Jaaroverzicht Binnenland Mei 2014

In onze oudejaarseditie maken wij al decennialang een aanvang met de publicatie van een overzicht van de meest relevante gebeurtenissen in de verstreken twaalf maanden. Een heel werk dat vele weken in beslag neemt. Het afgelopen jaar kende, zoals elk jaar, hoogte- en dieptepunten. In de politiek zagen we ontwikkelingen die als niet bepaald positief kunnen worden aangemerkt. Onder meer werd de politieke partner, Pertjaja Luhur, door de president uit de coalitie gezet. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er binnen het parlement nog nauwelijks kan worden vergaderd door het steeds optredend quorum gebrek. Beslist een hoogtepunt was de opening van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, een zeer grote prestatie van de directie van dat bedrijf en al zijn medewerkers. Ook de start van de mijnactiviteiten van Surgold in het Nassaugebied, mag niet bij de introductie van het jaaroverzicht als zeer positieve ontwikkeling voor Suriname worden weggelaten. Teveel zaken die zich hebben voorgedaan om ze in de aanhef van deze verzameling aan te halen. In de komende dagen zullen we steeds een deel van dit verslag aan onze lezers presenteren. We verzamelden het volgende: 

MEI 2014

De gerenommeerde, internationale persvrijheidswaak-hond Freedom House, toont in haar uitgebrachte rapport, waarin een internationale persvrijheidslijst is verwerkt, expliciet aan dat Suriname dit jaar de sterkste daler is in de Amerika’s. Ons land behaalde vorig jaar nog een score van 24 punten, maar is in het ‘Freedom of the Press 2014’ verslag gedaald naar 28 punten.

De Agro-Made in Suriname Beurs 2014 wordt geopend. Het doel hiervan is dat Suriname zijn productie moet stimuleren en de export verhogen. De beurs duurt van 30 april tot en met 4 mei en heeft als slagzin ‘Buy Local, Brand Global.’

De Amazone Partij Suriname (APS) die sinds 2000 bestaat, maakt zich al klaar voor de nieuwe verkiezingen van 2015. Deze partij heeft als doel de inheemsen samen te bundelen om zodoende een politieke stem te verwerven, die nodig is om aan de achtergestelde positie van deze doelgroep te werken.

Uit de jongste publicatie van het Algemeen Bureau voor de Statiestiek (ABS) blijkt dat in het district Nickerie de meeste astmapatienten voorkomen, gevolgd door Saramacca en Commewijne.

Een jongeman die een ander met een messteek om het leven heeft gebracht in het dorp Malobi aan de Tapanahonyrivier in het district Sipaliwini, is ternatuwernood ontsnapt aan een lynchpartij van de plaatselijke gemeenschap. Een eenheid van het Nationaal Leger (NL) was er snel bij en kon de verdachte in veiligheid brengen.

Volksvertegenwoordiger Chandrikapersad Santokhi meent dat het noodzakelijk is dat er duidelijke regels komen over het optreden in het parlement, omdat het er heel rumoerig aan kan toegaan tijdens openbare vergaderingen. Het wanordelijk gedrag van de volksvertegenwoordiging wekt een negatief beeld op bij de samenleving.

Het terugschroeven van de roemruchte gewijzigde Amnestiewet zal pas na gedegen juridische voorbereiding moeten plaatsvinden. Dit zegt Chandrikapersad Santokhi, hij acht het plausibel dat elke wet die door het parlement is gemaakt, ingetrokken kan worden. Alleen zou goed onderzocht moeten worden wat de juridische knelpunten en rechtsgevolgen zijn. Elke parlementariër kan in wezen een initiatiefwetsvoorstel indienen, maar de VHP-voorzitter onderstreept dat er geen haastig, emotioneel besluit moet worden genomen en dat eerst met alle actoren overleg moet worden gepleegd.

De Staatsraad is weer voltallig. Armand Zunder is door president Desiré Bouterse beëdigd als nieuw lid. Hij komt op de plek die in juli vorig jaar vacant was geworden na het overlijden van André Willem Koornaar. Net als Koornaar komt Zunder uit de gelederen van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO).

