Justitia Pietas Fides MMDCLXXVII

– Sociaal verblijf. Komt men in de problemen en onder gezag van justitie/politie kan men er nu wel degelijk van op aan, dat er mishandeling zal volgen. Uit te voeren door politiemensen die hun ambtseed willig weten te schenden. Zo komt het nu voor, dat collega-agenten het teveel is geworden en zich terecht geroepen voelen te getuigen tegen ambtsmisdrijven van ontspoorde figuren die wet & recht eigenlijk hoog zouden moeten houden. Maar waar zou dat aan verval en die inflatoire tendens, nu toch aan kunnen liggen? Duidelijk dat het gehele ministerie van Justitie en Politie net als het gebouw waar men nog in zetelt, zal moeten worden opgeschoond van allerlei marginale verschijnselen. Fenomenen die zich achter het behang zijn gaan ophouden en het land Suriname een ongekend slechte naam en dienst bezorgen. Ongewapende burgers mishandelen, valt tegenwoordig in de categorie ‘heldendaad’? Of verdragsmatig toch nog weer helemaal niet. Check de aankomende internationale rapportages over de mensenrechtensituatie in de Republiek Suriname en rechtshandhaving, overwegende de internationale (rechts-orden die verdragsmatig werden afgesproken en geratificeerd. Ontkennen heeft echt geen zin meer. Ook bij bevordering niet!

– ‘Tek wan waka’. ”Oh…, dus zo praat je tegen Bravo, als je niet met hem op een verkiesbare lijst wil, noh?”. Maar wie willen daarbuiten überhaupt nog zonder integriteitschade/-schande op te lopen, met Bravo en/of Bouta samen de ‘poli poli polka’ bespelen? . Ook Palu mag vooralsnog “betrouwbaar” in de wachtkamer en doorkookt blijven nasudderen. “We hebben geen haas…, hor”.

– India-Suriname. Duidelijk dat New Delhi het zich er niet op zal laten zitten. Een handelsoffensief is in de maak tussen beide landen. Als het in diasporaverband tot wasdom komt of niet…, India heeft de relationele turbo aangezet. Liever te laat dan nooit.

– Pesten. In de westerse landen een issue die meer dan normale aandacht krijgt/verdient. In Suriname leidt pesten nu tot ernstige geweldsdelicten, onder gedestabiliseerde jongeren. Er is niet één school te noemen, waar er in de pauze of na school geen pestgolven over en weer worden aangedreven. Totdat er een dodelijk incidentengevolg valt aan te melden.

– Combinaties. Stembusafspraak? Wat een ernstig verschraalde mop! In combinatie wordt men er al na enige vrolijker tijd uitgewipt/-gegooid. Wat moet het nu worden? Volgens stembusafspraak, gewoon ‘gekatapult’? Na elke regeringsperiode komt men een ontbindingsverschijnsel tegen, waar toch wel even bij stil mag worden gestaan. Een allegaartje teleurgestelde en voorspelbaar aan de kant gezette randfiguren, tijdens de rit weggestuurd, weggejaagd, uitgevallen en van spoor gedrukt, wil het dan weer in de ‘poli poli’ komen proberen. ‘Tek mi no papi, mi wani yepi yu ook tu baka…, papi’. Niet in geringe mate om de opgelopen en snijdende frustraties, aan te kunnen pakken. Wat krijgt men dan voor pseudopolitici in de berooide fruitmand…? Juist ja! Weer te licht bevonden friemels en vervolgens al vlot bedankt, op de frustra-bank geplekt. Kniezend, dat ze belazerd werden? Maar het bedrog was toch al veel eerder ingezet? Denki 2010! Men krijgt daarmee weer mensen die echter al zeer revanchistisch waren ingesteld. Er opnieuw weinig genuanceerd op uit zullen zijn om ‘bekender misbruikmacht’, bij herhaling te vergaren en consolideren. In onbewaakte momenten, dan de ander die misschien veel meer talenten heeft ontwikkeld, een primitief aandoende hak te zetten. De samenleving moet heel goed uitkijken en onderzoeken, wat voor vlees en jompo-potpourri’s er nu aan combinaties —in de aanbieding— op het voorportaal willen belanden. Op de woensdagochtend ook nog een verzamellinkje. Wie niet op “ebay.sr” werd teruggevonden, kan altijd nog op “marktplaats.sr” een lustige poging wagen. Het is om het even. Brandhout blijft echter brandhout.

– ‘Verjari’. Op de verjaardag van het Ministerie van Arbeid & T.M., welke laatste letterinitialen nooit afdoend werden ingevuld, hebben vakbondsmensen en hun leiders/lijders zich van hun allerbeste zijden laten zien. ‘Feti leki santi…’. Verbale gifstofwolken van onvrede en non-wellustigheid, werden solidair uitgeblazen.

– ‘Sam sam’. Over solidariteit gesproken. Feit blijft staan, dat Brunswijk met zijn ABOP, bij het vrijwillige en onvrijwillige uittreden van ‘partners’ uit de NDP – ‘plus’ gemeenschap, zich nooit solidair heeft opgesteld naar de geëxcommuniceerde coalitieleden toe. Dat zal ook niet maken, dat men volgaarne met Brunswijk en zijn ABOP, nog in zee wil gaan. ‘The man is not watching your back, only his own ego…!’. Bovendien hebben Brunswijk en Bouterse een zaakje gemeen. En dat wordt onbetwist gevormd, door het beoefenen van: ‘…de niet te nuanceren wiloplegging…’. ‘Aksi Somo nanga dem trawan…, inclusief na busi-oso bachelor Bravo srefi’.

