Jaaroverzicht Buitenland Juni 2014

Date

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers:

JUNI 2014

Twee teuggekeerde Nederlandse Syriëgangers, die een aanslag wilden plegen op PVV-leider Geert Wilders, zitten vast. Dat heeft Wilders gezegd naar aanleiding van de aanhouding van een verdachte van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel, ook deze verdachte is een Syriëganger.

President Obama wil dat het Congres 1 miljard dollar (735 miljoen euro) vrijmaakt om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa te versterken. Met het extra geld kan het Amerikaanse leger meer militaire oefeningen en trainingsmissies in Europa uitvoeren. Ook zullen Amerikaanse land- en luchtmachttroepen die in Europa zijn gestationeerd, sneller worden gewisseld.

De Chinese autoriteiten doen er alles aan om de 25ste verjaardag van het drama aan het Tiananmenplein (Plein van de Hemelse Vreugde) zo onzichtbaar mogelijk voorbij te laten gaan. Daar werden studentenprotesten 25 jaar geleden bloederig neergeslagen, waarbij een groot aantal mensen om het leven kwam. Studenten hielden destijds het plein zeven weken bezet, tot de autoriteiten besloten het plein te ontruimen.

Klokkenluider Edward Snowden vraagt verlenging aan van zijn Russische visum dat die eind juli afloopt. Snowden verklaarde nog dat hij graag in Brazilië wil wonen, maar het Zuid-Amerikaanse land heeft geen asielverzoek van hem ontvangen. Na het onthullen van staatsgeheimen over spionage van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, belandde Snowden vorig jaar in Rusland.

Bashar al-Assad wint de presidentsverkiezingen in Syrie. Hij zou 88,7 procent van de stemmen hebben gekregen. Volgens de leider van de Groep van Zeven (G7), zeven vooraanstaande industriële landen, is er echter sprake van een ‘schertsvertoning’.

Nederland zal het veredrag over sociale zekerheid met Marokko in het najaar opzeggen, als Marokko niet meerwerkt aan het verlagen van de uitkeringen die naar dat land worden geëxporteerd. Nederland wil uitkeringen naar Marokko aanpassen aan de veel lagere kosten van levensonderhoud in dat land, het ‘woonlandbeginsel’.

Gewapende lieden bestormen in de Iraakse provincie Anbar een universiteit. Ze houden honderden studenten gegijzeld. De mannen nemen een paar studenten mee naar andere universiteitentsgebouwen. De rest zit nog altijd opgesloten.

Zeker 70 mensen zijn in het noorden van Afghanistan omgekomen bij overstromingen. Duizenden zijn het water ontvlucht en zoeken hun heil op hoger gelegen stukken van het land. Ook zijn er nog een onbekend aantal mensen vermist.

De oppositie in Venezuela eist het ontslag van president Nicolas Madduro. De enige manier om uit de crisis te komen is het ontslag van de president en nieuwe verkiezingen. Tegenstanders van de regering protesteren al enkele maanden tegen de slechte economische situatie in het Zuid-Amerikaanse land en tegen de hoge criminaliteitscijfers.

De Verenigde Staten zijn ‘zeer bezorgd’ over de inname van grote delen van de Iraakse stad Mosul door strijders van de extremistische Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). De situatie is extreem ernstig.

Sinds de dramatische schietpartij op een basisschool in Newtown in december 2012, doen zich nog minstends 74 schietincidenten voor op Amerikaanse scholen. Dit komt neer op 1.37 schietpartijen per schoolweek.

Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaan DNA-daderprofielen met elkaaar delen. Ze zullen elkaar rechtstreeks toegang geven tot hun databanken waarin DNA-gegevens van daders van ernstige misdrijven zijn opgeslagen.

De PVV en andere anti-Europese partijen in het Europees Parlement zetten een nieuwe stap om een fractie te kunnen vormen. Zij slaagden erin een Poolse partij aan zich te binden.

De eerste Amerikaanse drone-anval dit jaar in Pakisten eist het leven van zes mensen. de doden zijn twee militanten van de Pakistaanse Taliban en vier Oezbeken.

Bij overstromingen in het zuiden van Brazilië zijn zeker tien doden gevallen. Hevige regen heeft ervoor gezorgd dat de rivier Iguacu buiten zijn oevers is getreden.

Oekraïense militairen krijgen de belangrijke havenstad Mariepol, die pro-Russische opstandelingen hadden veroverd, in handen. Het regeringsleger begon een offensief tegen de opstandelingen die zich van Oekraïne willen afscheiden. Aan hun zijde zijn zeker vijf opstandelingen gesneuveld.

De Braziliaanse politie pakt bij een kleine protestactie in Slavador rondom de WK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Spanje, elf demonstranten op. Een groep van ongeveer 100 betogers probeerde op weg te gaan naar een FIFA-fanzone, waar voetbalsupporters de wedstrijd tussen Nederland en Spanje bekeken.

