Kwantumsprong bilaterale relatie Suriname en India

De bilaterale betrekkingen tussen Suriname en India, zullen in de nabije toekomst een kwantumsprong beleven. Dit bleek gisteravond tijdens de toespraak die Subashini Murugesan, ambassadrice van India in Suriname, hield ter gelegenheid van de 66ste Dag van de Republiek India. Muregesan, die optrad als gastvrouw tijdens een receptie van de Indiase ambassade, kondigde aan dat de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj, de wens heeft uitgesproken dit jaar naar Suriname te willen komen. De ambassadrice sprak tevens de hoop uit dat dit bezoek binnen afzienbare tijd zal leiden tot een ontmoeting tussen de staatshoofden. De diplomate onderschreef de historische en vriendschappelijke bilaterale banden die gedurende 140 jaar zijn bestendigd, ze bracht voorts in herinnering dat het nieuwe jaar optimistisch is gestart. Deze maand werd na zeven jaar voor de vijfde keer een gezamenlijke commissievergadering in New Delhi gehouden, waarbij op hoog niveau is gedelibereerd over onder meer economische en handelsbetrekkingen, landbouw, gezondheid en educatie. Naast dit vruchtbaar overleg, is in dit prille jaar een US$ 50 miljoen kredietlijn aan de Surinaamse regering geaccordeerd, alsook subsidies van US$ 312.000 en US$ 170.000 respectievelijk aan het ’s Lands Hospitaal voor renovatie en uitbreiding en het Natin voor het upgraden van zijn faciliteiten. Voorts vertoeft momenteel een zeven man sterke delegatie van Hindustan Aeronautics Limited in ons land voor het assembleren en inspecteren van drie Chetak helikopters die eind februari officieel aan het ministerie van Defensie zullen worden overgedragen. Muregesan haalde ook aan meer bewustzijn onder Surinaamse staatburgers te willen creëren om te participeren in trainingsprogramma’s die de Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) biedt voor de bancaire, financiële, telecommunicatie en ICT-sector. Tevens wees ze op de substantiële groei van de bilaterale handel in de laatste twee jaar. In 2011/2012 ging het om een bedrag van US$ 15 miljoen, in 2013/2014 om US$ 37 miljoen, en voor wat betreft de periode april-oktober 2014 gaat het om US$ 13 miljoen. In dit verband is door beide landen de behoefte onderkend dat er binnenkort voor het eerst een joint business council meeting moet worden gehouden, zodat er meer handelsmogelijkheden gecreëerd worden en de handelsstroom tussen beide landen naar een veel hoger niveau wordt getild.

De Ambassade van India in Suriname, hield ter gelegenheid van de 66ste Dag van de Repu-bliek India, gisteravond een receptie. Vice-president Robert Ameerali, bracht de felicitaties over aan de republiek India en liet zich eveneens de Indiase cuisine welgevallen.
De Ambassade van India in Suriname, hield ter gelegenheid van de 66ste Dag van de Repu-bliek India, gisteravond een receptie. Vice-president Robert Ameerali, bracht de felicitaties over aan de republiek India en liet zich eveneens de Indiase cuisine welgevallen.

More
articles