa en de VS. Zonder Lavrov te noemen, wees Biden naar Rusland als veroorzaker van het conflict. Omdat Moskou niet toestaat, dat Oekraïne zijn eigen internationale allianties kiest. “Te vaak heeft Putin vrede beloofd, maar hij leverde troepen en tanks. We moeten ons geen illusies maken…, Rusland heeft greep op de kern van de separatisten”. Biden ging niet concreet in op mogelijke wapenleveranties van het Westen aan Oekraïne. Wel zei hij, dat Oekraïne westerse steun verdient. “Niet om een oorlog aan te moedigen, maar om Oekraïne in staat te stellen, zichzelf te verdedigen”. Volgens Biden is en blijft het van belang, dat de VS, Europa “…en hopelijk de hele internationale gemeenschap…”, Moskou onder druk blijven zetten.

Justitia Pietas Fides MMDCLXXXIV

More
articles