Twaalf doden bij aanslag redactie Frans tijdschrift

Date

Bij een aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische weekblad `Charlie Hebdo’ in Parijs zijn zeker twaalf doden gevallen, onder wie negen journalisten, twee agenten en een omstander. Elf doden zouden in het gebouw liggen, een politieagent is buiten doodgeschoten door gemaskerde aanvallers. Vier gewonden verkeren nog in kritieke toestand. Volgens president Hollande is er geen twijfel over mogelijk dat er sprake is van een terroristische aanslag.
Na de aanslag is het Franse veiligheidskabinet bijeengeroepen. President François Hollande en premier Manuel Valls waren aanwezig op de plek van de aanslag en gaven daar een verklaring tegenover de pers. De president noemde de actie ‘een aanslag op de vrijheid van meningsuiting’. Het dreigingsniveau in heel Frankrijk is verhoogd. Hollande zei dat er de afgelopen weken meerdere aanslagen in Frankrijk verijdeld waren.

GETRAINDE DADERS

“De daders van de aanslag waren getraind”, zegt de Franse terrorisme-expert, Jean Charles Brisard, tegen de BBC. “Op basis van de beelden van de aanslag kunnen we zeggen dat de daders getraind waren, goed voorbereid en uitgerust. Ze hadden militaire wapens en droegen waarschijnlijk kogelvrije vesten.”

Deze mannen waren opgeleid en vastberaden deze daad te plegen. Deze aanslag is waarschijnlijk de ergste in Frankrijk in de afgelopen dertig jaar.”

Volgens ooggetuigen beschoten twee gemaskerde mannen de redactie met kalasjnikovs en een raketwerper. “Het is hier een bloedbad, er zijn doden”, zou een redacteur hebben gezegd toen hij via de telefoon om hulp vroeg. NOS-correspondent, Frank Renaut, spreekt van drie, in plaats van twee daders. Twee gemaskerde mannen gingen naar binnen, eentje zou de wacht hebben gehouden. Op dit moment zijn de daders nog voortvluchtig.
Benoit Bringer, een journalist van `Agence Première Ligne’ die de aanval zag gebeuren, zei tegen tv-zender iTele dat hij meerdere gemaskerde mannen met machinegeweren zag.
Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. Een politieauto is daarbij herhaaldelijk geraakt en ook winkelruiten van nabijgelegen panden vertonen kogelgaten.
Op Twitter circuleert een foto van de daders die de politie beschieten, naast de auto waarmee ze vermoedelijk zijn gevlucht.
`De Telegraaf’ laat een video zien waarin de mannen al schietend de redactie verlaten. Een agent wordt op straat geraakt en valt gewond neer, één van de aanvallers rent op hem af. De agent smeekt om zijn leven, maar de gemaskerde man kent geen genade. Hij schiet de agent van korte afstand dwars door het hoofd, voordat hij samen met een andere gemaskerde man in een gereedstaande zwarte Citroën stapt en ze vol gas wegrijden.

Terroristen te voet op de vlucht
De daders van de aanslag zijn volgens ooggetuigen door de politie achtervolgd tot in het 19e arrondissement van Parijs. Daar zijn ze ‘in enkele seconden’ overgestapt in een andere auto, een grijze Renault Clio. Ook de Clio is daarop vastgereden, waarna de daders te voet verder zijn gevlucht. De mannen, waarschijnlijk zijn het er drie, zijn nog steeds voortvluchtig. Dat meldt de Franse krant `Libération’. Volgens Hollande zal het aantal slachtoffers nog oplopen. Volgens hem zijn veertig mensen ondertussen in veiligheid gebracht. Alle journalistieke redacties in Parijs krijgen momenteel bescherming van de politie. Dat meldt een journaliste van de Franse zender RTL. `Charlie Hebdo’ is eerder doelwit geweest van een aanslag. In november 2011 werd een molotovcocktail naar het pand gegooid. In het verleden publiceerde het blad geregeld spotprenten over de profeet Mohammed. Volgens de politie die de daders ‘commando’s’ noemde, waren er de afgelopen weken verschillende dreigementen bij `Charlie Hebdo’ en andere media binnengekomen. Naar aanleiding daarvan was de beveiliging opgevoerd.

Hoofdredacteur Charbon-nier (‘Charb’), tekende voor het laatste nummer van `Charlie Hebdo’ onderstaande cartoon. De tekst luidt: ‘Nog geen aanslagen in Frankrijk’. De jihadist zegt vervolgens: ‘Maar wacht, we hebben nog tot het einde van januari om onze wensen te presenteren.’ In Frankrijk is het gebruik om elkaar tot eind januari nog nieuwjaarswensen te geven. Charbonnier werd gedood bij de aanslag. Ook de tekenaars Cabu, Wolinske en Tig-nous zijn dood, meldt de krant `Le Monde.’

`Charlie Hebdo’ is een politiek blad met heel wat vijanden. Al in 1993 wordt een editie met koning Boudewijn op de omslag in België verboden, het nummer van 19 september 2001 mag de Verenigde Staten niet in. Veruit de grootste klap kwam op 8 februari 2006, toen `Charlie Hebdo’ de Deense Mohammed-cartoons afdrukte, en er zelf nog een paar aan toevoegde.
De beveiliging van het kantoor van Charlie Hebdo werd rond 2011 opgevoerd. In dat jaar moest de redactie van het blad op zoek naar een andere werkplek, nadat in november een molotovcocktail naar binnen werd gegooid. De redactielokalen brandden uit, computers en archieven gingen verloren, dit allemaal omdat het weekblad een nummer aankondigde met Mohammed als gasthoofdredacteur en de naam van het blad zich voor die gelegenheid omdoopte tot `Sharia Hebdo.’
Een uur voor de aanslag plaatste het weekblad een satirische cartoon op Twitter waarin IS-leider al-Baghdadi een gelukkig nieuwjaar wordt gewenst.

Uit naam van Allah
De terroristen prezen de naam van Allah tijdens hun aanslag. Ze riepen “Allahu akbar” (God is groot), zeggen getuigen tegen Franse media. Ook zouden ze hebben geroepen ‘We hebben de profeet gewroken’. Die opmerking zou verwijzen naar de cartoons die `Charlie Hebdo’ publiceerde over de profeet Mohammed. In de islam is afbeelden van de profeet verboden. Het blad had daar lak aan en nam de profeet en het geloof geregeld op de hak.

More
articles