Cheung in onwetendheid over positie binnen NDP

De in ongenade gevallen parlementariër, Noreen Cheung (NDP), is onzeker over haar situatie in de partij. Vanmiddag zei ze in gesprek met De West dat zij vanmiddag meer duidelijkheid heeft over haar lot. Er zou een bespreking gaande zijn, waarvan de resultaten bepalend zouden zijn voor haar positie in de partij. Ze wijdde niet uit over de deelnemers aan de bespreking, waarin zij wel zelf betrokken zou zijn. Behalve Cheung, heeft ook Charles Pahlad zichzelf gehaat gemaakt bij de partij. Pahlad dook enkele dagen geleden op in een drukbezochte vergadering van Chandrikapersad Santokhi, de belangrijkste tegenstander van president Desiré Bouterse bij de komende verkiezingen.

Cheung zegt dat ze nog graag bij de partij hoort en dat ze wel vergaderingen wil bijwonen en om de tafel gaat met haar parlementaire fractiegenoten. De West verneemt uit kringen rond de politica dat ze allang geen graag geziene figuur meer is bij Ocer en in de fractievergaderingen. Gisteravond zou dat definitief zijn besloten tijdens een top van de regerende NDP-ABOP-coalitie. Kennelijk zou Cheung nog niet daarover zijn verwittigd, althans, ze liet vandaag aan De West weten dat ze nog wachtende was op een beslissing.

Het is publieksgeheim dat het niet botert tussen Cheung en de rest van de partij. Cheung geraakte in zwaar weer binnen de NDP-gelederen nadat ze publiek blijk gaf van haar twijfels over de aanpassingen in die Amnes-tiewet. Dankzij een aanpassing van die wet in 2012, is de decembermoordenzaak waarin NDP-voorzitter en president Desiré Bouterse de hoofdverdachte is, op een dood spoor be-land. Uiteindelijk deed ze niet mee aan de stemming toen de wet in april 2012 werd aangenomen, dat is haar niet in dank afgenomen in de partij.
Daarna zou ze de partij nog eens in verlegenheid hebben gebracht. Het maandblad `Parbode’ bracht een nummer uit waarin een lijvig interview met Cheung is opgenomen. Daarin wijdde ze er over uit hoe haar vader geld stak in de partij en hoe zij, zonder erom te hebben gevraagd of gewerkt, zou zijn ge-bombardeerd tot parlementskandidaat van de partij. Daarmee dreven zij en de fractie nog verder uit elkaar. Hoewel zij naderhand zei dat het de magazine een verkeerd verslag had gegeven van het interview, zorgde de publicatie voor nog meer verzwakking van haar positie. Cheung is een van de NDP’ers die maandenlang niet op DNA-vergaderingen verscheen. Het parlement kan al maanden niet vergaderen wegens gebrek aan quorum. De oppositie werkt niet mee en veel leden van de coalitie laten ook verstek gaan.
Enkele dagen terug werd ze samen met een kleine delegatie gespot nadat zij samen met een delegatie een onderhoud had met Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, één van de politieke tegenstanders van de NDP. “Het ging puur en enkel om een luchtige bijeenkomst waar ik gehoor aan gaf, niets meer en niets minder. Ik heb voorlopig nog geen plannen om een overstap te ma-ken”, aldus Cheung.
Het NDP-lid zegt dat zij nog steeds belangstelling heeft voor de politiek en wil voor de toekomst kijken wat ze nog kan doen in het belang van de gemeenschap. Hoe en in het schuitje van welke partij, moet nog blijken.

door Celina Yntema

More
articles