Jaaroverzicht Buitenland September 2014

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

SEPTEMBER

Minister van Financiën Jeroen Dijselbloem, wordt zo goed als zeker geen eurocommissaris. Commissieformateur Jean-Claude Juncker, wil de Nederlandse droomkandidaat niet in zijn team en al helemaal niet in een sleutelfunctie. Het kabinet schuift PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) naar voren als de nieuwe, Nederlandse eurocommissaris.

De Pakistaanse staats-tv heeft tijdelijk zijn uitzendingen gestaakt nadat tegenstanders van premier Nawaz Sharif de kantoren waren binnengedrongen. Kort ervoor waren nog beelden te zien van een menigte mensen die de gebouwen van de zender in de hoofdstad Islamabad binnendrongen na het hek om de gebouwen omver te hebben getrokken.

Moslimorganisaties komen in het geweer tegen het beleid van het kabinet, dat met harde maatregelen het jihadisme wil bestrijden. De fundamentalistische moslimorganisatie Hizzb uit Tahrir gaat 1 miljoen pamfletten verspreiden om het kabinetsbeleid aan de kaak te stellen.

Jihadisten hebben de afgelopen maanden op onvoorstelbaare schaal wreedheden begaan in Irak. Er zijn sterke aanwijzingen dat Islamitische Staat en aanverwante groeperingen hebben gemoord en gemarteld, mensen tot bekering hebben gedwongen en zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

De nieuwe, gruwelijke boodschap van de terreurorganisatie IS stelt president Obama voor een gigantisch dilemma. Wat moet hij doen nu IS doorgaat met het onthoofden van Amerikaanse gijzelaars? Toegeven of terugslaan? Samenwerken met Assad: wie het een jaar geleden had voorgesteld, was voor gek verklaard. Nu wordt het misschien wel de minst slechte optie voor Obama.

De Verenigde Staten zijn druk bezig een kerncoalitie te smeden om de strijd aan te binden met de terreurorganisatie Islamitische Staat. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen en Canada hebben overleg gevoerd.

De extremisten van de Islamitische Staat (IS) krijgen in Syrië gevechtsvliegtuigen in handen. Op internet zijn beelden verschenen van de IS-strijders op de Syrische luchtmachtbasis van al-Tabqa, waar ze op gevechtsvliegtuigen klimmen.

De Amerikaanse president Barack Obama, doet in een toespraak uit de doeken hoe hij de Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten wil bestrijden. Hij gaf aan in het offensief tegen de IS te gaan, maar niet met troepen op de grond.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest vele duizenden nieuwe ebolabesmettingen in Liberia. In een verklaring laat de WHO weten dat het ebolavirus zich in rap tempo verspreidt in het West-Afrikaanse land.

In de regio Midden-Gelderland wonen 22 mensen die in de gaten worden gehouden wegens hun sympathie voor de strijd van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Van de 22 mogelijke jihadgangers wonen er 13 in Arnhem, vier mensen zijn vertrokken naar Syrië of Irak.

De stichting van Microsoftmiljonair Bill Gates, steekt vijftig miljoen dollar (bijna veertig miljoen euro) in de humanitaire hulpverlening rond de uitbraak van ebola in West-Afrika. Eerder zegde de Bill & Melinda Gates Foundation al tien miljoen dollar toe.

Terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft volgens de geheime dienst, CIA, tussen de 20.000 en 31.500 strijders paraat staan in Irak en Syrië. Sinds juni nam het aantal rekruten sterk toe. De reden voor die sterke toename is onder andere het ‘succes op het slagveld en het uitroepen van een kalifaat’. Meer dan 15.000 strijders zouden vanuit het buitenland naar Syrië zijn afgereisd, waaronder 2000 westerlingen.

Twee Nederlandse artsen, die mogelijk ebola hebben opgelopen in Sierra Leone, kunnen voorlopig waarschijnlijk thuis worden opgevangen. Ze moeten 21 dagen lang elke dag hun lichaamstemperatuur meten. Daarnaast moeten ze controleren of ze bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn of spierpijn krijgen.

In Duitsland staat voor het eerst een strijder van de Islamitische Staat voor de rechter. De 20-jarige Kreshnik B. uit Frankfurt moet zich verantwoorden wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van ernstige staatsondermijnende misdaden in het buitenland.

Een zware bomaanslag bij de Amerikaanse ambassade in Kabul kost aan zeker drie militairen van de internationale troepenmacht ISAF het leven. Zeker vijf militairen raken gewond. Het is niet bekend of er Afghanen zijn omgekomen.

IS-aanhangers in de Verenigde Staten moeten met zelfgemaakte pijpbommen aanslagen plegen op beroemde plaatsen als Times Square in New York, de Strip in Las Vegas en op treinstations in het hele land. Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft via internet deze oproep aan het adres van individuele anonieme terroristen, zogenoemde ‘lone wolfs’ verspreid.

In Schotland zijn de stembureaus open gegaan voor het historische referendum. Daarbij beslissen de Schotten of ze na ruim 300 jaar uit het verbond stappen met Engeland en onafhankelijk worden.

Franse gevechtsvliegtuigen voeren de eerste luchtaanvallen uit op stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat in Irak. Bij de bombardementen is een depot van de beweging vernietigd.

Nederlanders raken steeds meer verdeeld wat betreft hun mening over moslims in Nederland. Per saldo is de Nederlander niet negatiever geworden. Over ‘de islam’ zijn Nederlanders in doorsnee wel aanzienlijk minder goed te spreken.

Duizenden studenten in Hong Kong boycotten hun colleges uit protest tegen de onwil van de Chinese regering om democratische hervormingen door te voeren in de semi-onafhankelijke Chinese stadsstaat.

President Barack Obama zegt tijdens de opening van de Algemene Vergadering van de VN in New York dat het ‘netwerk des doods’ van de IS met kracht zal worden ontmanteld. Daar worden echter geen Amerikaanse soldaten bij ingezet. “Wij kiezen hoop boven angst. We werken aan een wereld zoals die zou moeten zijn”, aldus Obama.

Het vertrouwen in de politiek bij Nederlandse burgers is de laatste periode flink gestegen. Een belangrijke oorzaak lijkt het optreden van de beleidsbepalers na de vliegramp op 17 juli in Oekraïne.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft voor de tweede opeenvolgende nacht olie-installaties en andere faciliteiten in de door de extremistische groep Islamitische Staat (IS) beheerste gebieden in het oosten van Syrië aangevallen. Er zouden slachtoffers zijn gevallen.

In West-Afrika zijn zeker 3091 mensen aan de ziekte ebola bezweken. Daarnaast zijn er nog 3483 mensen die mogelijk aan het virus lijden. De meeste slachtoffers zijn in Liberia.

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is door deelname aan de internationale strijd tegen de Islamitische Staat (IS) ‘ietsje groter’ geworden.

Het terreurnetwerk al-Qaeda doodt bij verschillende aanslagen in Jemen 45 leden van de sjiitische rebellenbeweging Houthi. Minstens 50 andere leden raakten gewond.

De demonstranten in Hong Kong stellen de regering een ultimatum: als bestuurder Leung Chun-ying niet voor woensdag 1 oktober 2014 aftreedt en er geen goed plan komt om de democratie te herstellen, worden de protesten uitgebreid. Voor de vijfde dag op rij zijn tienduizenden betogers de straat op gegaan.

More
articles