Vrouw Jordaanse piloot:

Hij wilde die dag niet vliegen

Anwar Tarawneh wist direct wat er aan de hand was toen ze huilend werd opgebeld door haar moeder. Ze was op dat moment voor de universiteit van Amman met studenten aan het protesteren om steun te betuigen voor haar man. Het nieuws over de levende verbranding van haar echtgenoot Muath al-Kasaesbeh drong pas echt tot haar door, toen ze overal op Facebook ‘Rust zacht, Muath’ zag staan.
Die vijf maanden dat ik getrouwd was met Muath waren beter dan die 25 jaar daarvoor.

Anwar Tarawneh

,,Hij hoopte dat er mist zou zijn, zodat hij niet hoefde te vliegen,’’ vertelt Anwar Tarawneh, de echtgenote van de Jordaanse piloot die door Islamitische Staat (IS) werd geëxecuteerd, tegen The Independent. Haar man Muath had die dag een voorgevoel dat zijn vlucht niet goed zou gaan.
Het zou de laatste keer zijn dat ze met haar man sprak. ,,Hij had het gevoel dat er iets mis zou gaan. Het was vreemd, hij had dat nog nooit gezegd.’’

Gevangen

Zijn vliegtuig werd een aantal uren later boven Raqqa neergeschoten. Ondanks dat hij zichzelf met succes uit het vliegtuig had geworpen, bleek al snel daarna dat IS hem gevangen had genomen.
Even leek er nog hoop te zijn voor de Jordaanse piloot, aangezien er werd onderhandeld over zijn vrijheid. Hij zou met een vrouwelijke al-Qaeda gevangene worden geruild.
Toen het wrede filmpje van de executie van de piloot openbaar werd gemaakt, kwam de Jordaanse regering erachter dat het slechts loze woorden waren van IS. De terreurorganisatie zou de Jordaniër namelijk al op 3 januari van dit jaar hebben vermoord.
Tarawneh heeft de gruwelijke video van haar man die in een kooi leven wordt verbrand nog niet bekeken. Kort na het horen van het nieuws stortte de vrouw in en werd ze opgenomen in het ziekenhuis.

Witte jurk

Afgelopen juli trouwden Anwar en Muath met elkaar. Haar ogen lichten op als zij over hun bruiloft, haar witte jurk en de huwelijksreis naar Istanbul praat. ,,Dat is mijn mooiste herinnering van mijn tijd met hem.’’
Ze hadden zelfs al kindernamen uitgezocht. Als het een jongetje zou worden dan werd hij Karam genoemd en een meisje zou de naam Leya gaan dragen. ,,Die vijf maanden dat ik getrouwd was met Muath waren beter dan die 25 jaar daarvoor.’’

(ANP)

More
articles