– Beltegoed. “Pa…, ik wil mijn GSM-nummer behouden, hor. Het was toch zo, dat Tele-G bij opwaardering je beltegoed met een jaar rustig liet staan…? Yere no, Pa! Ik had tot eind 2015 beltegoed, dan vul ik nu alvast bij en dan is beltegoed met dat bijgevulde nu maar drie maanden geldig. Wat gebeurt er in dit land en bij Telesur, pa…?”. Pa:’ Zal het onderzoeken, mi boi…! A no kan, wat je daar zegt…!’. Helaas!

– Uitspraak van de week. “Limbo wordt echt niet naar huis gestuurd…, hij wordt niveaugebonden conciërge op de Koendersschool…”. ‘Elo. Dati na wan bigi bigi bigi LoL!’

– NPK. Niet dat ding uit de jaren zeventig. Hier gaat het om landbouwmest, dat werd aangekocht/-schaft door padieboeren en wel voor een schappelijke prijs. Maar nu zijn de kopers wederverkopers geworden. De ene vertelt, dat hij eigenlijk ureum moet kopen met het opgebrachte geld en de andere zegt glashard, dat er sopie voor gekocht werd. Nickerie blijkt een hilarisch kleinood te willen en te kunnen doorstaan. ‘Cheers!’.

– Corruptie. Woensdagochtend weer een bericht van een bewoner in Paramaribo Noord/Ma Retraite en wel aan de Gompertsstraat. De man gaat tijdens de activiteit van Chinese bouwvakkers naar Openbare Werken om zijn beklag te doen. Schade aan zijn onderkomen en eigendommen. Scheuren in zijn muren. Blijkt een vergunning af te zijn gegeven, voor een tweeverdieping-bouwsel. Men ging al stiekem naar drie en ook een vierde etage. Zonder toestemming? En dan nog wel weer een klassiek geval, wat nog voor de bouw bij Handel & Industrie werd aangemeld en bestreden. De vergunningaanvraag voor een winkelpand, dat nog niet eens was gebouwd. Nog niet een bouwsteen in verschiet. Bij bouw en onderzoek, bleek/blijkt de aanvraag te zijn gedaan op Openbare Werken voor een woonhuis. Ondanks monitoren, melding en onderzoek nog steeds gaande is, is er wel een winkel geopend in het betrokken pand. De leiding van Handel & Industrie praat over een ‘geslipte vergunning’ voor de winkelactiviteiten in een woonhuis? Ja ja…, zal wel! Neem nou ook maar mee, een paskwil aan de Corantijn- hoek Jagernath Lachmonstraat. Corruptie en fufuru…, valt nog steeds met de brede kant van de schuif te ontkennen? En dan “Connection bar, dancing, restaurant”? Een gebed zonder einde. Na 25 Mei 2015…, genoeg LBGO-scholen die een conciërge ontberen en genoegzaam kunnen worden geaccommodeerd.

– ‘Hezbollah’. Een bekender geraakte naam in SU en in Buenos Aires – Argentinië. http://www.internationalespectator.nl/system/files/20100300_is_art_streefkerk.pdf http://www.aljazeera.com/news/americas/2014/08/suriname-leader-son-admits-hezbollah-plot-20… Militaire voertuigen van het Israëlische leger zijn woensdag door Hezbollah beschoten met een anti-tankraket vlakbij de Libanese grens in Noord-Israël. Dat meldt de Israëlische krant ‘HAARETZ”. Het Israëlische leger bevestigt dat er twee doden zijn gevallen bij de aanval. Zeven militairen raakten gewond. Het Israëlisch leger voerde daarna een combinatie van lucht- en grondaanvallen uit op posities in Libanon. Ook zouden marineschepen Libanese wateren hebben bereikt. De sjiitische beweging Hezbollah heeft de aanval opgeëist. Hezbollah zegt in een verklaring dat een aantal militaire voertuigen van Israël is vernietigd.

– Gangster town. In de Amsterdamse wijk Osdorp is vannacht een man doodgeschoten. De politie is op zoek naar de schutter of schutters. De schietpartij was aan de Wolbrantskerkweg. Daarbij is gebruik gemaakt van een automatisch wapen. Toen hulpverleners aankwamen, lag het slachtoffer zwaargewond voor een woning. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Het slachtoffer is een 37-jarige man uit Ghana die in Amsterdam verbleef. Omwonenden zeggen dat ze meerdere schoten hebben gehoord. De politie onderzoekt of het gaat om een liquidatie, zoals er de laatste tijd meer zijn geweest in Amsterdam. Daarbij werden ook steeds automatische wapens gebruikt. Uit een eerste onderzoek blijkt niet dat de man banden onderhield met de zware criminaliteit. Getuigen hebben na de schietpartij een donkere auto zien wegrijden. Die is nog niet teruggevonden. De politie roept getuigen en mensen die het slachtoffer kenden op om zich te melden.

– Schadeposten. Gemier aan kabels van en door de EBS in de Mozartstraat, zorgt voor ernstige stroomschokken op het energienetwerk te Ma Retraite III, om 14.30 uur van deze middag.

Justitia Pietas Fides MMDCLXXVII

More
articles