Jaaroverzicht Binnenland Oktober 2014

OKTOBER 2014

De regering zal alles uit de kast trekken om nog voor 25 mei 2015, wanneer de verkiezing van leden van De Nationale Assemblee (DNA) en de ressort- en districtsraadleden zal plaatsvinden, een aantal grote megaprojecten op te starten of tot uitvoering te brengen.

President Desiré Bouterse, is tijdens zijn ruim twee uren durende uiteenzetting in De Nationale Asemblee enige tijd stil blijven staan bij bepaalde sociale verschijnselen die zich manifesteren in de samenleving en spreekt hierover zijn bezorgdheid uit. Het betreft onder meer het toegenomen seksueel geweld, de zelfdodingen, de verkeerscriminaliteit en het drugsgebruik.

Sabrina Starke zingt ‘Ain’t no sunshine’ van soullegende Bill Withers, tijdens een persontmoeting vandaag in Hotel Torarica.
Sabrina Starke zingt ‘Ain’t no sunshine’ van soullegende Bill Withers, tijdens een persontmoeting vandaag in Hotel Torarica.

De gezamenlijke parlementaire NF-plus-oppositie, roept president Desiré Bouterse dringend op het roer van zijn kabinet in de resterende acht maanden die hij nog moet aanzitten, drastisch om te gooien van populisme naar realisme en tevens belang te hechten aan goed en transparent bestuur. De oproep van de oppositie is opgenomen in een verklaring die de deur is uitgegaan kort nadat Boutese in een meer dan twee uren durende monoloog zijn regeringsplannen over 2015 had uitgeengezet, gevolgd door de aanbieding van zijn budget voor het laatste jaar van zijn kabinet.

In de laatste maanden van zijn zittingsperiode, zal het regiem Bouterse/Ameerali zich nog intensief inzetten voor de aanpak van de fysieke infrastructuur in onder meer de agrarische en de gezondheidssector. Er zijn onder meer diepte-investeringen gepland in twee moderne visrokerijen, de oplevering zal plaatsvinden van een ziekenhuis te Albina en er zal aangevangen worden met het opzetten van een hospitaal te Wanica.

Het Staatsziekenfonds Suriname, (SZF), is nog in onderhandeling met de autoriteiten over de implementatie van de Wet Basiszorgverzekering die op 9 oktober in werking treedt. Het is echter nog onduidelijk of de SZF-verzekerden, net zoals dat inmiddels bij verzekeringsmaatschappij Assuria het geval is, ook automatisch verzekerd zullen zijn voor de Basis-zorgverzekering.

Suriname krijgt te kampen met economische en financiële problemen door een staking van de luchtverkeersleiders. Al vanaf 2007 kampen luchtverkeersleiders met tal van problemen. De leiding van het Luchthavenbeheer en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, hebben vaker beloofd om knelpunten weg te werken, maar deze zijn nog steeds niet opgelost.

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), constateert een alarmerende stijging van het energieverbruik bij de piekmetingen. Als de situatie niet verandert, dan zal het bedrijf genoodzaakt zijn load-shedding toe te passen door systematisch buurten uit te schakelen.

De investeringsbehoefte van Staatsolie zal in de nabije toekomst ruim US$ 2 miljard bedragen. Dit blijkt uit het uitgekomen Halfjaarrapport 2014 van Staatsolie en de bekendmaking dat niet de Staat, maar Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., voor 25% zal participeren in het Merian Goudproject. Staatsolie zal naar verwachting een financiering van US$ 300 miljoen moeten plegen voor wat betreft de rol die nu aan dit bedrijf wordt toebedeeld in de Delfstoffenovereenkomst die gesloten is met de Suriname Gold Company LLC (Surgold).

De steiger van Albina krijgt een facelift. De veersteiger wordt gerehabiliteerd, zodat er grotere schepen aan wal kunnen komen om zodoende de handel met Frans-Guyana verder uit te breiden.

Nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad van 8/9 december 1982 in Fort Zeelandia, mogen zich niet mengen in de rechtszaak tegen de 24 verdachten, onder wie hoofdverdachte Desiré Bouterse, huidige president van Suriname. Ze krijgen wel toegang in de zaak tegen de verdachte Edgar Ritfeld, in die zin dat ze een financiële compensatie mogen vorderen.

