Nieuwe Ford F-150 Raptor

Eigenlijk nog gewaagder dan de meest opvallendste supercar, deze Ford F-150 Raptor. Een agressief uitziende pick-up zoals alleen de Amerikanen die kunnen (of willen) maken.
En toch, zelfs hier komt er ook nog wat gezond verstand aan te pas. De enorme 6,2 liter-V8 van de vorige editie moest namelijk plaatsmaken voor een zuinige, maar op papier natuurlijk ook minder spectaculaire 3,5 liter-V6. Juist ja, eentje uit de Ecoboost-familie van Ford. Zelfs deze Raptor moet tegenwoordig groen zijn. Maar de van een lichter aluminium koetswerk voorziene Raptor blijft er gelukkig wel nog altijd bijzonder sportief en zelfs behoorlijk agressief uitzien. En ook al geeft Ford nog geen cijfertjes, het laat wel al weten dat de aan een tientrapsautomaat (!) gekoppelde zescilinder, krachtiger is dan die ‘afgedankte’ V8. Ter info, die leverde een flinke 410 pk. Het gaat dus echt wel om veel meer dan alleen maar uiterlijk vertoon, de vierwielaangedreven pick-up heeft bijvoorbeeld ook een Terrain Management System met verschillende rijinstellingen. Er is onder meer een Baja-stand voor wie zich snel door de woestijn wil verplaatsen en een Rock voor het beklimmen van heuse rotsblokken.
De auto heeft sowieso ook speciale schokdempers en een langere veerweg. In de VS komt hij pas over een jaar op de markt, en in Europa zal hij natuurlijk helemaal niet te koop zijn. Tenminste, niet via de officiële Ford-weg. Wie de Raptor toch al eens wil zien, zal er voor naar Detroit moeten. Daar werd hij de vorige week op de NAIAS geïntroduceerd, naast de nieuwe Ford GT en de toch ook geweldige Shelby GT350R Mustang.

More
articles