Bond en directie LH bereiken akkoord

Het personeel van ‘s Lands Hospitaal (LH), is eergisteren in een schrijven door de directie op de hoogte gesteld van de uit te keren toelagen. In het schrijven, getekend door waarnemend directeur Bernhard Abia, wordt de werknemers beloofd dat de kledingtoelage uiterlijk 24 januari wordt uitgekeerd. De prestatietoelage wordt uitbetaald in de eerste week van maart. Deze afspraken kwamen de directie en het bestuur van de Bond Personeel ‘s Lands Hospitaal (BPLH), op 15 januari overeen. Eerder vond er op 6 januari een meeting plaats van de directeuren van de overheidsziekenhuizen om de financiële situatie te bespreken. Op 9 januari vroegen de directeuren schriftelijk aan de vice-president (VP)om de ziekenhuizen tegemoet te komen om de liquiditeitstekorten over de maanden januari en februari te kunnen overbruggen. Concreet is gevraagd om de continuering van de uitbetaling van suppleties aan de overheidsziekenhuizen. Afgelopen maandag vroeg de directie de vakbond om respijt voor uitbetaling van de toelagen en het resultaat van het onderhoud met de vice-president af te wachten. Op woensdag jongstleden zijn de directeuren geïnformeerd door de vice-president, waarna de afspraken met de vakbonden zijn gemaakt. In het schrijven vraagt de heer Abia om de arbeidsrust te bewaren en de schouders gezamenlijk onder het werk te blijven zetten.
Met nadruk wijst de directie erop dat de prikactie die maandagochtend gehouden werd in het ziekenhuis geleidt werd door een nieuwe ‘concurrende’ vakbond. Deze vakbond strijdt met de huidige vakbond om de gunsten van de werknemers, maar heeft niets te maken met de eerder genoemde toelagen, het gaat puur om de erkenning van de nieuwe vakbond.
Directeur Abia maakt duidelijk dat hij geheel niet vakbondsonvriendelijk is. Integendeel is hij er een groot voorstander van dat de belangen van de werknemer behartigd worden, maar dan wel op een gestructureerde wijze, waarbij voor de directie duidelijk is wie de erkende vertegenwoordiger van de werknemers is en dus ook als gesprekspartner erkend wordt. Op dit moment is dat het bestuur, geleid door waarnemend voorzitter Iwan Weeks.
De concurrende bond met aan het hoofd voorzitter Imro Edam, is op eigen verzoek op verschillende data ontvangen door het Stichtingsbestuur onder leiding van Anton Grunberg. Die meetings hadden geen formeel karakter. Brieven vanuit de dwingende bond hebben de directie en daarna het Stichtingsbestuur bereikt. Toen brak er een periode aan waarbij de naam van degene die in eerste instantie tekende als voorzitter, was gewijzigd in de naam van degene die zich momenteel voorzitter noemt. Tevens werd er gebruik gemaakt van stempels met de aanduiding BPLH-NW , maar al gauw stopte men daarmee.

More
articles