Ruim een kwart van de bevolking (26 procent) verwacht dat het Nederlands elftal na de klinkende zege tegen Spanje nu ook de finale haalt. Voor bijna de helft (46 procent) is het een uitgemaakte zaak dat tenminste de kwartfinale wordt bereikt.

Tienduizenden kinderen in Nederland zijn nog altijd het slachtoffer van ernstige kinderrechtenschendingen. Vooral voor de kwetsbare kinderen verbetert er weinig. Dit staat in het jaarbericht ‘Kinderrechten’ van Unicef Nederland en Defence for Children.

In het noordwesten van Pakistan zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen doordat het leger is begonnen met luchtaanvallen. Zeker 62.000 mensen zijn hun huizen in de regio Noord-Waziristan ontvlucht. Bijna de helft van de vluchtelingen zijn kinderen.

In de Tweede Kamer wordt afkeurend gereageerd op de verhoging van de vaste salarissen van honderd managers bij staatsbank ABN-Amro. De PvdA vindt dat een ‘onwenselijk en verkeerd signaal’ de SP noemt het ‘onacceptabel’ en volgens Groen-Links is de bank ‘blijven hangen in de jaren 90.’

De Amerikaanse president Barack Obama nodigt de politieke leiders van de Democraten en de Republikeinen in het Congres uit voor overleg over Irak. De Amerikaanse regering heeft eerder laten weten militaire acties in Irak te overwegen.

Rusland staat nieuwe sancties te wachten als het niet optreedt tegen het geweld van separatisten in het oosten van Oekraiene. De Verenigde Staten zullen samenwerken met bondgenoten voor het opleggen van nieuwe sancties aan Moskou, als het Kremlin zijn beleid jegens Oekraïne niet verandert.

De zoektocht naaar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines richt zich op een nieuw gebied, honderden zeemijlen zuidelijker van de plek waar tot nu toe gezocht werd. De oude zoekplek was gebaseerd op de ‘pings’ die daar waren opgepikt, vermeende signalen uit de zwarte dozen die later helemaal niets met het toestel te maken bleken te hebben.

De uitbraak van de dodelijke ziekte ebola in het westen van Afrika is ‘volledig oncontroleerbaar’ geworden. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen waarschuwt ervoor dat ze tegen de grenzen van haar kunnen aanloopt.

De Italiaanse politie pakt op Sicilië 95 vermeende maffiosi op, zij worden verdacht van jarenlange afpersing van ondernemers. Het zou gaan om miljoenen euro’s. De arrestanten zouden lid zijn van de Cosa Nostra, zoals de mafia op Sicilië heet.

Rebellen in het noordoosten van Nigeria zouden weer een grote groep meisjes en jonge vrouwen hebben ontvoerd. Het zou gaan om minstens zestig vrouwen en meisjes die zijn meegenomen uit diverse dorpen in de staat Borno, vermoedelijk door strijders van de terreurbeweging Boko Haram.

Speciale eenheden van het Iraakse leger heroveren de grootste raffinaderij van het land op de opstandelingen van ISIS. Alle toegangswegen zijn in handen van het leger. Iraakse gevechtsvliegtuigen voeren luchtaanvallen uit op ISIS-rebellen in en rond de stad Baiji, waar de installatie ligt. Daarbij vielen 16 doden en raakten meer dan 30 mensen gewond.

Het kabinet steunt de Luxemburgse oud-premier, Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat kondigt premier Mark Rutte aan tijdens een debat met de Tweede Kamer over de komende Europese top, waar over de opvolger van huidig voorzitter Jose Manuel Harroso wordt gesproken. Rutte weet nog niet zeker of er dan ook over personen wordt gesproken of alleen over de inhoud van de functie.

De Sovjet Unie bezegelt de nauwere samenwerking met Oekraïne, Georgië en Modavië. De Europese leiders en de leiders van de drie voormalige Sovjetrepublieken ondertekenen in Brussel de nodige documenten tijdens een plechtige ceremonie.

De Amerikaanse president, Barack Obama, vraagt het Congres om $ 500 miljoen (bijna euro 370 miljoen) om leden van de Syrische oppositie te trainen en te bewapenen. Deze hulp komt naast de hulp en de training die wordt gegeven door Amerikaanse inlichtingendiensten.

Brazilië plaatst zich voor de kwartfinale van het WK in eigen land. De Goddelijke Kanaries hadden hun handen in Belo Horizonte vol aan Chili, maar na een 1-1 stand na 120 minuten spelen, viel de strafschoppenserie in het voordeel uit van de ploeg van Luiz Felipe Scolari.

In Den Haag pakt de politie zeker acht Oranjefans op voor onder meer wildplassen, het afsteken van vuurwerk en verboden wapenbezit. De supporters vieren na de overwinning van het Nederlands elftal op Mexico uitbundig feest.

Bij een demonstratie in Den Haag van moslims tegen terrorisme, probeert een groepje radicale moslimjongeren een tegendemonstratie te houden. Het Parate Peloton hield ze op enkele honderden meters afstand, voor het ministerie van Financiën, tegen.

More
articles