Duurzaam toerisme te Raleighvallen

Conservation Internationaal Suriname (CI-Suriname), gelooft sterk dat duurzaam toerisme mogelijk is in het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR), met de focus op de Raleighvallen. Dit kwam vandaag naar voren tijdens de Conferentie Toekomst Toerisme, die gehouden werd in het Killit-gebouw. Tijdens de conferentie vond de presentatie plaats van de Onderzoeksresultaten die CI-Suriname het afgelopen jaar heeft vergaard ten aanzien van toerisme in het CSNR. Na de presentatie werden er verschillende mogelijkheden besproken om de ontwikkeling in het gebied te verbeteren. Inez Akker-man van CI- Suriname, vertelt dat er het afgelopen jaar veel aandacht is besteed aan mogelijkheden om meer te halen uit het CSRN-gebied. De informatie dat CI-Suriname het afgelopen jaar heeft vergaard, werd gedeeld met instituten die aangegeven hebben veel interesse te hebben in het gebied, zoals Tropenbos, Adekus en CELOS. De bedoeling is om meer uit het natuur reservaat te halen door met name de Raleighvallen te verbeteren. Er zal gewerkt worden volgens het Public Private Partnership (PPP) concept. Dit concept werd gepresenteerd door Eduardo Nycander, oprichter en president van de Rainforest Expedition, een onderneming voor eco-toerisme in Peru die succesvol is in het samenwerken met de Peruaanse overheid en lokale gemeenschappen.

Volgens de onderzoeksrapporten wordt met de komst van een publiek-privaat samenwerkingsmodel geschat dat de Surinaamse regering haar jaarlijkse netto-inkomsten uit het toerisme in het CSNR minimaal kan verdubbelen. Akkerman deelde De West mede dat er tussen 3000 en 4000 toeristen jaarlijks een bezoek brengen aan de Raleighvallen.
Behalve deze instituten, waren ook aanwezig het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, STINASU, Kabalebo Ressort, Rain forest Expedition en de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Na de presentaties kon men vragen stellen en eventuele ideeën over de mogelijkheden voor duurzaam toerisme in het CSNR naar voren brengen. Tijdens de presentatie werd ook aangegeven, dat de meeste toeristen, die het CSNR gebied bezoeken, uit Nederland afkomstig zijn. Andere toeristen die het gebied bezoeken komen vooral uit Guyana, Frans-Guyana en Amerika.

door Kimberley Fräser

More
articles