Coureurs Dakar Rally staan doodsangsten uit door hitte

De hitte heeft de motorrijders in de Dakar Rally overvallen tijdens de tweede etappe. Tientallen uitgeputte en oververhitte deelnemers werden door de organisatie voortijdig uit de kokende woestijn van Argentinië gehaald, waar de temperatuur opliep tot 50 graden Celsius. Voor de mindere goden onder de motorrijders werd de etappe ingekort om problemen door extreme vermoeidheid in de slotfase te voorkomen. De gestrande Robert van Pelt wachtte urenlang in de brandende zon op hulp. De 21-jarige Nederlander moest met ernstige uitdrogingsverschijnselen per helikopter naar een veldhospitaal worden afgevoerd. Van Pelt belandde in een tent middenin de woestijn aan het infuus. ”De tent lag vol met jongens die uitgedroogd en oververhit waren geraakt. Het was een slagveld en helaas was ik er ook bij.”
“De organisatie had de wedstrijd al veel eerder moeten stilleggen, want het was veel te warm en veel te zwaar”, zei de Nederlander, die in de derde etappe niet meer van start gaat.
”Het was qua hitte vergelijkbaar met etappe vijf van vorig jaar”, wist Nijen Twilhaar. ”Toen is er een motorrijder overleden. Dat wilde de organisatie nu natuurlijk voorkomen.”
Jasper Riezebos behoorde ook tot de motorrijders die voortijdig uit de proef werd gehaald. ”Ik hoorde dat die laatste honderd kilometer een hel was. Dat was het ervoor ook al in de woestijn”, aldus de motorcrosser. De motorrijders hadden grote moeite om door dat fijne stuifzand te ploegen. ”Je weet niet wat je meemaakt. Het was echt gevaarlijk. Op het laatste stuk was het zo heet dat de benzine in de tank begon te borrelen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, zo warm. Ik hoorde het voortdurend bubbelen.”
De etappewinst bij de auto’s ging net als zondag naar de Qatarees Nasser Al-Attiyah. Door een tijdstraf werd hij toen in het klassement echter teruggezet van de eerste naar de zevende plaats. Onder zware omstandigheden voltooide hij de liefst 518 kilometer klassementsproef op weg naar naar San Juan in zijn Mini in 5.04.50. De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers kwam op 8.30 als tweede over de finish. De Villiers rijdt evenals nummer drie Ten Brinke in een Toyota.
De Spanjaard Joan Barreda (Honda) won bij de motoren. De Portugezen Paulo Gonçalves en Ruben Faria werden tweede en derde.
De Nederlandse trucker Hans Stacey werd vierde in de tweede etappe, maar hij blijft de leider in het algemeen klassement. De Rus Eduard Nikolajev (Kamaz) zit de Nederlander, die in een Iveco rijdt, nu echter op de hielen. Het verschil is slechts twintig seconden. De vrachtwagens werden maandag over een ander parcours gestuurd dan de motoren, auto’s en quads. De klassementsproef ging over 331 kilometer. Nikolajev, de winnaar van 2013, bleef de Wit-Rus Siarhej Via-zovitsh (MAZ) en zijn landgenoot Airat Mardejev (Kamaz) net voor. Het verschil was minder dan een minuut. Stacey gaf 1.27 toe.

More
articles