Jaaroverzicht Buitenland Oktober 2014

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

OKTOBER

In het interne partijrapport van de PvdA in Friesland, wordt alarm geslagen over de toestand van de PvdA. Lokale politici krijgen de landelijke koers van de PvdA niet uigelegd aan de kiezers, vrijwilligers worden steeds ouder en afdelingen werken gebrekkig samen.

Britse straaljagers voeren voor het eerst een aanval uit op IS-doelen in Irak, sinds het Britse parlement zijn goedkeurign gaf aan gevechtsoperaties. De twee tornado-jagers vielen onder andere een IS-stelling met zware wapens aan die bedreigend was voor Koerdische strijders.

Australische gevechtsvliegtuigen gaan bombardementen uitvoeren op doelen van de Islamitische Staat (IS) in Irak. Het land stuurde vorige maand al tien vliegtuigen naar de Verenigde Arabische Emiraten om eventueel te worden ingezet.

Canada biedt de internationale coalitie die de extremisten van de Islamitische Staat (IS) wil uitschakelen, gedurende een half jaar gevechtsvliegtuigen aan voor luchtaanvallen in Irak. Ook gaan er een vliegtuig dat de toestellen in de lucht van brandstof kan voorzien, en twee verkenningsvliegtuigen naar het Midden-Oosten.

Zittend president Dilma Rousseff van Brazilië, wint de presidentsverkiezingen. De linkse presidente, aan het roer in Brazilië sinds begin 2011, haalde echter niet voldoende stemmen om meteen te worden herkozen. De bevolking zal opnieuw naar de stembus moeten.

Een Zuid-Koreaans marineschip lost waarschuwingsschoten die bedoeld zijn voor een Noord-Koreaanse patrouilleboot die teveel naar het zuiden vaart. Vanaf de Noord-Koreaanse boot werd teruggeschoten.

Bij Koerdische protesten in Turkije tegen de Islamitische Staat (IS) zijn zeker 14 mensen om het leven gekomen. Ook zijn er tientallen gewonden gevallen.

PVV-voorman Geert Wilders, wordt ervan verdacht dat hij strafbare uitlatingen over Marokkanen heeft gedaan. De verdenking is dusdanig dat strafvervolging in het verschiet ligt. Het OM kreeg duizenden aangiften tegen Wilders in behandeling over uitlatingen die hij 20 maart deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg toen aan zijn aanhangers in Den Haag of ze `meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen.’

Indiase en Pakistaanse troepen, bestoken elkaar opnieuw in de regio Kashmir. Zo’n 20.000 Indiase burgers zijn al op de vlucht geslagen voor het geweld in het betwiste grensgebied.

De Europese Unie laat het volledig afweten bij de bestrijding van de ebola-uitbraak in West-Afrika. De hulp die nu geboden wordt door vooral de Verenigde Staten, China, Cuba en het Verenigd Koninkrijk, komt veel te laat.

De PVV zegt naar aanleiding van de doodgestoken scholier op het Corbulo College in Voorburg, dat pesters harder moeten worden aangepakt door scholen en dat ze veel sneller verwijderd moeten worden van school.

De Politie in Hongkong pakt 45 demonstranten op. Bij het gewelddadige treffen hebben agenten onder meer pepperspray ingezet. De arrestaties vinden plaats in het zakelijk district in Hongkong.

Het Britse leger stuurt 91 artsen en verpleegkundigen naar West-Afrika om te helpen met de bestrijding van ebola. Het medisch personeel gaat een veldziekenhuis in Sierra Leone runnen met 12 bedden voor gezondheidszorgmedewerkers.

PvdA’er Bert Koenders, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Koenders volgt zijn partijgenoot Frans Timmermans op die eurocommissaris wordt.

De Rotterdamse interesse in het boeddhisme groeit. Steeds meer Rotterdammers zijn op zoek naar een bron van wijsheid en geluk.

