Surinaamse tiener vermist in Frans-Guyana

Shakur Leidsman, een 16-jarige jongen uit Suriname, wordt al een week vermist in buurland Frans-Guyana. Hij vertrok op zaterdag 10 januari jongstleden van huis met de bedoeling boodschappen te halen op de markt van Cayenne en is niet teruggekeerd. Sinsdien is niets meer bekend over de jongeman. Zijn mobiele telefoon ging eerst over, maar is ondertussen buiten werking. Shakur woonde ongeveer een jaar bij zijn tante in Frans-Guyana en was student in de 4de klas van de Félix-Éboué school in Cayenne. De tante zei in een interview tegenover Franse journalisten: “Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Ik heb hem zaterdagochtend gevraagd om naar de markt te gaan en sindsdien heb ik niets meer van hem vernomen. Ik heb hem vier keer op zijn cel gebeld. Bij de vijfde keer was er geen verbinding meer.” Ondertussen gaat het mobieltje van de jongen weer over, maar niemand neemt op. Noch de politie, noch zijn familie weet of hij richting Suriname is getrokken.  Maar in het uitgebreide onderzoek dat nu gaande is, wordt met alles rekening gehouden.
In het kader van het onderzoek hebben politierechercheurs ook familieleden en klasgenoten flink aan de tand gevoeld. De schoolleiding weigerde informatie te delen met de pers, omdat zij het privé van de vermiste jongen niet in het openbaar wilden bespreken. Volgens de pers en anderen die zich om de jongeren bekommeren, gaat het soms juist om de onbelangrijke informatie, waarvan mensen vaak denken dat die niet interessant is, die op het oog kan helpen de puzzel op te lossen. Om de jongen te kunnen vinden, en om mensen die iets weten dat kan helpen hem terug te vinden te prikkelen, zijn de meest eenvoudige details van hem ondertussen gedeeld met het publiek. Zo is bekend geworden dat de moeder van Shakur in Frankrijk woont (Frankrijk, Europa). Ook een broer van de vermiste jongen woont in Frankrijk, bij zijn moeder. Een andere broer woont, net als Shakur, bij zijn tante. Maar mischien zijn het juist de niet-bijzonderheden waar aandacht aan moet worden besteed. De moeder van Shakur leeft in Frankrijk met één van zijn broers. Een jongere broer leeft net als hem, bij zijn tante. “Shakur had niet veel vrienden en ook geen vriendinnen, hij is best wel eenzaam”, zegt zijn tante. Hij hield van computerspelletjes, tv kijken en tekenen.
Tante: “Ik heb hem zelfs een keertje gezegd om uit huis te gaan. Niet lang geleden deed hij mee aan een Braziliaanse gevechtssport, capoeira. Maar hij is iemand die zo nu en dan een beetje bemoediging nodig heeft.” Shakur heeft, volgens zijn voogdes, niet echt het profiel van een probleemkind dat makkelijk wegloopt, en zeker niet zonder een bericht achter te laten.
Het is vooralsnog onbekend wat de motieven zouden zijn. Zowel de familie, als de politie, tast in het duister en weet niet in welke richting Shakur zou zijn opgegaan. Op een foto, gepubliceerd in de Franse kranten, is te zien dat Shakur afkomstig is uit Suriname. Maar de Franse politie durft er niet over te speculeren of hij misschien stiekem naar zijn land van herkomst is vertrokken.

More
articles