Dakar Rally 2015 van start

In Buenos Aires, Argentinië, is gisteren de Dakar Rally 2015 van start gegaan. De prestigieuze woestijnrit vindt dit jaar voor de zevende achtereenvolgende keer in Zuid-Amerika plaats nadat het in 2008 in 2008 (met beoogde finishplaats Dakar in Afrika) werd geschrapt als gevolg van bedreigingen van terroristen. De jongste deelnemer aan de Dakar Rally 2015 is een 18-jarige motorcoureur uit Argentinië. De oudste coureur, een Japanse trucker, heeft 73 jaar op de teller staan. Er zijn 72 deelnemers die dit jaar voor het eerst hun opwachting maken.
Deelnemers aan de rally doen dat in de volgende categorieën: motoren, quads, auto’s en trucks.

De winnaars van 2014 zijn:
Motoren: Marc Coma (Spanje). Quads: Ignacio Casale (Chili).
Auto’s: Nani Roma (Spanje). Trucks: Andrei Karginov (Rusl.)
Nasser Al-Attiyah (Qatar) was zondag in zijn Mini de snelste in de eerste etappe bij de auto’s. De coureur, die in 2011 de woestijnrally won, klokte één uur en 12.50 minuten in de 170 kilometer lange proef. De Argentijn Orlando Terranova reed de tweede tijd; hij was in een Mini 22 seconden langzamer dan Al-Attiyah. Robby Gordon (VS) eindigde in zijn Hummer als derde op 1.04. Overigens moet Nasser Al-Attiyah de koppositie meteen afstaan vanwege een tijdstraf. De wedstrijdleiding gaf de Mini-rijder een tijdstraf van twee minuten, omdat hij tijdens de eerste proef in Argentinië te hard was doorgereden bij een controlepost. Al-Attiyah zakte daardoor van de eerste naar de zevende plaats. Hierdoor begon de Argentijn Orlando Terranova (Mini) vandaag als leider aan de tweede etappe. Bij de trucks was de Nederlander Hans Stacey de snelste. Stacey, aan het stuur van een Iveco, had voor de 175 kilometer klassementsproef tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz ruim anderhalf uur nodig. Marcel van Vliet eindigde in een MAN-vrachtwagen op 35 seconden als tweede, vóór de Tsjechen Ales Loprais (MAN) en Martin Kolomy (Tatra).
Bij de motoren was ook een Nederlander de eerste. De 25-jarige Sam Sunderland, KTM-rijder, won de eerste etappe in één uur en bijna negentien minuten. De Portugees Paulo Gonçalves (Honda) finishte als tweede. Hij was slechts vijf seconden langzamer. Titelverdediger Marc Coma reed solide naar de derde plaats op 1.12 minuut van de winnaar. De Spanjaard mikt dit jaar op zijn vijfde eindzege in de woenstijnrally, die dit jaar Argentinië, Bolivia en Chili aandoet.