Jaaroverzicht Binnenland September 2014

In onze oudejaarseditie maken wij al decennialang een aanvang met de publicatie van een overzicht van de meest relevante gebeurtenissen in de verstreken twaalf maanden. Een heel werk dat vele weken in beslag neemt. Het afgelopen jaar kende, zoals elk jaar, hoogte- en dieptepunten. In de politiek zagen we ontwikkelingen die als niet bepaald positief kunnen worden aangemerkt. Onder meer werd de politieke partner, Pertjaja Luhur, door de president uit de coalitie gezet. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er binnen het parlement nog nauwelijks kan worden vergaderd door het steeds optredend quorum gebrek. Beslist een hoogtepunt was de opening van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, een zeer grote prestatie van de directie van dat bedrijf en al zijn medewerkers. Ook de start van de mijnactiviteiten van Surgold in het Nassaugebied, mag niet bij de introductie van het jaaroverzicht als zeer positieve ontwikkeling voor Suriname worden weggelaten. Teveel zaken die zich hebben voorgedaan om ze in de aanhef van deze verzameling aan te halen. In de komende dagen zullen we steeds een deel van dit verslag aan onze lezers presenteren. We verzamelden het volgende: 

SEPTEMBER 2014

De uitleveringszaak van Edmund Quincy Muntslag (30), de kompaan van presidentszoon Dino Bouterse in dienst spraakmakende rechtszaak, staat voor 2 september op de rol en is in een vergevorderd stadium. In tegenstelling tot Dino Bouterse, lijkt de Amerikaanse aanklager, Preet Bharara, overigens milder gestemd te zijn tegenover Edmund Muntslag.

De nieuwe Staatsolie raffinaderij is voor ruim negentig procent af. Directeur Marc Waaldijk, verduidelijkt dat de constructie van de megaplant zo goed als gereed is, maar dat sowieso nog aan een aantal kleine installaties moet worden gewerkt.

De bouw van de brug bij Saron over het Saramaccakanaal is zo goed als af. Vakmensen die er de laatste hand aan leggen, rijden er al zo nu en dan met dienstauto’s over van de kant van de Indira Gandhiweg naar Awaradam aan de andere zijde.

President Desiré Bouterse besluit de prijs van padie van SRD 45 naar minimaal SRD 60 op te trekken. Parlementariër Prem Lachmon, uit het district Nickerie, zegt dit en hij is ingenomen met de verhoging. Rijstboeren zaten al geruime tijd met de handen in het haar, ze leden grote verliezen, omdat de lage opkoopprijs die ze was opgedrongen door de opkopers, beneden het niveau van de productiekosten lag.

De nettowinst van De Surinaamsche Bank (DSB) over het eerste halfjaar 2014 is met 23 procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2013. Dit wordt opgetekend in het DSB- halfjaarrapport.

Parlementariër, partijvoorzitter (AC/ABOP) en medecoalitieleider Ronnie Brunswijk, baalt ervan dat zijn zoon Elton (29) is aangehouden toen hij probeerde drugs het land uit te smokkelen. Elton werd op de Johan Adolf Pengel Luchthaven gepakt met ongeveer 5,5 kg cocaïnepasta, verdeeld over 5 pakken in zijn bagage.

Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM), herinstalleert het Arbeidsadviescollege (AAC) in de conferentiezaal van Palm Palace. Het AAC is een adviesorgaan van het ministerie van ATM dat uit 26 personen bestaat en hierin hebben vertegenwoordigers van de overhead, werkgeversorganisaties en de vakbeweging zitting.

Er kleven veel haken en ogen aan de wettelijk verplicht gestelde etikettering van levensmiddelen die op instigatie van het Surinaams Standaarden Bureau is doorgevoerd en inmiddels aan winkeliers wordt opgelegd.

De ontspanningsoorden in Para trekken altijd veel publiek in de grote schoolvakantie, maar dit jaar loopt het echt storm in het district. Cherwin Pique (districtssecretaris, hoofd van vijf bestuursressorten en oppertoezichthouder in de ontspanningsoorden), schrijft de stormloop toe aan de veiligheids- en ordemaatregelen die zijn getroffen door het comissariaat Para.

De achterstand met betrekking tot de bevorderingen bij het Korps Politie Suriname (KPS) word ingelopen. De Human Resource van het KPS heeft heel veel werk verzet om de bevorderingen van 241 politieambtenaren te doen plaatsvindden op de Politie Academie.

Surinaamse kinderen worden ten opzichte van de meeste van hun buitenlandse leeftijdgenoten, bovenmatig blootgesteld aan agressie en uitbuiting. Dit blijkt uit het rapport ‘Hidden in plain sight: A statistical analysis of violence against children; van het United Nations Children’s Fund (UNICEF).

