Jaaroverzicht Binnenland Juni 2014

In onze oudejaarseditie maken wij al decennialang een aanvang met de publicatie van een overzicht van de meest relevante gebeurtenissen in de verstreken twaalf maanden. Een heel werk dat vele weken in beslag neemt. Het afgelopen jaar kende, zoals elk jaar, hoogte- en dieptepunten. In de politiek zagen we ontwikkelingen die als niet bepaald positief kunnen worden aangemerkt. Onder meer werd de politieke partner, Pertjaja Luhur, door de president uit de coalitie gezet. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er binnen het parlement nog nauwelijks kan worden vergaderd door het steeds optredend quorum gebrek. Beslist een hoogtepunt was de opening van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, een zeer grote prestatie van de directie van dat bedrijf en al zijn medewerkers. Ook de start van de mijnactiviteiten van Surgold in het Nassaugebied, mag niet bij de introductie van het jaaroverzicht als zeer positieve ontwikkeling voor Suriname worden weggelaten. Teveel zaken die zich hebben voorgedaan om ze in de aanhef van deze verzameling aan te halen. In de komende dagen zullen we steeds een deel van dit verslag aan onze lezers presenteren. We verzamelden het volgende: 

JUNI 2014

De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) zijn in de laatste jaren aanmerkelijk minder afhankelijk geweest van de waterkrachtenergie van Suralco. De EBS is meer eigen energie gaan produceren en energie gaan betrekken van Staatsolie. Dit bllijkt uit de meest recente operationele statistieken van de EBS.

Bryan de Zouza, waarnemend directeur van de waakhond van de Surinaamse Luchtvaart Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS), geeft aan dat anno 2014 het toezicht op de Surinaamse luchtvaart veel scherper is dan 25 jaar geleden. Heden ten dage kan onze luchtvaartsector als veilig worden beschouwd.

Het ministerie van Openbare Werken voert enkele drastische maatregelen door ten aanzien van het gebruik van dienstvoertuigen en brandstofverbruik. Vanaf het aantreden van Rabin Parmessar als minister heeft de bewindsman geconstateerd dat ambtenaren misbruik maakten van hun recht op een dienstvoertuig.

Het nieuws dat er bijna duizend (1000) arbeiders hun baan zullen kwijtraken als de impasse waarin de staat Suriname en Suriname Aluminium company, L.L.C. (Suralco) zijn beland, niet doorbroken wordt, shockeert werkers bij de maatschappij behoorlijk. PWB-ondervoorzitter Ruwald Rogers bevestigt dat de kwestie de bond bezig houdt.

De Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS) verloor de geruchtmakende zaak tegen de Staat, casu quo het ministerie van Justitie en Politie. Kortgedingrechter Alida Johanns heeft de reeks vorderingen afgewezen. De Bond had de rechter onder meer gevraagd de overheid te bewegen om ervoor te zorgen dat het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KBA) een eigen korpschef zou hebben.

De directrice van de Henry Dahlbergschool (Havo 2), J.V., is door de politie aangehouden en op last van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. J.V. wordt verdacht van verduistering in dienstbetrekking en van valsheid in geschrifte. Ze zou een bedrag van circa SRD 60.000 van de school dat onder haar beheer was, hebben verduisterd.

Het hoofd van de afdeling Algemene Zaken van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MINOV) houdt zich geruime tijd bezig met frauduleuze zaken op het ministerie. Directeur van het MINOV Robert Peneux zegt dat het afdelingshoofd de staat Suriname voor miljoenen benadeeld heeft.

De SLM-vliegramp van 7 juni 1989 moet iteindelijk een plaats krijgen. De grootste tragedie in de geschiedenis van de Surinaamse luchtvaart houdt de gemoederen van velen nog bezig, maar wij zoudden het gebeuren niet steeds opnieuw moeten aanhalen.

De International Labour Organization (ILO) presenteert enkele dagen voor de onheilspallende nieuwstijding dat in de nabije toekomst wellicht ruim 1000 arbeiders en contractors hun baan zullen kwijtraken bij Suralco, statistieken over ons land in het ‘World of Work Report 2014’, alsook op haar website.

Twaalf penitentiaire ambtenaren die in het district Nickerie gedetacheerd zijn, moesten hun dienstwapens inleveren. Het twaalftal heeft in de voorbije weken deelgenomen aan een protestactie van de Bond Penitentiaire Ambtenaren (BPA). Het bestuur van de Bond gelooft dat deze maatregel bedoeld is om de stakende ambtenaren af te straffen, terwijl het diensthoofd in de media aangeeft dat alles koek en ei is tussen de leiding en de ambtenaren.

In ons zuiderbuurland Brazilië is het WK 2014 aangevangen. Gedurende een maand zullen in ruim 200 landen miljoenen menen aan de beeldbuis gekluisterd zijn om getuige te zijn van het voetbalspektakel.