Bewoners van Bernharddorp-West uiten onder aanvoering van kapitein Lloyd Banda hun misnoegen over districtscommissaris Jerry Miranda van Para op het Kabinet van de President en bij De Nationale Assemblee (DNA). De plaatselijke gemeenschap en de burgervader leven al geruime tijd op gespannen voet met elkaar, maar eeen incident dat zich in het dorp voordeed, zou de directe aanleiding zijn geweest voor een bezoek aan de hoofdstad.

Uit het belangwekkend pioniersonderzoek dat Naomi Tull heeft verricht voor haar afstudeerproject ter afronding van de studie Hoger Laboratorium Onderwijs aan het Polytechnisch College (PTC) blijkt dat er een erg hoge prevalentie van salmonella en escherichia coli (E.coli) bacteriën in vleesproducten van Surinaamse slagerijen is.

De Surinaamse Kustwacht heeft behoefte aan nog 4 patrouilleboten. Nu heeft ze al 3 aangeschaft. Op de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken prijkt een bedrag van SRD 50 miljoen. Uit deze pot zal tenminste eerst 1 vaartuig worden gekocht.

De tarieven die in Suriame voor breedband internetgebruik gehanteerd worden, zijn zowel wereldwijd als regionaal bezien aan de extreem hoge kant. Dit komt naar voren uit de verschenen analyses van de Caribische webstite http://ww.ict-pulse.com en het World Economic Forum (WEF). Naast de hoge internettarieven laat ook de dienstverlening vaak te wensen over.

Het Millennium Development Goals (MDG) rapport 2014, dat Suriname aan het samenstellen is, zal mogelijk in augustus rond zijn. Vorig jaar november is er een aanvang gemaakt met het verzamelen van data voor het rapport. Het MDG-rapport wort op basis van de 8 doelen, 18 streefdoelen en 48 indicatoren geformuleerd.

Het internationale kredietbeoordelingsbureau Fitch herbevestigt in een uitgebrachte verklaring de rangschikking ‘BB-‘, met een stabiel vooruitzicht’ voor Suriname, maar heeft tevens door middel van een duurzaamheidsanalyse geprognosticeerd dat de schuldenlast van het land verder zal stijgen.

De Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS) maakt gebruik van zijn stakingsrecht. De leden van de Bond hebben het voorstel van een presidentiële commissie afgekeurd. Sinds augustus vorig jaar heeft de BPAS diverse malen voorstellen ingediend bij de overheid. De presidentiële commissie heeft enige tijd geleden een voorstel gedaan, maar volgens voorzitter Gustaaf Gallant is dat een ‘ander voorstel, en niet het voorstel waarmee is ingestemd.”

De Suriname Aluminium Company, L.L.C. (Suralco L.L.C.) is volkomen levensvatbaar als twee belangwekkende uitdagingen worden overbrugd. Het gaat om het doorvoeren van een adequate energieoplossing en het veiligstellen van de beschikbaarheid van bauxiet en de leverantie aan de Suralco plant. Suralco behoort tot de upstream alcoa-ondernemingen die belast zijn met het mijnen, raffineren en smelten van aluinaarde. Vooralsnog valt de cash cost curve van Suralco nadelig uit, omdat de raffinaderij draait op prijzige ruwe olie.

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MINOV) maakt een kort geding aaanhangig tegen de stakende docenten van het Natuur Technisch Instituut (Natin). Het MINOV eist dat de staking onmiddellijk wordt beëindigd en dat de lessen hervat worden. De docenten hebben het werk neergelegd en barricades geplaatst op het terrain van het instituut. De Bond van Leraren (BVL) onder leiding van Wilgo Valies, vindt dat zwangere vrouwen die met zwangerschapsverlof zijn, net als hun collega’s, naast het basisloon ook recht hebben op overwerkvergoeding.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken overhandigt in samenwerking met Justitie en Politie aan 50 nieuwe Surinaamse burgers hun certificaat van Surinamerschap en het daarbij behorende Staatsblad ter verkrijging van de Surinaamse nationaliteit, ID-kaart en registratiebewijs. Van de 50 burgers zijn er 29 afkomstig uit Guyana, uit China 5, Haiti 13, Marokko 2 en 1 uit India.