Tjark Ristie, commandant van de Militaire Politie (MP), is met onmiddellijke ingang ontlast van zijn taken als gezagvoerder bij deze strategische eenheid van het Nationaal Leger (NL). De top van het ministeire van Defensie betwist dat hij is ontheven, maar ondertussen is de leiding van de MP al toevertrouwd aan de officier Roy Samuels.

De Militaire Politie (MP) is opnieuw opgezadeld met de verdwijning van een dienstwapen. Een militair die gestationeerd is in het Lawa-gebied (Zuidoost Suriname), keek zo diep in het glaasje, dat hij niet eens door had dat iemand met zijn AK-47 geweer er vandoor was gegaan.

Defensieminister Lamuré Latour zegt dat het Nationaal Leger (NL) op dreef is met het werven van extra troepen. Hij is vol lof over de landelijke wervingscampagne van het leger. In juli en augustus dit jaar had het leger nog laten weten binnen korte tijd zo’n 400 manschappen extra te willen binnenhalen.

De aedes albopictus, tijgermuskiet, wint in de afgelopen tijd flink terrein in Suriname. Het is te wijten aan deze muskiet dat de heersende chikungunya-epidemie om zich heen blijft grijpen.

Nieuw Suriname sluit een verdere samenwerking met de NDP niet uit. Hoewel deze partij niet onder de indruk is van het beleid dat de regering in de afgelopen periode heeft gevoerd, is het best mogelijk dat de samenwerking toch wordt voortgezet.

Duizenden vakantiegangers in binnen- en buitenland zijn wederom zwaar gedupeerd door het abrupte besluit een SLM-toestel te reserveren voor het vertrek van een presidentiële delegatie naar Venezuela. De delegatie met president Bouterse en BuZa-minister Lackin, is hals over kop de inauguratie van de nieuwe secretaris-generaal van Unasur gaan bijwonen. Met de Venezolanen zal onder meer onderhandeld worden over een rijstovereenkomst en over de Petro Caribe deal.

De nationale en internationele schulden van de Surinaamse overheid zijn in de laatste maanden fors toegnomen en de totale schuld is in ratio met het bruto binnenlands product (bbp) per ultimo juli opgelopen tot 31,1 procent. Het Bureau voor de Staatsschuld stelt maandstatistieken op, op basis van de Wet op de Staatsschuld, waarbij naar voren komt dat de totale binnenlandse schuld, die in februari nog SRD 1526 miljoen bedroeg, tegen eind juli was aangezwollen tot SRD 1809 miljoen.

Surinaamse aanvragers van een visum voor de Verenigde Staten van Amerika kunnen in aanmerking komen voor het zogeheten Interview Waive Program (IWP) om hun visumaanvraagproces te versnellen.

De bewoners van het district Brokopondo hebben nauwelijks schoon drinkwater. Dat komt door de aanhoudende droogte. Bewoners van sommige dorpen, zoals Sarakreek moeten kilometers afleggen om een emmer schoon water uit de rivier te kunnen scheppen.

Suriname zet sinds 1990 positieve stappen vooruit bij het reduceren van honger onder de bevolking, maar loopt nog altijd achter op een der millenniumdoelstellingen (MDG) van de Verenigde Naties, namelijk het tussen 1990 en 2015 halveren van het aantal mensen dat honger lijdt. Dit blijkt uit uitgebrachte internationale rapport ‘The State of Food Insecurity in the World’ van de Foood and Agriculture Organization (FAO).

Uit onderzoeksresultaten die de United States Geological Survey (USGS) vorig jaar heeft gepubliceerd, blijkt dat er grote potentiële gasvoorraden voor de Surinaamse kust zijn. Staatsolie-directeur Marc Waaldijk, bevestigt dat er mogelijk grote gasvoorraden voor onze kust zijn en verwacht dat ongetwijfeld in de diepere delen van het off shore gebied gas gevonden zal worden. Naar zijn zeggen zal dit goed voor Suriname zijn, omdat er dan een goedkope energiebron beschikbaar is.

De directie van de Hakrinbank is redelijk tevreden over de bereikte resultaten in het eerste halfjaar, die op geconsolideerde basis iets onder de begrote doelstellingen van het jaarplan 2014 zijn uitgekomen. Dit wordt opgetekend in het uitgekomen halfjaarverslag 2014 van de bank.

Gary Goldberg, chief executieve officer van Newmont, deelt op het Denver Gold Forum in de hoofdstad van de Ameri-kaanse staat Colorado aan de crème de la crème van beleggers en analisten in het edelmetaal mee dat Newmont voornemens is om na het verkrijgen van een vergunning van de Staat Suriname, een aanvang te maken met de constructie van het ruim US$ 1 miljard kostende Merian-emplacement in Oost-Suriname.

De totale kosten voor de algemene, vrije en geheime parlementsverkiezingen van mei volgend jaar zijn geraamd op SRD 80 miljoen. Minister van BiZa, Edmund Leilis, zegt dat het bedrag dat hij nodig heeft, bijna twee keer zoveel is als de SRD 40 miljoen die de verkiezingen van 2010 hebben gekost.

