January 15, 2015


CBvS hekelt niet-officiële koersen bedrijfsleven


January 15, 2015

De Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft in een persbericht het inzetten van interventiemiddelen tegen niet-officiële koersen aan de kaak gesteld. De moederbank hanteert sedert 2 januari 2011 steevast de koers van SRD 3,25 bij aankoop en SRD 3,35 bij verkoop van de Amerikaanse dollar. Bedrijven die in aanmerking komen voor US-dollar interventiemiddelen, betalen dan ook SRD 3,35 voor US$ 1. Onlangs werd bekend dat Telesur bij zijn bedrijfsvoering voortaan een dollarkoers van SRD 3,35 zal hanteren. Het bedrijfsleven klaagt dan ook steen en been over een prangende schaarste aan dollars. De econoom-jurist mr. dr. Guillermo Samson, waarschuwde dinsdagavond tijdens een lezing van de KennisKring dat op de zwarte markt de dollarkoers van SRD 3,55 al richting de SRD 3,60 gaat. De moederbank erkent voor wat dit fenomeen betreft, dat er momenteel sprake is van tijdelijk verlaagde deviezeninkomsten voor de economie, vanwege de lage internationale mineralenprijzen en aangezien enkele van de verwachte additionele inkomsten nog ‘on stream’ moeten komen. De monetaire autoriteiten zullen wederom interventiemiddelen beschikbaar stellen voor bedrijven die produceren, diensten verlenen of handelen in noodzakelijke consumptie- en/ of investeringsgoederen. De bank spreekt zich echter uit tegen het aanbieden van goederen en diensten waar interventiemiddelen voor zijn ingezet tegen niet-officiële koersen.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249