Minister van Defensie, Lamuré Latour, hoopt dat de dienstplicht nog deze regeerperiode opnieuw ingevoerd kan worden. De wet is ter behandeling bij De nationale Assemblee. “Wanneer hij daar is goedgekeurd, kunnen we starten. Ik ben zelf niet enthousiast over dienstplicht. Ik ben enthousiast over burgerplicht”, aldus Lamuré Latour.

Uit statistieken van het U.S. Department of commerce blijkt dat het Surinaams exportvolume van goud, vis en schelpdieren naar de Verenigde Staten van Amerika aan het toenemen is. De export van Surinaamse producten naar de VS is in de afgelopen jaren fors gestegen, in 2010 en in de jaren daarvoor werden nog exportvolumes ver onder de US$ 200 miljoen gehaald.

Uit een uitgebreide systematische analyse over het tijdvak 1990-2013, gepubliceerd in de mei-editie van het wetenschappelijk tijdschrift ‘The Lancet”, blijkt dat de mortaliteitscijfers van baby’s en kinderen onder de vijf jaar in ons land enorm hoog zijn vergeleken met die van de regio. Tevens is er in de laatste vijftien jaar weinig progressie geboekt in het terugdringen van het forse aantal gevallen van kindersterfte. Vaststaat dat in ons land voor wat kinderen onder de vijf jaar aangaat, gemiddeld rond de 40 op de 1000 kinderen overlijden.

De ongecontroleerde overheidsuitgaven, de oplopende schuldenlast en de sterke terugval van de export van grondstoffen van met name goud, werken stremmend op de economische groei. Dit blijkt uit recente analyses van het internationale kredietbeoordelingsbureau Fitch, die de economische groei van Suriname naar beneden heeft bijgesteld tot 3,9%, alsmede uit de meest actuele gegevens van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Het afbouwen van het oude systeem van het IMEAO-onderwijs (Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs) duurt veel langer dan voorzien. Volgens planning van de stuurgroep, die belast is met de beleidsvoorbereidende werkzaamheden, waren vier jaren voldoende om het geheel volledig af te bouwen. Twee jaar geleden werd het IMEAO-nieuwe stijl geïntroduceerd.

Uit de rapportage ‘State of Conservation of the Historic Inner City of Paramaribo World Heritage Site’ blijkt dat de International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), een adviescommissie van de UNESCO een voortschrijdende verloedering van het gebouwd erfgoed van Suriname voorziet, omdat er nauwelijks iets structureels wordt gedaan. De belangrijkste conclusie in het ICOMOS-rapport is dat indien geen dringende maatregelen worden getroffen, de binnenstad in een onomkeerbaar verval zal geraken, of dat door de aanzienlijke transformaties er geen enkele rechtvaardiging meer zal zijn dat onze binnenstad nog deel uitmaakt van de World Heritage List.

De Bond Penitentiaire Ambtenaren Suriname (BPAS) schort de staking op. Aanleiding voor het opschorten van de staking is volgens voorzitter Gustaaf Gallant een positief lichtpunt in de rechtszaak. De rechtszaak werd door de vakbond aangespannen tegen de regering en staat voor 5 juni op de rol. De ambtenaren verwachten dat de rechter dan uitspraak doet in deze zaak.

Bij het Korps Brandweer Suriname (KBS) is er een tekort aan schoeisel, beschermende kleding, accommodatie en attributen. De brandweerlieden van de vorige lichting en de rekruten die reeds drie maanden in de opleiding zijn, kunnen niet allemaal voorzien worden van schoeisel en beschermende kleding.

Het is nu evident dat de smokkel tussen Suriname en Brazilië grootschalig en structureel van aard is. Dit blijkt door de zoveelste onderschepping van een lading gesmokkelde kleding uit Suriname in de noordelijke Braziliaanse staat Pará. Reeds zijn voor miljoenen dollars aan sigaretten, kledingstukken, alsmede andere handelswaar onderschept in Brazilië.