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) zal voor een periode van zes maanden het landingsrecht op Aruba worden ontzegd als de Surinaame regering niet binnen vijf dagen reageert op de situatie van Insel Air Aruba. De Arubaanse minister van Transport, Otmar Oduber zegt dat hij nog geen reactie van zijn Surinamse ambtgenoot, Falisi Pinas heeft gekregen op een brief die hij had verzonden en waarin gevraagd werd om opheldering over de obstakels die Insel Air Aruba ondervindt om vluchten tussen Aruba en Suriname uit te voeren.

Een speciaal team van politierechercheurs heeft al enkele weken een omvangrijke criminele organisatie in het vizier. De organisatie opereert grensoverschrijdend en onderhoudt banden met zowel Surinaamse als buitenlandse drugscontacten en andere contrabande figuren en bendes.

De asfaltering van de weg naar Papatam die een lengte van 3,5 kilomter en een breedte van 6 meter heeft, heeft de Staat circa achttien miljoen Surinaamse dollar gekost. De weg is gerehabiliteerd, geasfalteerd en ontwateringswerkzaamheden zijn uitgevoerd, waaronder het aanleggen van drie duikers. Alle inritten en verbindingswegen zijn eveneens voorzien van duikers voor een goede ontwatering.

Het artsenconflict, dat zich al sinds maart aan het voortslepen is, neigt eindelijk naar een oplossing. Het Kabinet van de President heeft gereageerd op de voorstellen van de Vereniging van RGD Artsen (VRA) om de stagnerende onderhandelingen over de cao 2014 tegemoet te treden.

De monetaire reserves van Suriname zijn binnen een maand tijd met omgerekend circa SRD 200 miljoen geslonken, blijkt bij nadere bestudering van recente geactualiseerde statistieken van de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De internationale reserves zijn per ultimo augustus bepaald op US$ 739 miljoen, terwijl die in juli nog US$ 794 miljoen bedroegen.

President Desiré Bouterse tekent op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) het condoleanceregister en de laatste groet gebracht aan Belfon Aboikoni, de in juni overleden leider van de Saamaka-Marrons. Het lichaam van de granman heeft drie maanden opgebaard gelegen in het bestuurscentrum van de stam in het dorp Asidonhopo.

Het Guyanees leger bevestigt dat rond 13:50 uur op 24 september 2014 een Cessna 206 vliegtuig van de Guyana Defense Force een noodlanding heeft gemaakt in het Tigri-gebied. Dat gebiedt behoort tot Surinaams territoir, maar wordt al bijna vijftig jaren door het Guyanees leger bezet. Het eenmotorig toestel raakte zwaar beschadigd, maar geen der vier inzittenden raakte gewond.

Politiefunctionarissen van de Delegacia de Defraudacoes e Falsificacoes (DDF) onderscheppen nepmerkkleding uit Surina-me in de noordelijke staat Ceara, die als eindbestemming Sao Paulo heeft. Uit onderzoek van de DDF is gebleken dat de contrabande ter waarde van 2,5 milljoen reais (ruim US$ 1 miljoen) vanuit Suriname clandestien de haven van Chaval, gelegen op 400 kilometer van Fortaleza, moet zijn binnengekomen.

Het conflict van Insel Air Aruba met de Surinaamse luchtvaart is opgelost en er zullen binnen enkele dagen weer directe vluchten tussen Aruba en Suriname zijn.

Zowel de patiënten als de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) kunnen weer opgelucht adem halen. De stakende artsen bij de RGD gaan terug aan het werk.

Staatsolie zit op schema voor wat betreft zijn megaprojecten, te weten het Ethanolproject en het Raffinaderij Expansie Project (REP). Marc Waaldijk, algemeen directeur van Staatsolie, zegt dat de bouw van de ethanolplant gestaag verloopt, er wordt de aan grondverzet gedaan. De nieuwe plant moet in 2016 afgebouwd zijn.

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MINOV) is voor wat betreft het nieuwe schooljaar dat op 6 oktober aanvangt, goed voorbereid.

De elektriciteitsvoorziening in het achterland alsook in het zogeheten EPAR-voedingsgebied (Para, Saramacca, Wanica, Brokopondo, Commewijne en Paramaribo) zal een complete hervorming ondergaan als een lening van US$ 40 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) aan de Staat Suriname wordt geaccordeerd. Het miljoenenproject, waarvan de uitvoerende instantie de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is, heeft als oogmerk onder andere bij te dragen aan de duurzaamheid van de energiesector door het versterken van de operationale procedures en corporate performance van de EBS.

De najaarsoogst bereikt een piek, is volop aan de gang en verloopt vlot. Het droge weer is gunstig voor de padiboren om hun product af te oogsten en om de droge grondbewerking te doen voor degenen die reeds geoogst hebben.

More
articles