Jaaroverzicht Buitenland Juli 2014

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

JULI 2014

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is officieel aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Sarkozy meldt zich op het hoofdkwartier van de speciale anticorruptierecherche waar hij werd ondervraagd. Hij moet voor de rechter komen.

Het dodental van de uitbraak van ebola in West-Afrika is opgelopen tot 467. Het totale aantal bevestigde en vermoedelijke gevallen is 759.

De veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt op bepaalde luchthavens in Europa en het Midden-Oosten van waaruit rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten vertrekken. Op welke luchthavens de veiligheid wordt aangescherpt, is niet bekend gemaakt. De regering van Barack Obama neemt de maatregelen uit angst voor jihadisten, die zouden proberen aan boord te komen met bommen die moeilijk op te sporen zijn.

De Islamitische Staat van Irak en Groot-Syrië (ISIS) begint met de verkoop van ruwe olie uit Noord-Irak. De olie is getransporteerd via de Koerdische Autonome Regio. De ruwe olie is afkomstig van een door ISIS veroverd olieveld ten zuid-westen van de Iraakse stad Kirkuk.

Ruim 150 jaar na de afschaffing van de slavernij wordt Nederland gevraagd om te komen praten over herstelbetalingen. Het samenwerkingsverband van Caribische landen Caricom, stuurt Nederland als oud-kolonisator van Suriname een aanklacht voor zijn rol in de slavernijperiode.

Jihadisten dopen Den Haag om tot ‘jihadcity’. Met tenminste 200 aanhangers telt de Haagse groep radicale moslims net zo veel aanhangers als extreem rechts in heel Nederland.

Drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn ondanks grote zorgen van mensenrechtenbeschermers over hun lot door Nederland uitgezet. Volgens Human Rights Watch riskeert Nederland nu medeplichtigheid aan mogelijke mensenrechtenschendingen van de getuigen in Congo.

Zwarte Piet staat niet ter discussie in Amersfoort. Het comité Amersfoort Sinterklaasstad trekt zich niets aan van de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank dat Zwarte Piet kwetsend kan zijn voor gekleurde medebewoners.

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, geeft het leger opdracht zich op te maken voor een grondoffensief in de Gazastrook. De instructies van de premier waren om te komen tot de voorbereidingen van een grondige, lange, doorlopende en sterke campagne in Gaza.

Noord-Korea vuurt opnieuwe twee korteafstandsraketten af. Ze komen terecht in de Japanse Zee. De projectielen werden gelanceerd vanuit het oosten van Noord-Korea.

Een 36-jarige man uit Curaçao probeert de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels af te persen. Hij is opgepakt en het huis van de man wordt doorzocht.

Het is te wijten aan de vele aangiften tegen PVV-leider Geert Wilders, dat de politie in Den Haag veel aanklachten te verwerken kreeg in de afgelopen vijf maanden. Bijna 340 mensen beklaagden zich officieel bij de politie vanwege de uitspraak over ‘minder Marokkanen’ die het kamerlid in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar deed.

Het dodental van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 83. Volgens hulpdiensten in de Gazastrook zijn daarnaast meer dan 550 mensen gewond geraakt. Eenderde zou burger zijn.

Iraakse veiligheidsdiensten hebben sinds vorige maand zeker 255 gevangenen gedood. De door Human Rights Watch onderzochte executies vonden in meerdere plaatsen en steden plaats tussen 9 en 21 juni, toen het leger probeerde te vluchten voor de strijders van ISIS en daaraan verwante milities.

De Arubaanse premier, Mike Eman, gaat in hongerstaking. Hij zegt geen voedsel meer tot zich te nemen totdat de Arubaanse begroting is goedgekeurd. De actie is een protest tegen het besluit van de rijksministerraad om de gouverneur van het eiland de financiële situatie te laten onderzoeken en de begroting niet te ondertekenen.

Aruba dreigt met juridische stappen tegen Nederland, omdat Nederland de belangen en burgerrechten van het land zou schenden. Er is volgens Aruba sprake van een ‘door de Nederlandse regering geregisseerde dwaling van de rijksministerraad’ over de begroting van het eiland.

Duizenden Palestijnen in het noorden van de Gazastrook zijn uit hun huizen gevlucht voor het toenemende geweld in die regio. De Palestijnen hebben hun toevlucht gezocht in vluchtelingenkampen van de Verenigde Naties.

De islamitische beweging Hamas verwerpt het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand in de Gazastrook. Er kan geen sprake zijn van een staakt-het-vuren voor er een volledige akkoord voor de Gazastrook wordt gesloten. Hamas weigert te ontwapenen, zolang er geen vredesakkoord met Israël bereikt is.

Een commissie in de Amerikaanse senaat stemt mee om de financiële steun aan het Israëlisch raketafweersysteem Iron Dome met 50 procent te verhogen. Het systeem wordt momenteel volop ingezet om raketten neer te halen die vanuit de Gazastrook worden afgevuurd.

Een passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur is neergestort in Oekraïne. De Oekraïnse president, Petro Poroshenko, spreekt van een terreurdaad. Het vliegtuig had veel Nederlandse passagiers aan boord.

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, geeft het Israëlisch leger instructies om een grondoffensief te beginnen in de Palestijnse Gazastrook. Bewoners van de Gazastrook melden ondertussen een verheviging van de artilleriebeschietingen.

Premier Mohammad Najib Tun Abdul Razak van Maleisië, is ‘geschokt’ door de berichten over het neerstoren van het vliegtuig van Malaysia Airlines. De regeringsleider van het Aziatische land heeft een onmiddellijk onderzoek gelast.

Op de ramplek liggen de lichamen kriskras door elkaar. Sommigen nog vastgegespt in hun vliegtuigstoel, anderen meters verderop weggeslingerd. Verslaggevers ter plekke vertellen dat de plek ‘angstaanjagend’ is. “Dit is de hel”, zo vewoorden zij het.

De bewijzen stapelen zich op dat een raket de vliegramp in Oekraïne heeft verzoorzaakt. Een wrakstuk op de rampplek vertoont duidelijk sporen van een raketinslag. Het onderdeel, dat enkele kilometers van de grootste inslagplek is gefotografeerd, wijst in de richting van een supersonische raket die vlakbij het toestel moet zijn geëxplodeerd.

Op donderdag 24 juli 2014 is het nationale rouw in Nederland. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Maxima, premier Rutte en vice-premier Asscher bij aanwezig.

Het aantal Nederlanders dat is omgekomen bij de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines is verhoogd van 193 naar 194.

De Europese Unie breidt opnieuw de sanctielijst uit wegens de Russische agressie in buurland Oekraïne. De uitbreiding treft onder meer ingewijden van de Russische president Vladimir Poetin.

Rotterdamse joden ziijn bang voor incidenten. De voorzitters van de liberale en orthodoxe joodse gemeente proberen hun achterban gerust te stellen. Ook in Rotterdam groeit de angst onder joden nu het conflict tussen Israël en Hamas in de Gazastrook hoog oploopt.

 

More
articles