Suriname moest als cruciaal middelpunt dienen voor drugstransport tussen Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Dit blijkt tijdens een grootschalige operatie die de Policia Federal (PF) van Brazillië uitvoert ter ontmanteling van een internationale megadrugslijn. De internationale drugsbende was voornemens een Boeing 737 aan te schaffen en had zelfs een mijnbouwbedrijf in Afrika gecontracteeerd om op locatie een onderzeeër te bouwen.

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), twijfelt er niet aan dat zij na de parlementsverkiezingen van mei volgend jaar, opnieuw deel zal uitmaken van de coalitie. De partij aast op vergroting van de invloed die zij thans heeft.

Een medewerker van oliemaatschappij SOL sjoemelt met loten die waren uitgegeven, waarbij SOL-klanten konden meedingen naar een pick-up van het merk Ford Ranger als hoofdprijs. Hij zou samen hebben gefraudeerd met de man van de autowinnares van de loterij, L.Y. Inspecteur Humphrey Naarden, politiewoordvoerder en hoofd van de afdeling Voorlichting en Publiciteit laat weten dat er meerdere mensen zijn verhoord en weer heengezonden, maar dat een medewerker en de man van de ‘winnares’ verantwoordelijk worden gehouden voor de frauduleuze handeling.

Ruim 2000 personen komen in aanmerking voor een stuk kavel tussen 400 en 500 vierkante meter in het district Nickerie. Sommige mensen in het district hebben alleen een stuk grond nodig, zodat zij zelf hun eigen woning kunnen bouwen.

Een goed en duidelijk pleidooi tijdens de tweejaarlijkse bestuursvergadering van de Unitas Fratum met betrekking tot de verkoop van het Kersten Warenhuis, levert de Provincie Suriname niet veel goeds. De Provincie Suriname is gebelgd over de wijze waarop de behandeling van deze kwestie heeft plaatsgevonden.

André Pakosie (59), Marrondeskundige en natuurgenezer, die wordt verdacht van verkrachting van zijn eigen dochter en het in bezit hebben en vervaardigen van kinderporno, mag naar huis. Zijn verdediging, geleid door advocaat Peter Lasman, heeft de Utrechtse rechtbank zover gekregen dat die besloot de voorlopige hechtenis na 586 dagen op te schorten.

De Tabakswet creëert meer mogelijkheden voor illegale handelaren van tabaksproducten. Marcel Consee, TM&D manager van Carisma Marketing Services Suriname (CMS), zegt dat de wet slechts de legale industrie beperkt en op deze manier extra mogelijkheden schept voor de illegale handelaars.

De politieke partijen VHP, NPS, SPA, DA/91, BEP, PL en KTPI tekenen een intentieverklaring in het Marriott Hotel om op het niveau van regionale volksvertegenwoordigende lichamen gezamenlijk deel te nemen aan de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen. De ondertekenaars doen hiermee een poging om na de verkiezingen de president en vice-president te kunnen kiezen.

Het Nationaal Instituut voor Milieu Ontwikkeling Suriname (NIMOS), zal binnen niet al te lange tijd zelf metingen verrichten van het kwikgehalte in gebieden, waar dit metaal voor diverse doeleinden gebruikt wordt. De apparatuur om de onderzoekingen mee te doen, is intussen al besteld.

De burgers van Brokopondo voelen zich een stukje veiliger nadat de kazerne te Brownsweg weer in gebruik werd genomen. De oude kazerne werd 27 jaar geleden vernietigd tijdens de vijandelijkheden in het gebied. De ‘nieuwe’ is vernoemd naar sergeant Kenneth Blanca, één van de militairen die tijdens de gevechtshandelingen om het leven kwam.

“Het Hof verklaart nietig het besluit, waarbij Mansarim ontslag uit staatsdienst is verleend vervat in de resolutie van 29 november 2010 no. 7033/10 en no. 18.568/10.” Zo luidt het vonnis van het Hof van Justitie (HvJ) in de zaak Sharmila Kalidien-Mansaram versus de Staat Suriname, casu quo het ministerie van Justitie en Politie. De positie van de onderdirecteur was in het geding gekomen, nadat zij in twee afzonderlijke radio-interviews publiekelijk scherpe uitlatingen had gedaan die in regeringskringen als beledigend jegens president Desiré Bouterse werden ervaren.

More
articles