January 16, 2015


Ambassadeur Noorman hoopt op goed jaar


January 16, 2015

Ambassadeur Ernst Noorman van het Koninkrijk der Nederlanden, heeft gisteravond het glas geheven op een goed jaar en op een goede relatie tussen Suriname en Nederland. Noorman was gastheer op een nieuwjaarsreceptie van de ambassade op zijn residentie in Paramaribo-Noord. Hij stond daarbij stil bij de onlosmakelijkheid van de onderlinge relatie tussen de twee landen. Noorman werd in de tweede helft van het afgelopen jaar door Paramaribo in de gelegenheid gesteld zijn ambassadeursgeloofsbrieven in te dienen bij president Desiré Bouterse, nadat hij bijna een jaar als zaakgelastigde daarop had gewacht. Hij benadrukte gisteravond dat de inzichten van Den Haag betreffende de Surinaamse situatie niet zijn veranderd. Sinds zijn opwaardering van zaakgelastigde naar ambassadeur, zou er inhoudelijk niets zijn veranderd aan de relatie. Sinds Suriname in 1975 onafhankelijk werd en zich daarmee heeft losgekoppeld van het koninkrijk, zijn er vaker momenten geweest van onbehagen jegens elkander, maar nooit was de relatie zo troebel als in de periodes waarin Bouterse aan de macht was en is (1980 – 1987 en 2010 – heden). Bouterse heeft een drugsvonnis in Nederland, volgens Bouterse en zijn ‘volgelingen’ het resultaat van een politiek complot. Niemand van de Surinaamse regering was op de receptie aanwezig. Directeur Ellen Naarendorp van het ministerie van Buitenlandse Zaken, was wel aanwezig. Het Corps Diplomatique was wel goed vertegenwoordigd.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249