Het 10 Minuten Jeugdjournaal viert zijn 10-jarig bestaan op 18 oktober met een grootse wandelloop door de binnenstad. Omdat het zo een bijzondere dag is, heeft het team van het 10 Minuten Jeugdjournaal de hele kijkersfamilie uitgenodigd om het feest samen met hen te komen vieren en mee te doen aan de wandelloop.

Uit de geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname, alsook het webportaal van het Bureau voor de Staatsschuld, blijkt dat de monetaire reserves van Suriname op een dieptepunt zijn beland en dat zij in een vrije val lijken te zijn gekomen. Voorts zijn zowel de binnenlandse, als de buitenlandse staatsschuld, significant opgelopen.

Uit de gepubliceerde gegevens van een vooraanstaand Amerikaans geologisch instituut, blijkt dat er is in de eerste helft van 2014 ten opzichte van dezelfde periode in 2013 een fikse daling is geweest van de export van aluinaarde van Suriname naar de Verenigde Staten van Amerika. De export van Surinaamse aluinaarde naar de VS heeft in de laatste kwartalen een aanzienlijke neerwaartse trend doorgemaakt.

Tussen ultimo 2010 en augustus 2014 is SRD 215 miljoen extra aan bankbiljetten in omloop gebracht en de basisgeldhoeveelheid van Suriname is in die periode met SRD 660 miljoen gestegen. De structurele en forse stijging van de geldhoeveelheid is feitelijk een bevestiging van recente uitspraken van oppositieleden, die stelden over informatie te beschikken dat in de afgelopen periode containers met geld zijn ingevoerd door de Centrale Bank van Suriname.

Suriname doet het slecht als het gaat om de politieke rechten van vrouwen. Het parlement heeft een dramatische val gemaakt van 25% naar minder dan 10% als het gaat om vrouwen die werkzaam zijn binnen het parlement.
Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MINOV) en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), plegen de nodige inspanningen om top expertise binnen te halen voor de twee nieuwe IOL-opleidingen, de 2-jarige L.O. ICT en de 3-jarige opleiding ICT Education, die deze maand van start gaan en uniek zijn voor de regio.

Een dagje Rust voor de auto

Een skateboarder haalt een stuntsprong uit tijdens een show midden op straat in Paramaribo. Dat kon zatardag 18 oktober gewoon, omdat de binnenstad van Paramaribo gesloten was voor gemotoriseerd verkeer. Alleen voetgangers en fietsers werden toegelaten tot het afgebakend gebied. Het project Autoloze Dag is een initiatief van de Boy Scout Suriname en is bedoeld als aanzet tot milieubewustzijn in de gemeenschap.
Een skateboarder haalt een stuntsprong uit tijdens een show midden op straat in Paramaribo. Dat kon zatardag 18 oktober gewoon, omdat de binnenstad van Paramaribo gesloten was voor gemotoriseerd verkeer. Alleen voetgangers en fietsers werden toegelaten tot het afgebakend gebied. Het project Autoloze Dag is een initiatief van de Boy Scout Suriname en is bedoeld als aanzet tot milieubewustzijn in de gemeenschap.

 

Vakbondsvoorzitter Clyde Sabajo van de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA), zegt dat de problemen rond de luchtverkeersleiders langzaam, maar zeker worden opgelost. Ontevreden luchtverkeersleiders hadden het werk een paar dagen neergelegd.

Het multisectoraal crisisteam dat zich continu bezighoudt met het monitoren van de beweging in de wereld en de reactie van ons land op ebola, is drukdoende een ebola crisiscentrum en quarantaine-unit in stelling te brengen.

De Surinaamse economie is sterk beïnvloed geworden door de daling van de grondstoffenprijzen, met name goud. Als gevolg hiervan zijn de Staatsfinanciën in 2013 verslechterd, tewijl de daling van de inkomsten uit de export ook hebben geleid tot een verslechtering van de betalingsbalans van Suriname.

More
articles