Justitia Pietas Fides MMDCLVI

– BBW. De ‘Bigi Broki Waka’ zal op de zondag 04 Januari 2014 voor de 12 e. maal worden gelopen. In hoeverre de animo is teruggelopen, kan pas na de loop worden bevestigd of ontkend.

– Tickets. Een onzinnig bericht over toename van toerisme en een algehele terugval van ticketprijzen –na gunstiger brandstoftarieven– voor een vliegreis naar Suriname. Onzinnig geëmmer als ook nog mag blijken, dat er in de maand December 2014, een aantal jongeren naar hun ouders wilde overkomen en een ticket van Euro 1.951,– (eenduizend negenhonderd en een en vijftig) ‘Economy Class’ aan de KLM, vanuit Amsterdam moest betalen. Onvoorspelbare schommelingen en ernstig marchanderen tussen de 1400 – 2000 Euro ‘online’, in de naaste weken voor Kerst 2014. Belachelijke ‘up/down/up’ aanbiedingen! Maar de brandstoftarieven, bleven intussen wel dalen.

– SER. Een Sociaal Economische Raad (SER), tijdens een laatste kabinet Venetiaan ingesteld, stierf een minder vrolijke dood in 2011 toen Bouterse ‘geen’ nieuwe raad installeerde. Geheel aansluitend op een non-beleid, dat nog steeds aan geen enkele norm van transparantie appelleert.

– Elo! ‘Ja’ of ‘neen’ monetaire financiering? Tekorten zijn onrustbarend, er is alleen maar uitgegeven.De president van de Centrale Bank, geeft zo zijn visie over de wijze hoe de economie zich mocht ontwikkelen in 2014. Assembléeleden reageren vol ongeloof. Een se-nior bankier geeft haaks op wat de governor/president van de CBvS presenteert, een onrustbarend beeld van wat de regering Bouterse aan ‘ongedekt uitgavenpatroon’ heeft weten mee te slepen. Monetaire financiering? Jawel! Telesur is nu al bezig met US-koerscorrecties, weet een medium te melden. De EBS willen ook zonder toestemming of overeenkomsten, gek gaan doen met energietarieven in straks alle sectoren. Ook nog simultaan, bij goedkoper brandstoftarieven. Inderdaad, nog wel effe goed te verstaan!? Que pasa? Algehele chaos, in de maak! Zie onder andere, de laatst uitgegeven: ‘Parbode’ – Januari 2015 – Nr 105.

– Grote grap. Vier jaren ‘plus’ aan regering Bouterse ‘plus’. In tegenstelling tot wat er met Kerst en Nieuwjaar werd geponeerd, was het niet anders dan: “…laten wij het eng-individuele belang stellen…, boven het nationale belang…”. Kijken welke adjudant, dat allemaal durft ontkennen. Ook daar is dan antwoord op. Meteen!

– Wanbetaling. Pronken, lintjesknippen, feestvieren en al wat niet meer. Maar wél met andermans veren. De bruggenbouwer van de Saron-oversteek, moet zijn geld nog steeds krijgen van Financiën en zal onverwijld beslag laten leggen op de tegoeden van Staat en meer in het bijzonder, de vermogens van het Ministerie van Openbare Werken.

– Blijdschap. Van korte duur! Want het Castro-regiem op Cuba, laat nog steeds mensen aanhouden en insluiten die op een onverteerbare wijze, meningsuiting(-en) poneren tegen de langdurig ervaren staatsterreur.

– Panama. Drie Nederlandse deskundigen reizen vandaag naar Panama voor een nieuwe zoektocht naar stoffelijke resten van Lisanne Froon en Kris Kremers. Het zijn twee pathologen en een antropoloog. Ze gaan op verzoek van de families. De drie vliegen vandaag en reizen morgen door naar Boquete, de plaats waar de vrouwen verbleven, voordat ze tijdens een jungletocht verdwenen. De zoektocht van de drie Nederlanders concentreert zich op de rivier die door het gebied stroomt. Het was de bedoeling dat de drie Nederlanders zich zouden aansluiten bij een Panamees zoekteam. Dat zou oorspronkelijk vandaag beginnen met een laatste poging om stoffelijke resten van de vrouwen te zoeken, maar dat is met een week uitgesteld.

– NOS.nl – Het luchtruim boven Oost-Oekraïne had al veel eerder gesloten moeten worden. Dat zeggen luchtvaartdeskundigen uit Nederland en Oekraïne tegen de NOS. Al in mei beschikten rebellen over wapens die tot hoog in de lucht reikten. Bovendien wordt het steeds duidelijker, dat in de dagen voor de ramp met de MH17 meerdere luchtgevechten plaatsvonden boven Oost-Oekraïne. Maar het Oekraïense ministerie van Transport heeft nooit overwogen het luchtruim te sluiten, omdat het er geen rekening mee hield, dat de wapens zouden worden gebruikt om passagiersvliegtuigen mee te beschieten. Nico Voorbach, oud-voorzitter van de Europese pilotenvereniging ECA is verontwaardigd: “Nu bekend wordt dat er ook luchtgevechten plaatsvonden boven het oosten van Oekraïne, blijkt dus dat het conflict groter was dan het destijds leek. Op basis van wat nu allemaal bekend is, had het luchtruim gesloten moeten worden”. “Als andere landen en luchtvaartmaatschappijen hadden geweten, dat er luchtgevechten aan de gang waren boven het oosten van Oekraïne en dat er grondraketten aanwezig waren die op grote hoogte konden komen, had iedereen een andere route genomen…”, aldus Voorbach. Oekraïne hield het luchtruim open, maar een aantal maatschappijen, zoals “British Airways” besloot zelf niet meer over Oost-Oekraïne te vliegen. Tot zover NOS.nl. Voorbach is een hypocriet. De luchtverkeersleiding die het vluchtplan op Schiphol goedkeurde voor de Maleisische MH17 en een KLM-vlucht direct daaropvolgend, is even verantwoordelijk als de vliegers en de luchtvaartautoriteit van (Oost-) Oekraïne. ‘Time always tells the truth, in time…’. Nog zo eentje: ‘Het Indonesische ministerie van Transport onderzoekt het vluchtschema van AirAsia, omdat de luchtvaartmaatschappij maar een vergunning had voor vier dagen in de week en niet op zondag had mogen vliegen. De vlucht van Indonesië naar Singapore verdween zondag van de radar, met aan boord 162 mensen. De verantwoordelijke ambtenaar zegt dat het ministerie zich niet bezig zal houden met de vergunning van AirAsia, maar alleen met de vluchtschema’s. Maar een van de mogelijke gevolgen is wel dat AirAsia zijn vliegvergunning kwijtraakt.

