Coalitie nu officieel in de minderheid

Dat de regering al maandenlang op een richeldunne meerderheid van één zetel in De Nationale Assemblee (DNA) ba-lanceerde, en dat de omslag naar een minderheidsregering elk moment kon plaatsvinden, was verwachtbaar voor zowel de coalitie als de oppositie. Na maandenlang parlementsvergaderingen te hebben geboycot, en de regering te hebben opgeroepen op te stappen wegens het ontbreken van voldoende parlementair draagvlak, is het gewicht het afgelopen weekend overgeslagen naar de kant van de oppositie. Wat een domper bracht in het kamp van de NDP-coalitie van president Desiré Bouterse, was reden om te feesten binnen het oppositionele Nieuw Front.

Het gevolg van Pahlad EXIT

“We zijn inderdaad in de minderheid, waardoor we niet kunnen vergaderen.” De regeringsperiode is haast afgelopen, en er is een aantal zaken die we graag nog behandeld zien, waaronder de Anti-corruptiewet, de Advocatenwet en het Constitutioneel Hof. Dit zijn wetten die kamerbreed worden gedragen. We hopen dat deze wetten nog van de grond kunnen komen,” vertelt André Misiekaba van NDP aan De West.
Door de overstap van het prominente NDP-lid Charles Pahlad zaterdag naar de VHP van oppositieleider en Bouterse’s belangrijkste politieke tegenstander Chandrikapersad Santokhi, is de coalitiemeerderheid van 26 leden veranderd in een minderheid van 25 leden in een parlement van 51 volksvertegenwoordigers. Hoewel Pahlad vooraf had laten doorschemeren dat hij de NDP de rug zou toekeren en de stap dus deels verwachtbaar was, kwam die toch als een schok aan. Pahlad behoorde namelijk tot de hogere regionen in de regerende partij. Zijn overstap zorgde voor deining in de regering en was reden voor druk over en weer vergaderen, zoekend naar een oplossing om de regering zo goed en zo kwaad het nog kan veilig te koersen naar de verkiezingen van 25 mei aanstaande. Met betrekking tot de regeringsbegroting voor het dienstjaar 2015, die nog door het parlement moet worden gesanctioneerd, is er volgens Misiekaba geen man overboord. “Het probleem zit niet zozeer in het verkrijgen van quorum om een vergadering te houden, maar in de stemming in het parlement. Wanneer je niet in de meerderheid bent, is het niet raadzaam om te gaan stemmen. En op afspraken met de oppositie kun je ook niet rekenen.”
Wat betreft het vertrek van Pahlad, zegt Misiekaba het volgende: “Mensen die Pahlad kennen, weten dat hij al jarenlang kritiek leverde. Het was slechts een kwestie van wanneer hij zou vertrekken.” Wat het vertrek van het voormalig NDP-lid betreft zijn er aldus Misiekaba twee zaken die een rol kunnen hebben gespeeld. Misiekaba: “Voor de verkiezingen van 2010 vertelde Pahlad, waarmee ik een goede band had, te vertrekken wegens gezondheidsredenen, wat is te begrijpen. Uiteindelijk is ervoor gekozen om Rabindre Parmessar zijn functie te laten bekleden als coördinator van de NDP in Wanica. Maar Pahlad stond hem steeds in de weg, wat voor de nodige ergernissen zorgde. Reeds enkele maanden geleden heeft Ettienne Boerenveen de leiding in Wanica, en dit gaat heel goed.” Het andere punt heeft volgens Misiekaba betrekking op de zoon van Pahlad, de voormalige districtscommissaris Rawin Jiawan van Wanica, die om verschillende reden in ongenade zou zijn gevallen bij de regering mede als gevolg van onenigheid met Pahlad en diens zoon. Toch kan Misiekaba de NDP-dissident niet helemaal goed volgen, gelet op zijn slotopmerking: “Nu hoor ik Pahlad zeggen dat hij voor de VHP gaat, en speelt gezondheid ineens geen rol meer.”

More
articles