Meer aandacht voor Bigisma Skoro in 2015

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov), gaat in 2015 voor 50% verbetering van alfabetisering van volwassenen, in het bijzonder voor vrouwen, en werkt naar billijke toegang tot basis- en voortgezet onderwijs voor alle volwassenen (Bigisma Skoro).
Dit blijkt uit het rapport ‘Education for All 2015 National Review’ dat het Minov enkele weken geleden bij de Unesco heeft ingediend. Verduidelijkt wordt dat wereldwijd bijna een miljard volwassenen analfabeet zijn, en dat volgens de volkstelling van 2005 maar liefst 33.054 mensen in Suriname analfabeet zijn. Dit betekent dat deze mensen niet kunnen lezen en schrijven. De meeste analfabeten in Suriname en in de wereld zijn vrouwen.
Sinds 1988 wordt volwassenenonderwijs, meer bekend als ‘Bigisma Skoro’, gegeven aan analfabeten en volwassenen, die de lagere school niet hebben afgerond. De afdeling Alfabetisering en Volwasseneneducatie van het Minov, kwijt zich van haar taak volwassenen te helpen in hun ontwikkeling door middel van het aanbieden van alfabetiseringscursussen aan ouderen die nog niet kunnen lezen en schrijven. Deze cursussen duren een jaar en worden gegeven in Paramaribo, Nickerie, Brokopondo, Commewijne en Marowijne. Het betreffen locaties te Albina, Brownsweg, Brokopondo Centrum, Ellen, Huboga Moengo, Pikinslee, Polanenschool, Penitentiaire Inrichting Duisburglaan, Santopolder, Welgelegen, Wageningen en Tamanredjo. Volgens het rapport waren in het schooljaar 2013/’14 overigens voor vrijwel alle zes leerjaren van het primaire onderwijs Bigisma Skoro-klassen op de middagschool Latour (76 mannen, 245 vrouwen), middagschool Rankin (8 mannen, 9 vrouwen), Bigisma Skoro Frigitere (45 mannen, 131 vrouwen) en MBS Jonkinie (21 mannen, 125 vrouwen). Naast het Minov houden het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) en diverse NGO’s zich bezig op het gebied van volwasseneneducatie en tweedekansonderwijs voor jongeren. De activiteiten die in het kader van dit beleid zullen worden uitgevoerd, zijn: voortzetting van de strijd tegen het analfabetisme in Suriname, waarbij inmiddels een nieuwe methode voor alfabetisme is ontwikkeld en naschoolse onderwijs/ begeleiding /beroepsopleiding van drop-outs.

More
articles