– Duikelaar. De Euro gedraagt zich als een exportvergrotende duikelaar, ten opzichte van de US-dollar. De waarde van de euro is in één dag met 0,8 procent gedaald. Voor het eerst sinds juni 2010 was een euro even minder waard dan 1,20 dollar. Er is steeds meer vertrouwen in de Amerikaanse economie, terwijl er nog altijd zorgen zijn over de economie in Europa. Zo is de inflatie nog altijd erg laag. http://nos.nl/artikel/2011551-euro-zakt-naar-laagste-punt-sinds-2010.html

– Kameroen. Ajax Amsterdam heeft zich verzekerd van de diensten van doelman Andre Onana. De doelman uit Kameroen wordt overgenomen van FC Barcelona, waar hij in het elftal onder 19 jaar speelt. De pas 18 jaar oude Onana, die al vanaf 2010 in de jeugdopleiding van FC Barcelona speelt, heeft een contract getekend voor drie seizoenen. De verbintenis gaat in op 1 juli 2015. Zijn contract bij de Catalanen loopt op 30 juni af.

– “Skatje”. “Hier heb je een telefoon en beltekoed”. “Keef me direct je nummer, direct, dan kan je meer keld krijken”. “Jawel, Bravo heeft respect voor iedere vrouw die…, i sabi tok…, skatje? Smart Phone, hor”. Zijn er nog vrouwenbelangenverenigingen of groepen in SU? Overbodige vraag, toch?

– Constitutioneel Hof. ‘Compos mentis’ en de gewillig sluwe advocatuur. Het ‘geweten voordeel’ om als mensenrechtenschender, bejaard, seniel en dus hoegenaamd geestesgebrekkig te geraken. De voormalige dictator van Guatemala Efrian Ríos Montt is ‘te ziek’ om voor de rechter te komen, zegt zijn advocaat. De gezondheid van de 88-jarige, is de afgelopen jaren ‘verslechterd’. De advocaat heeft de aanklager vrijdag jl. gevraagd of Montt thuis kan blijven tijdens het genocidenproces, dat maandag opnieuw begint. Oud-generaal Montt wordt verantwoordelijk geacht, voor: het vermoorden, martelen en deporteren van duizenden Ixil-indianen tijdens zijn bewind van 1982 tot 1983. Hij kreeg in Mei 2013 een gevangenisstraf van tachtig jaar opgelegd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid (…), maar het ‘Constitutioneel Hof’ maakte het vonnis dezelfde maand nog ongedaan. Aanleiding voor het oordeel van het hof was, ‘onenigheid tussen de rechters in het proces’ over de vraag wie de leiding had in de megahalszaak. Vanwege die onenigheid, werd de rechtszaak in april tijdelijk stilgelegd. De verdediging cq. de advocaten verweten de rechters ‘partijdigheid’. Handig…! Maar is er intussen wel recht gesproken? Is gerechtigheid daarmee wel gediend? Natuurlijk wel voor een griezel die Guatemala –voor een zoveelste maal– naar de absolute afgrond bracht. Handig zo een Constitutioneel Hof en rechters die elkaar niet kunnen luchten. Voer voor corrupte advocaten.

– DwT. Op de website van DwT valt te lezen: ‘Pogingen van de regering om nog vóór het einde van haar zittingsperiode een Waarheids- en Verzoeningscommissie de December-moorden in te stellen, zullen niets opleveren. Dat concludeert DOE-fractieleider Carl Breeveld. Hij reageert op de mededeling van president Desi Bouterse, dat dit jaar hard ge-werkt zal worden om de commissie in te stellen’. Tot zover DwT. De samenleving zal alert moeten blijven, ter zake een tijdige kering dan wel stuiting van kunstgrepen.

– Grappen. SWM, Telesur en de EBS zijn bezig met inkomensverhogende zaken die de goedkeuring nog steeds niet kunnen wegdragen van de totale en reeds gemangelde samenleving. Zo maakte het Suriname Business Forum bekend, dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) nog helemaal geen overeenkomsten of goedkeuringen hebben om de tarieven per 01 Januari 2015 in bepaalde sectoren te verhogen. Het is dan ook aan bedrijven en huishoudens wel geraden, om de automatische afschrijvingen goed in de gaten te houden (…), nu blijkt dat de EBS solistisch te werk willen gaan. Men is bezig dit land zo vlak voor de verkiezingen in chaos te storten. Een handvol mensen zal daarvoor evenzo ter verantwoording worden geroepen. Grappenmakers met in hun vaandel: “Apres nous le deluge…”, ofwel ‘…na ons de zondvloed…”. Verschroeide aarde nozems. Duidelijke zaak! Voor de ignorante en wat minder geschoolde eikelbijters, onder ons:http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Franse_spreekwoorden

More
articles