Arrestatie Frans-Guyana terrorismedreiging

De veiligheidsdiensten in buurland Frans-Guyana, hebben vrijdag een 27-jarige student aangehouden, nadat er verdenkingen waren gerezen over vermeende banden met terrorisme. De student van het Instituut voor Verpleegkunde (IFSI) in het Frans overzees departement, zou tijdens een fel debat zijn steun hebben betuigd aan de terroristen die vorige week een bloedbad hebben aangericht op het kantoor van het tijdschrift ‘Charlie Hebdo’. Vooral de barbaarse manier waarop een reeds gewonde agent langs de straat door het hoofd is geschoten, zou hij uitstekend hebben gevonden. Erger nog, de student beweerde in het bezit te zijn van wapens en zei dat hij niet bang was voor de politie. Tijdens het debat ging hij zodanig te keer dat hij een 47-jarige medestudente fysiek aanviel en haar heeft geslagen. De man riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete van € 45.000. De politie was al gauw na de uitlatingen op de hoogte van de vermeende staat van de man. Hij werd, vooral tegen de achtergrond van de explosieve situatie in Frankrijk sinds de aanslagen, met de meeste omzichtigheid benaderd en in de boeien geslagen. Zijn huis is overhoop gehaald. De politie vond echter geen wapens. Tijdens de huiszoekingen zijn de troepen wel op een hoeveelheid drugs gestuit. Zijn computers en mobiele telefoon zijn in beslag genomen en vormen onderwerp van onderzoek. Het Openbaar Ministerie gaat nu na of de man slechts bezig was met provocatie of dat hij inderdaad iets in zijn schild voert. De veiligheidsdiensten onderzoeken met wie hij de laatste tijd contact heeft gehad via sociale media en waarover hij heeft gecommuniceerd.
De student is in september 2013 aangekomen in Frans-Guyana. Volgens juridische bronnen heeft hij een strafblad waaruit blijkt dat hij gewelddadig is.
Voor zover onderzoek heeft kunnen uitwijzen, heeft hij vooralsnog niet het profiel van een extremist, zoals de mannen die vorige week dood en verderf hebben gezaaid in Parijs.

More
articles