January 17, 2015


Justitia Pietas Fides MMDCLCVIII


January 17, 2015

– Hoger. Ze springen noodzaakgebonden, allemaal in een ‘samenwerkingsverband’. Hoogie gaat naar de NDP, met zijn nieuwe orga. Jairam zoekt het bij de NPS. Pollack wil zijn partij de NPS niet uitkafferen, maar zegt eigenlijk genoeg, door toch naar de NDP te gaan. Een paarse partij, vol met mensen die de NPS in het verleden zwaar hebben mishandeld. Jessurun van DA’91 en Castelen van SPA, trachten bij de gratie God’s te consolideren en te herpositioneren. Oom Willie van de KTPI, zit ook met dat probleem en de handen in het haar. Zal uiteindelijk wel in alle solidariteit worden omarmd, door Sapoen en Somohardjo. Solider elementen en entiteiten die op 26 Januari 2015 aan de massameeting van G7, V9 of Victoria 2015 samenwerkingsverbanden zullen deelnemen? In ieder geval in een epiloog. Binnen een post Front versus Bouta configuratie, is men doende zaken kranig op orde te stellen. Daar mogen ze zich wel komen meten aan de VHP, NPS, Beppie en dus PL. Dat staat duidelijk bovenaan de dukdalf, op de vaandels opgeplakt en aangegeven. Partijen met een zwemvest aan, moeten nog hard crawlen om de zaken te halen. Seeka piept naar ABOP en meneer Priesieri zal misschien nog enige lol beleven aan een paarse jockey. Want men begint nu te praten over ‘groen ondergoed’, dat straks met ‘djamoe’ moet worden bijgekleurd en meer van dat soortement aan ‘directoire spul’. PSV ‘plus’ van Marica, op E-bay in de aanbieding. Amazones in de slaapzak van een twijfelaar. Dat is een bedoppervlak, dat ligt tussen een eenpersoons en een tweepersoons. En dan heeft men nog de ‘maxi drie-persoons’. Als het maar allemaal wel met de aan te dragen nattigheid blijft drijven…, is nog maar de vraag. ‘Floating springs and the more less on space. Not so nice, bro!’. Fundamentele vraag: “Hebben die ‘todoprasoro organisaties’, wel een achterban of kan men spreken van onwelluidende bagassi?”. PDO’s Waldi Naïn heeft daaromtrent ongetwijfeld antwoord op. Gegeven het feit, dat ook die met opgeheven hoofd, vlag en wimpel, onderdak ging zoeken bij de paarse verzamelplek, marktplaats en muziekformaties. Ondertussen heeft Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, de nog beweeglijke partners opgeroepen de rijen naar ‘redelijkheid en billijkheid’ zeer spoedig te sluiten. Yes! – Cocaïne machines. In de eerste weken van 2001, had men daar de Cessnamotoren die gevuld werden met ecstasy en naar Florida verscheept. Aanhoudingen van allerlei mensen met klinkende namen. Hier in SU. Maar ook in en rond Miami! Meer dan 20 knakkers en hun liefjes. Een compressor kwam eerder in Alkmaar aan, vol met droga geperst. En dan die versnellingsbak van een grondverzetunit die in Engeland aankwam. Eigenaren bekend! Een eilandengebied, dat al ervaringen had met gasbom-droga uit SU, onder de gekoelde bacovenboten vastgemaakt. Systeem dat ook nu weer, vanuit Jamaica ons land ‘ganja styling’ en ‘bujaka’ bedreigt. De diepzeehavens van Smalkalden/Paranam/La Vigilantia/Beekhuizen…? ‘We frede yere!’. Men dan nu op dit moment, vlak voor waarschijnlijk het geplande vertrek naar zeer behoeftige marktplaatsen, een graafmachine vol met cocaïnepasta aan de Industrieweg Zuid. Meer dan driehonderd kilo’s. De pastaboys die eerder op Zanderij werden gepakt ontkennen…, dat ze iets in de bagage hadden gezet om weg te brengen? Elo! “Meineed, mi boi”. Laat het duidelijk zijn, dat de grote bazen bekend zijn…, maar dat de kleine jongens bij herhaling worden gepakt. De beladers, de lossers en de ‘losers’. Terwijl men heel goed weet van welk bedrijf de machines waren en wie de steenrijke bazen zijn. Zo ook de kluns die naast zijn Harley Davidson een krat vol droga naar Brabant wilde repatriëren. Men wordt er niet goed van, wat tegenwoordig op de Maasvlakte aanspoelt of in Antwerpen wordt gepakt door de mannen van Europol en Douane netwerken. Een tweehonderd kilo’s aan