Jaaroverzicht Buitenland Mei 2014

Date

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

MEI 2015

Nederlandse strijders van het terreurnetwerk Al Qaeda zijn om het leven gekomen in Jemen. Het is niet duidelijk om hoeveel Nederlanders het gaat en hoe en wanneer ze zijn omgekomen. 70 procent van alle Al Qaedastrijders in Jemen komen uit andere landen, zoals Nederland, Brazilie, Australie en Frankrijk.

Het Oekraïense leger begint een militaire operatie in de steden Slovjansk en Kramatorsk in het oosten van Oekraïne. Het is de eerste grote militaire actie van de Oekraïense regering tegen de separatisten.

Een aantal organisaties, waaronder het Landelijk Beraad Marokkanen, doet bij het OM in Den Haag een aanvullende aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders. De organisaties hebben daarin uiteengezet dat zij vinden dat Wilders er een gewoonte van maakt van groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Militanten zouden drie Nederlanders hebben gekidnapt in Nigeria. Het zou gaan om twee mannen en een vrouw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet bevestigen of het om Nederlanders gaat.

Bij de Oost-Oekraïense stad Slovjansk zijn opnieuw zware gevechten uitgebroken. Daarbij zijn aan de kant van het Oekraïense leger doden gevallen. De Oekraïense militairen kwamen in een hinderlaag terecht van separatisten, zij zouden zware wapens hebben gebruikt.

Bij een aanval met messen op een treinstation in de Zuid-Chinese stad Guangzhou raken zes mensen gewond. De afgelopen tijd is China opgeschrikt door een aantal vergelijkbare aanvallen. Er waren meerdere daders, maar het is niet duidelijk hoeveel.

De vliegvelden van de Oost-Oekraïense steden Donetsk en Loegansk zijn op last van de Oekraïense autoriteiten gesloten voor luchtverkeer. Alle vertrekkende en aankomende vluchten zijn geannuleerd. De Oekraïense regering heeft geen verdere details over de sluiting van de luchthavens.

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat zijn land al het mogelijke gaat doen om Nigeria te helpen om de meer dan 200 ontvoerde meisjes op te sporen. Er gaat snel een coördinatieteam naar Nigeria om te bepalen hoe de VS het beste kunnen helpen.

Meer dan tweehonderd mensen zijn omgekomen door een aanval van de islamitische terreurbeweging Boko Haram op een dorp in het noordoosten van Nigeria. Het dorp Gamboru werd overvallen. Gewapende terroristen vermoordden willekeurig inwoners.

Raketten zijn ingeslagen niet ver van het Nederlandse militaire kamp in Mali. De eerste raket kwam neer op ongeveer een kilometer van het kamp Castor. De andere drie sloegen verder weg in. de militairen in het kamp moesten uit voorzorg meer dan een uur de safehavens in, schuilplaatsen in het kamp die zijn ommuurd met dikke zandzakken.

Tussen Oekraïense troepen en pro-Russische separatisten zijn hevige gevechten uitgebroken bij het politiehoofdkwartier en het lokale ministerie van Binnenlandse Zaken in de zuidelijke havenstad Mariepol. Daarbij zouden zeker acht mensen om het leven zijn gekomen. Ook vielen er tientallen gewonden.

De belangrijkste oppositiepartij in Indonesië wint de parlementsverkiezingen van 9 april. Dan is de weg vrij voor de verkiezing van de charismatische gouverneur van Jakarta tijdens de presidentsverkiezingen in juli. De Democratische Indonesische Partij van de strijd (PDI-P) kwam met 18,95 procent als winnaar uit de stembusgang.

Italiaanse slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken eisen, in een rechtstreeks aan paus Franciscus gerichte videoboodschap, gerechtigheid. Zij willen dat er een commissie in het leven wordt geroepen die diepgaand onderzoek naar de misstanden gaat doen.

De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, zegt dat de ruim 200 Nigeriaanse schoolmeisjes, die zijn ontvoerd door Boko Haram, alleen zullen worden vrijgelaten in ruil voor gevangenen van de islamitische terreurorganisatie.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Min-Seok zegt dat Noord-Korea geen echt land is en dat het binnenkort moet ophouden te bestaan. Hiermee reageert Kim op beledigende uitlatingen van de Noord-Koreaanse staatsmedia. Zij noemden de Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye een ‘oude prostituee’ en maakten de Amerikanse president Barack Obama uit voor ‘aap’.

Twee Nederlanders zijn opgepakt voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij een grote oplichtingszaak via internet (phishing). Dat gebeurde in samenwerking met de Belgische autoriteiten. Het gaat om een vrouw en een man, beiden 27 jaar oud.

De Wereldgezonheidsorganisatie (WHO) is in Genève in een spoedzitting bijeengekomen om te overleggen over het stijgend aantal gevallen van MERS, een dodelijk virus. MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome, oftewel het Midden-Oosten ademhalingssyndroom. Het is volgens de WHO een ‘internationaal zorgwekkende bedreiging op de gezondheid’.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zegt dat er de laatste tijd 1000 asielzoekers per week naar Nederland komen. Tot voor kort waren het er 1000 per maand. Hij noemt de situatie alarmerend.