Canada ontwikkelt een ebolavaccin dat effectief is bij dieren. Bij tests kregen dieren een dodelijke hoeveelheid van het ebolavirus ingeënt. De veiligheid en effectiviteit van het medicijn bij mensen is echter nog niet bekend.

Groot-Brittannië zet drones in boven Syrië om militanten van de Islamitische Staat (IS) in de gaten te houden. De bemande en onbemande vliegtuigen zullen gaan surveilleren boven Syrië.

De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet, Oscar Pistorius, is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De aanklager had 10 jaar cel geëist. De verdediging had aangedrongen op hooguit huisarrest.

Canada verhoogt het dreigingsniveau voor een terreuraanslag van laag naar gemiddeld. De dreiging zou komen van radicale groeperingen, zoals de Islamitische Staat (IS) en Al-Qaeda, die ‘de intentie en de mogelijkheden’ zouden hebben om een aanslag te plegen.

De Europese Unie krijgt een speciale coördinator voor de ebolacrisis. De Europese leiders besluiten de eurocommissaris voor Humanitaire Hulp en Crisismanagement Christos Stylianides, uit Cyprus die taak te geven.

Amerikaane experts gaan de berichten onderzoeken dat strijders van de Islamitische Staat (IS) in Irak chloorgas hebben gebruikt in gevechten met Iraakse politiemensen bij de plaats Balad ten noorden van Bagdad. Volgens de `Washington Post’ zijn vorige maand 11 Iraakse politiemensen na een aanval door IS-strijders naar een ziekenhuis gebracht.

De luchthavens van New York en New Jersey gaan alle reizigers, die in contact zijn geweest met ebola-patiënten, preventief 21 dagen in quarantaine plaatsen. Reizigers die niet direct in aanraking zijn geweest met het virus, maar wel uit Liberia, Sierra Leone of Guinee komen, worden extra gecontroleerd. De maatregelen volgen op de eerste ebolabesmetting in New York.

Luchtaanvallen door de Syrische strijdkrachten van president Bashar al-Assad, kosten in een week tijd aan 182 mensen het leven. Onder hen waren 60 minderjarigen.

De Mexicaanse autoriteiten pakken vier bendeleden op die betrokken zoudden zijn bij de verdwijning van tientallen studenten. Het zou gaan om leden van de criminele bende Guerreros Unidos.

De Amerikaanse landmacht is begonnen met het isoleren van militairen die terugkeren uit gebieden waar ebola voorkomt. Ook als er geen reden is om aan te nemen dat er sprake is van besmetting, moeten zij 21 dagen in quarantaine doorbrengen.

De Verenigde Staten en Israël zijn de enige staten die tegen een resolutie hebben gestemd die opriep om het economisch, commercieel en financieel embargo tegen Cuba op te heffen. Exact 188 van de 193 leden van de Verenigde Naties stemden voor de resolutie van Havana.

De regering van het West-Afrikaanse land Burkina Faso, trekt het voorstel dat de herverkiezing van president Blaise Compaore mogelijk moest maken, in. Dat gebeurde nadat duizenden tegenstanders van de president het terrein rond het parlementsgebouw in Burkina Faso waren binnengedrongen. Zij zouden enkele bijgebouwen in brand hebben gestoken.

De elitesoldaat van de Amerikaanse speciale eenheid, Navy Seals, die in 2011 Osama bin Laden doodschoot, gaat zijn identiteit bekendmaken in een documentaire die door de televisiezender Fox News zal worden uitgezonden. De documentaire, met als titel ‘De man die Osama bin Laden heeft gedood’, zal in twee delen worden uitgezonden.

Blaise Compaore legt na 27 jaar het presidentschap van Burkina Faso neer. De macht is nu in handen van legerchef-generaal Honore Traore, die de vorming van een overgangsregering heeft aangekondigd. Binnen 90 dagen moeten nieuwe verkiezingen plaatsvinden

More
articles