cocaïne in België opgewacht, veroorzaakt onder Turken,. Marokkanen en Antillianen…, een golf aan moord en doodslag. Vanaf de ingang van een hotel in Antwerpen tot aan/over de Staatsliedenbuurt van Amsterdam heen en naar Diemen, Bijlmer en zelf schietpartij in de Achterhoek. Droga-pappies die bij het leven worden neergemaaid en uitgeschakeld. We keken ernaar en registreerden ook daaromtrent. De grote bazen blijven glimlachen vanuit en in de boxen, hoog boven het voetbalspeelveld van de megastations die konden worden gebouwd. De Ferrari’s, Audi’s en Maserati-bolides rijden af en aan. De stoeipoezen nippen aan de champagne en om de hoek vliegt het bloedhete lood een lichaam binnen. En de AK 47 wordt vervolgens opnieuw geladen en gaat op weg naar de volgende patiënt. ‘Droga prisiri…, so bun’. – ‘Charlie Hebdo’. Of het satirische blad in Suriname mag worden verkocht en verspreid, is geen enkel punt van discussie. Als geheel Europa en de westelijke wereld het blad vrijelijk mogen lezen, wat is dan de issue op de plantage? Inderdaad…, achterlijkheden die de Grondwettelijke gedachten/verworvenheden opgelijnd trachten te desavoueren! – Graf. Een van de aanvallers op het Franse satirische blad Charlie Hebdo is zaterdag begraven in de Franse stad Reims. Dat melden Franse media op basis van lokale autoriteiten. Saïd Kouachi, de oudste van de twee broers, is in een anoniem graf gelegd. Dit is om te voorkomen dat zijn laatste rustplaats uitgroeit tot een bedevaartsoord voor extremisten. Reims kon niet weigeren dat Kouachi daar werd begraven omdat hij twee jaar in die stad heeft gewoond. De jongste van de broers, Chérif, wordt in een anoniem graf in de plaats Gennevilliers ten noorden van Parijs begraven, aldus Franse media. Door de aanval op ‘Charlie Hebdo’ op 7 januari in Parijs kwamen twaalf mensen om het leven. De terroristen kwamen later om in een vuurgevecht met de politie. – Primitieve staatsmoord. De in Indonesië ter dood veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei heeft zaterdag afscheid genomen van zijn advocaat, Bart Stapert. Dit heeft de raadsman via Twitter laten weten. Volgens Stapert is zijn cliënt dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan. Hij wil zonder blinddoek staan voor het vuurpeloton, dat hem omstreeks 14.00 uur (Surinaamse tijd) executeert. Stapert meldde eerder zaterdag dat hij in hetzelfde hotel logeert als leden van het executieteam en dat er tegelijkertijd een bruiloft plaatsvindt. ”Het contrast zou niet sterker kunnen zijn”, aldus de advocaat. De Republiek Suriname onderhoudt vriendschappelijke diplomatieke betrekkingen met Jakarta. Indonesië zet de executie van zes gevangenen door ondanks gratieverzoeken van onder anderen de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Nederlandse overheid. De gevangenen zijn inmiddels overgebracht naar een isoleercel waar zij de voltrekking van het vonnis moeten afwachten, heeft een justitiewoordvoerder gezegd tegen het Amerikaanse persbureau AP. Onder de zes veroordeelden zijn een Braziliaan en een Nederlander. Ze worden waarschijnlijk vanmiddag om 14.00 uur Surinaams-/Braziliaanse tijd gedood door een vuurpeloton vanwege drugsmisdrijven. De Braziliaanse president Rousseff heeft met haar ambtgenoot Joko Widodo gebeld. Zij verzocht hem om het doodvonnis van onder anderen de 53-jarige Braziliaan Marco Archer Cardoso Moreira niet te voltrekken. Widodo zei dat hij niet kon ingrijpen in de procedure. Onder de vijf andere ‘terdoodveroordeelden’ is ook de Nederlander Ang Kim Soei. Hij werd in 2003 veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc. Rousseff heeft Widodo gewaarschuwd, dat de betrekkingen tussen beide landen ernstige schade kunnen oplopen als de executies doorgaan. Het zou de eerste keer zijn dat een Braziliaan in het buitenland wordt geëxecuteerd. Brazilië heeft het Vaticaan verzocht om zich in te spannen voor de zes, in de hoop…, dat de doodvonnissen op het laatste moment worden teruggedraaid. Nederlands staatshoofd Willem-Alexander heeft geprobeerd om de executie van de Nederlander Ang Kim Soei in Indonesië te voorkomen. Volgens NRC Handelsblad heeft Willem Alexander er maandag over gesproken met de Indonesische minister Marsudi van Buitenlandse Zaken. Tot haar benoeming in oktober als minister, was Marsudi ambassadeur in Nederland. Maandag kreeg zij een afscheidsreceptie aangeboden van Willem-Alexander en Máxima. