Oppositie en deel afbrokkelende coalitie in overleg

De oppositie, bestaande uit de zeven samenwerkende partijen (G7), gaat overleg voeren met leden van de parlementaire oppositie, die het niet meer eens zijn met het beleid van de regering Desiré Bouterse – Robert Ameerali. Afhankelijk van de uitkomst van het overleg zal de strategie naar de verkiezingen van 25 mei aanstaande worden bepaald. Dat zegt Chandrikapersad Santokhi, VHP-voorzitter en coördinator van het oppositieblok in gesprek met De West. Hoeveel leden van de afbrokkelende coalitie met de oppositie om de tafel gaan, is niet bekend. Het beraad van de samenwerkende partijen is donderdag jongstleden al bijeen geweest, en nu worden zowel de oppositieparlementariërs als de dissidenten uit de coalitie meegenomen in de gesprekken. Het is alom bekend dat de NDP-parlementariërs, Charles Pahlad en Noreen Cheung, ongewenst zijn geworden in hun eigen partij nadat zij zich openlijk hebben bemoeid met de oppositie en de NDP daarmee voor schut hebben gezet. Santokhi noemde de namen van deze twee niet expliciet toen hij aangaf dat er ook overleg wordt gevoerd over ontevreden coalitieleden.

Overigens zou niet alleen parlementair, maar ook buitenparlementair de steun voor de regeringscoalitie zijn afgenomen. Ondertussen is het draagvlak van de regering in het parlement van 36 in 2010 geslonken naar 24 in 2014. De Nationale Assemblee (DNA) telt 51 leden.

VOLKSMOTIE VAN AFKEURING

Over een motie van wantrouwen tegen de regering die de oppositie aan het voorbereiden zou zijn, zegt Santokhi dat de Grondwet van Suriname daarvoor geen grondslag biedt. Wel heeft de oppositie de ruimte om een motie in te dienen tegen het regeringsbeleid, iets wat tijdens dit kabinet ook al is gebeurd, “Maar toen hadden we geen meerderheid”, blikt Santokhi terug.
In november 2013 sneuvelde een motie van de oppositie waarin het beleid van de regering werd afgekeurd. In de parlementaire motie die werd ondersteund door de Nieuw Front- en BEP-fractie, werd gevraagd naar een onderzoek van alle verdenkingen van corruptie in regeringskringen. Ook vroeg de oppositie om de justitiële autoriteiten in te schakelen, die maatregelen moeten treffen tegen de schuldigen. De motie werd niet gesteund door de meerderheid van het parlement en werd met 27 tegen 12 stemmen voor, verworpen. Tijdens dezelfde vergadering diende de coalitie een motie in ter ondersteuning van het regeerbeleid. De motie van de coalitie werd goedgekeurd met 27 stemmen voor en 11 tegen.
Nu, vier en een halve maand voor de verkiezingen, ligt de meerderheid bij de oppositie. Santokhi weet zeker dat een motie nu overtuigend zou worden aangenomen, maar hij weet niet zeker of het nu nog nodig is die in te dienen. Toch blijft het een onderwerp waarover de oppositie zich buigt. Eén ding weet de oppositieleider zeker: “De regering heeft al het politieke draagvlak verloren, zowel in De Nationale Assemblee (DNA) als in de samenleving. Ze hebben geen meerderheid meer in het parlement en iedereen ziet dat.” Of de oppositie in het parlement nu wel of geen motie op tafel gooit, Santokhi verzekert de regering dat er wel een volksmotie komt : “Ze gaan toch een motie van afkeuring van het volk krijgen op 25 mei.”

COALITIE BROZER DAN OOIT

Ware het niet dat de verkiezingen zo dichtbij waren, dan had de broosheid van de coalitie volgens sommigen wel geleid tot de val van het kabinet. Onder de huidige omstandigheden wil vooral de oppositie dat de verkiezingen worden veilig gesteld. Daarom is de collectieve wens dat er snel een parlementsvergadering komt met als hoofdonderwerp een suppletoire begroting voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, de organisator van de verkiezing. Het lijkt onwaarschijnlijk dat DNA nog toe komt aan de behandeling van de totale regeringsbegroting voor 2015. Onder normale omstandigheden zou de regering dan kunnen terugvallen op de begroting van 2014, maar dat kan nu niet omdat er daarin geen geld is afgetrokken voor de verkiezing. De verkiezingen kosten circa SRD 80 miljoen.
Het parlement heeft de afgelopen maanden veel tijd verloren met het plannen van vergaderingen die toch geen voortgang vonden omdat er steeds geen quorum was. Een deel van de coalitie en de totale oppositie komen niet opdagen omdat er grote ontevredenheid is over de concept-wet Constitutioneel Hof, waarmee de coalitie een laatste poging doet om de omstreden Amnestiewet extra kracht te geven. Door de amnestiewet in 2012 aan te passen, is de rechtszaak met betrekking tot de Decembermoorden on hold gezet. Bouterse himself is hoofdverdachte in de 15-voudige moord van december 1982 in het Fort Zeelandia toen hij nog dictator was.
Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, weigert toe te geven aan de eis van de oppositie om het omstreden wetsontwerp van de agenda te halen. Ze gaat evenmin mee met eisen van de NS die graag andere wetten, zoals de Advocatenwet op de agenda hadden gezien. De halsstarrige houding van de coalitie zorgde eind vorig jaar ervoor dat de altijd al weerspannige Harisch Monorath en Prem Lachman, allebei (NS), voorgoed de coalitie de rug hebben toegekeerd. NS was in 2010 deel van de Mega Combinatie (MC), samen met KTPI, NDP en de PALU. Nu zijn alleen de NDP en de PALU nog van de partij.

 

More
articles