De neurochirurgen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) maken gebruik van een geavanceerdere microscoop tijdens het uitvoeren van operaties. Het uitbalanceren van de operatiemicroscoop door schroeven rond te draaien, wat een klein kwartier in beslag neemt, heeft nu niet meer. De nieuwe ‘top of the line’ microscoop heeft een waarde van plusminus honderdduizend euro. Het AZP is zeer erkentelijk voor de bijdrage van Staatsolie en Kosmos Energie die de aanschaf van de microscoop mogelijk heeft gemaakt.

De financiële steun van de VS aan Suriname is in de afgelopen jaren fors gedaald. Dit blijkt bij nadere bestudering van vrijgekomen statistieken van de Amerikaanse organisatie Foreign Assistance. Werd in het boekjaar 2011 door Amerikaanse agentschappen nog US$ 2,7 miljoen aan bijstand aan Suriname uitgekeerd, in 2012 en 2013 slonk dit bedrag tot respectievelijk US$ 1,2 miljoen en US$ 0,7 miljoen.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwik-keling (RO), maakt tijdens het regulier overleg met de districtscommissarissen (dc’s) aan hen duidelijk dat zij niet op politieke podia mogen verschijnen tijdens vergaderingen. Volgens Betterson kan een dc niet op een podium gaan staan als vertegenwoordiger van een politieke partij in het uniform van de districtscommissaris.

Bij nadere bestudering van statistieken op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die zijn geneutraliseerd, blijkt dat de internationale reserves van Suriname tussen maart en mei 2014 met circa SRD 200 miljoen zijn geslonken. Per ultimo 2012 bedroegen onze internationale reserves nog US$ 1 miljard, maar uit de tabellen valt af te lezen dat vrijwel elke volgende maand er een drastische afname in de reserves werd opgetekend.

Nieuw Suriname (NS) streeft er naar om in de komende maanden het interne conflict van de organisatie op te lossen, zodat de partij als een eenheid kan participeren bij de komende verkiezingen. Al geruime tijd is er een geschil over een te houden algemene ledenvergadering, hetgeen het nemen van beslissingen en stappen binnen de partij ingewikkeld maakt.

Een bende bestaande uit drie inbrekers, neemt een politie-eenheid onder vuur. De inbrekers waren bezig in te breken in een supermarket aan de Frigiterestraat toen de politie van het Bureau Latour daarover werd getipt.

Thierry Vantomme, general manager van de terminal operator DP World Paramaribo vertelt dat de Nieuwe Haven in de komende jaren een potentiële groeimarkt voor stuwadoors blijft, ondanks de aangekondigde, verminderde bedrijsactiviteiten van cliënten als Suralco en Rosebel Gold Mines (RGM), hun behoefte naar zwaar materieel blijft bestaan.

De multinational Tullow Oil is drukdoende een diepgaande analyse te verrichten van een zogeheten ‘oil discovery’ die voor onze kust gedaan is in Blok 31, waar de maatschappij een 30% belang in heeft en Inpex/Teikuku Oil Suriname 70%. Tullow onderzoekt momenteel of exploitatie in het gebied rendabel is. Het zal wel tot volgend jaar duren, voordat er daadwerkelijk over wordt gegaan tot exploitatie-activiteiten, omdat eerst een diepgaande analyse van deze hoopgevende date wordt gemaakt.

Het Decentralisation Local Governement Program (DLGP) project wordt per 20 september 2014 opgeheven. Ingaande die datum wordt het decentralisatieproces van de districten overgenomen door het onderdirectoraat Districtsbestuur en Decentralisatie (D en D) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO).

Vliegmaatschappij Insel Air maakt sinds haar oprichting in 2006 op Curacao een gestadige groei door. In 2013 alleen al heeft de maatschappij 1,15 miljoen passagiers vervoerd van en naar bestemmingen. Dat is een groei van 23% van het personenvervoer ten opzichte van 2012.

Er is een grote hoeveelheid smokkelwaar uit Suriname door Braziliaanse politie-eenheden onderschept. Het gaat om contrabande ter waarde van een half miljoen reals, omgerekend zo’n US$ 226.000. Vijf mensen werden gearresteerd op een kleine boerderij aan de oevers van de rivier Vila Nova in de gemeente Mazagao, gelegen in de Braziliaanse staat Amapa.

5.180 vierdeklassers landelijk van het MULO nemen deel aan het eindexamen (inclusief toelatingsexamen), terwijl 5.428 derdeklassers het toelatingsexamen afleggen. Het toelatingsexamen is ook onderdeel van het eindexamen, waardoor vierdeklassers vanzelfsprekend daaraan meedoen. Het gaat in totaal om 10.608 examenkandidaten voor de twee examens.

More
articles