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de berichten van de NRC. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen kwijt, dat er “op het hoogste niveau” over wordt gesproken. Het is niet de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd zich bemoeit met de executie van een Nederlander in het buitenland. In 1994 schreef toenmalig koningin Beatrix een brief aan de president van Singapore. Zij vroeg hem om gratie voor de drugssmokkelaar Johannes van Damme. Van Damme werd alsnog opgehangen. – Levenslink. De Twitteraccounts van de New York Post en United Press International zijn donderdag gehackt. Op beide accounts was te lezen, dat het Chinese leger een aanval had uitgevoerd op een Amerikaans oorlogsschip. Daarna zou een hevige strijd zijn losgebarsten in de Zuid-Chinese Zee. Het was niet de enige opmerkelijke tweet die te lezen was. Een ander account van de New York Post wist te melden dat de Federal Reserve Bank een belangrijke mededeling zou doen over de rentetarieven. Er ontstond geen paniek op de financiële markten. De New York Post wist de berichten snel offline te halen. Bij persbureau United Press International duurde dat iets langer. Daar was onder meer te lezen dat paus Franciscus, het uitbreken van de Derde Wereldoorlog aankondigde. Het is niet voor het eerst dat Amerikaanse media door hackers onder vuur zijn genomen. – Feti. Een vlucht van Air India heeft zaterdag vertraging opgelopen, omdat de piloot een lid van het grondpersoneel op het vliegveld van de Indiase stad Chennai te lijf ging in de cockpit. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt. Het toestel stond op het punt om met 122 passagiers aan boord te vertrekken naar Parijs, toen na een woordenwisseling over vertraging een knokpartij uitbrak. De uiteindelijke vertraging liep op tot een uur. De vlucht kon uiteindelijk vertrekken, nadat een andere piloot zijn slaags geraakte collega verving. Air India kon niet vertellen wat de oorzaak was van de vechtpartij. De monteur die werd aangevallen door de piloot was in het toestel voor een routinecontrole. Hij liep een kleine verwonding op aan zijn kin. De piloot zou zichzelf na het voorval hebben opgesloten in de cockpit. – “Boko Haram”. Waarom het westen? Na de recente bloedige aanvallen van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria, rijst de vraag waarom de internationale gemeenschap niet ingrijpt. Het land zou echter in staat moeten zijn zelf de problemen op te lossen. Vanzelfsprekend! – Vervelend. Na maanden onenigheid en een ruzie over een feestje van zijn moeder heeft voetballer Cristiano Ronaldo zijn relatie met topmodel Irina Shayk verbroken. Dat schrijft “The Telegraph”. Ronaldo en Shayk waren vijf jaar samen, maar hadden naar verluidt de laatste tijd vaak onenigheid. Het koppel bracht de kerstdagen nog samen met het zoontje van de voetballer door in Dubai, maar kreeg ruzie toen Shayk geen zin had om met de voetballer mee te gaan naar Madeira, waar zijn moeder haar zestigste verjaardag zou vieren. Door de ruzie zou Ronaldo oud en nieuw samen met zijn zoontje gevierd hebben. Shayk zou de voetballer inmiddels ook van haar Twitter-account gegooid hebben. Het model was daarnaast niet aanwezig bij de Ballon d’Or, waar Ronaldo voor de tweede achtereenvolgende keer geëerd werd. Het stel poseerde in mei nog samen voor de cover van de Spaanse editie van Vogue.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249