Zeker 21 mensen zijn gedood bij bloedige ongeregeldheden in het zuiden van Vietnam. De gewelddadige protesten, die gepaard gingen met brandstichting en plunderingen, richtten zich voornamelijk op Chinezen en kostten aan 5 Vietnamezen en 16 anderen, vermoedelijk Chinezen, het leven.

Het Nederlandse Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft na de eerste week van de eindexamens al meer dan 60.000 klachten binnen gekregen. Vorig jaar rond deze tijd stond de teller op 50.000. Veel klachten gingen over moeilijke woorden.

De oppostie in India wint de parlementsverkiezingen. De kiescommissie maakt bekend dat de oppositie de absolute meerderheid van de stemmen heeft. Narendra Modi (63) van de nationalistische hindoepartij BJP, wordt de nieuwe premier. Hij volgt Manmohan Singh op, die sinds 2004 aan de macht was.

Er is geen voortgang geboekt bij de drie dagen van intensieve onderhandelingen tussen Iran en de zes wereldmachten over het Iraanse atoomprogramma. De Iraanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araghchi, verklaart dat de onderhandelingen ‘plaatsvonden in een constructieve sfeer en zonder spanningen.’

Minstens tien mensen zijn om het leven gekomen bij een aanslag met een autobom in de Noord-Nigeriaanse stad Kano. De explosieven werden in een drukbezochte wijk van de stad tot ontploffing gebracht. De aanslag is nog niet opgeëist, maar de islamitische terrerurorganisatie Boko Haram wordt ervan verdacht.

Bij een busongeluk in het noorden van Colombia zijn minstens 32 kinderen om het leven gekomen. De bus waarin ze zaten, vloog in brand. Over de oorzaak is nog weinig bekend.

De terreurbeweging Boko Haram wil de helft van de 200 ontvoerde schoolmeisjes vrijlaten. In ruil daarvoor willen ze dat gevangen strijders van de groep en hun families op vrije voeten komen.

Het Thaise leger kondigt de krijgswet af om ‘de rechtsorde te bewaren’. Het leger komt daarmee aan de macht. De krijgsmacht heeft met een verklaring op de nationale televisie de bevolking op de hoogte gesteld.

De Verenigde Staten stationeert extra militairen en vliegtuigen op een militaire vliegbasis op Sicilië. De militairen kunnen worden ingezzet als de VS besluiten de Amerikaanse ambassade in Libië te evacueren.

Zeker 118 mensen zijn om het leven gekomen bij twee explosies in de Nigeriaanse stad Jos. De aanslagen lijken het werk van de terreurorganisatie Boko Haram.

Zeker 32 vermeende militanten zijn om het leven gekomen en tientallen mensen raakten gewond door luchtaanvallen van de Pakistaanse krijgsmacht. Gevechtshelicopters en vliegtuigen vielen op verschillende plaatsen aan in Noord-Waziristan.

Bij een aanslag op een markt in Urumqi in de regio Xinjiang, in het noordwesten van China, zijn zeker 31 mensen om het leven gekomen en meer dan negentig gewond geraakt. De aanvallers reden met terreinwagens door de menigte, terwijl ze explosieven uit de ramen gooiden. Uiteindelijk botsten de auto’s op elkaar, waarna er een explodeerde.

De rechtbank in Nederland overweegt een historisch onderzoek te laten uitvoeren naar de figuur van Zwarte Piet. Het onderzoek moet duidelijkheid scheppen over de herkomst van de knecht van Sinterklaas, en de invloed van het koloniale verleden op zijn uitdossing.

Duizenden leden van de Beweging van Dakloze Arbeiders (MTST, Movimento dos Trabalhadores Sem Teto) protesteren in de Braziliaanse hoofdstad Sao Paulo tegen het gebrek aan woningen en het bedrag dat aan het wereldkampioenschap voetbal gespendeerd wordt.

Rusland en de nieuwe president van Oekraïne, Petro Poroshenko, willen op korte termijn met elkaar in gesprek. Porosjenko zegt dat zijn eerste ontmoeting met de Russische president in de eerste helft van juni moet plaatsvinden.

Een intercity boort in het noorden van India in een stilstaande goederentrein. Bij de botsing zijn veertig doden en zeker honderd gewonden. De politie is op zoek naar de plaatselijke stationschef, die na het ongeval is verdwenen.

Het criminele duo, Antonio Marcus van der P. (25) en Enise B. (19), is door Duitsland uitgeleverd aan Nederland. De rechtszaak tegen de twee volgt zeer waarschijnlijk pas na de zomer voor de rechtbank in Assen. De twee werden op 26 februari gepakt in een hotel in de Duitse stad Schwerte, na een dagenlange klopjacht door de politie. Daarbij lieten de twee een spoor van geweld achter in Echten, Meppel, Lae Mierde en Enschede.

Er is een aanzienlijke stijging van het aantal migranten dat in de afgelopen maanden Europa heeft bereikt. Als de huidige trend zich voortzet is er een grote kans dat de aantallen verder zullen toenemen.

De Franse regering ziet af van haar voornemen burgers van niet-EU-landen stemrecht te geven bij verkiezingen voor gemeenteraden. Volgens minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken, heeft het voorstel geen kans op succes meer na de zege van het extreem-rechtse National Front bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

More
articles