January 6, 2015


Goede autokoppeling is onmisbaar


January 6, 2015

Bepaalde situaties zijn extra belastend voor het koppelingssysteem: Files Overbelasting van de auto Starten op een helling Slepen van een caravan of een aanhangwagen Remmen op de motor bij het afdalen Start-Stop syteem,… Het koppelingssysteem bestaat uit verschillende technische onderdelen die slijtage vertonen in functie van tijd en gereden kilometers. Houd onderstaande punten goed in het oog, zo weet u op tijd wanneer uw koppeling aan vernieuwing toe is: Moeilijkheden om te schakelen Zeer zacht of zeer stroef koppelingspedaal Slippende koppeling Vreemde geluiden of trillingen, … Uit welke onderdelen bestaat een koppeling? De koppeling van uw wagen bestaat uit volgende onderdelen: koppelingsplaat koppelingsdrukgroep koppelingsdruklager koppelingsvork koppelingshoofd- en hulpcilinder koppelingspedaal koppelingskabel Koppelingsplaten versleten Er zijn een aantal mogelijkheden om vast te stellen of de koppelingsplaten van uw auto versleten zijn. Naarmate uw koppelingsplaten slijten, dient de vrije slag op uw koppelingspedaal te worden bijgesteld. Aan de hand daarvan is de staat van de koppelingsplaten (in hoeverre deze versleten zijn) af te leiden. Een goede monteur is zodoende in staat om u tijdig te waarschuwen dat de ‘koppeling er aan zit te komen’. Bij zelfstellende of hydraulische systemen, is dat niet het geval. Dan merkt u het alleen in de bediening. Is de slag kort en zit de koppeling helemaal ‘boven in’, dan kan dat een indicatie zijn voor versleten koppelingsplaten. Ernstig versleten koppeling U kunt zelf ook een eenvoudige test doen. Rijdt met de auto in de hoogste versnelling ongeveer 70-80 km/h (neem de ruimte en blijf te allen tijde op het overige verkeer letten!). Geef vervolgens vol gas. De versnelling van de auto en het oplopen van het toerental van de motor moeten gelijke tred blijven houden. Versnelt het toerental van de motor eerst, om vervolgens af te nemen, dan is uw koppeling versleten. Wat er dan in feite gebeurt, is dat de koppeling gaat slippen door de trekkracht (het koppel) van de motor, in plaats van alle kracht naar de versnellingsbak van de auto te leiden. Laat dan uw koppeling vervangen. Koppelingsproblemen Hieronder een aantal koppelingsproblemen om aan te geven wat de oorzaak kan zijn wanneer uw koppeling kapot is. De koppeling is een belangrijk onderdeel om uw auto rijdend te houden. Heeft u koppelingsproblemen, ga dan naar bevoegde technici, voordat u stil staat. Koppelingsplaten versleten Versleten koppelingsplaten zijn een veel voorkomend probleem met de koppeling. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de slijtage. De koppeling ontkoppelt niet helemaal. De koppeling werkt op wrijving. Bij een versleten koppeling heeft u er te weinig van, bij een koppeling die niet volledig ontkoppelt, heeft u te veel wrijving. De versnellingsbak blijft ‘meelopen’ met de motor. Dit kan verschillende oorzaken hebben, die meestal met afstelling, de bediening (kabel of hydraulisch), de drukgroep of de drukvingers te maken hebben. Als de koppeling niet helemaal ontkoppelt, kunt u dit als eerste merken aan het feit dat de auto met lopende motor moeilijk in de eerste (of tweede) versnelling wil. Terwijl dit met uitgeschakelde motor wel makkelijk gaat. Als uw koppeling niet volledig ontkoppelt, dan blijft er met lopende motor kracht op de versnellingsbak staan, dat zorgt voor moeilijk schakelen, dit kan echter ook een probleem van de versnellingsbak zijn.. Als uw koppelingsbediening helemaal is uitgevallen, stopt de auto met ingeschakelde versnelling niet met rijden, ook al is de koppeling volledig ingetrapt. Ander geluid als u het koppelingspedaal intrapt Koppeling met drukgroep en diafragmaveer De koppeling maakt een verbinding tussen de motor en de versnellingsbak door de koppelingsplaten tegen het vliegwiel aan te drukken. De koppelingsplaten worden meestal tegen het vliegwiel van de motor aangedrukt door middel van veren. Als u ontkoppelt, dan duwt u de koppelingsplaten – tegen deze veerdruk in – van het vliegwiel af. Dat doet u afhankelijk van de uitvoering van de auto door drukvingers of een diafragmaveer. Als u ontkoppelt, belast u de drukgroep, de lagers van de drukgroep, de drukvingers van de koppeling. Wanneer deze slijtage vertoont, kan uw auto een ander geluid geven – bijvoorbeeld een gierend geluid – bij het ontkoppelen. Het intrappen van de koppeling Bibberen van de auto (koppeling of koppelingspedaal trilt). Afhankelijk van het soort auto wordt er een gewoon of een tweemassa vliegwiel toegepast. Een tweemassa vliegwiel, of tweedelig vliegwiel, wordt vrijwel standaard bij dieselauto’s toegepast. Als het tweemassa vliegwiel versleten raakt, zijn de veren niet sterk genoeg meer, waardoor het tweede deel van het vliegwiel, het eerste deel dat op de krukas zit, niet vloeiend meer volgt. Tweemassavliegwiel Het gevolg van een versleten 2 massavliegwiel is dat de koppeling niet soepel aangrijpt. Dat wordt door de meeste berijders vertaald met het bibberen of trillen van het koppelingspedaal. Ook wel stuiterend, wiebelend of schokkerig optrekken. U kunt dit zelf testen door de auto met stationair lopende motor, zonder gas bij te geven, te laten rijden. Zoals u dat wellicht ook tijdens file rijden doet. Als u het koppelingspedaal – terwijl u het laat opkomen – voelt bibberen (u voelt in feite het schokkerig aangrijpen van de motor) dan is het tweemassa vliegwiel versleten. De veren zijn niet sterk genoeg meer om de koppeling soepel tot stand te laten komen. Wanneer het tweedelig vliegwiel ernstig versleten is dan hoort u meestal bij het uitzetten van de motor een kort ratelend geluid. Uiteindelijk zal de motor bij stationairloop gaan schudden en als de veren het vrijwel begeven hebben, hoor je een hard ratelend geluid. Meestal moet het 2 massavliegwiel dan vervangen worden.