Jaaroverzicht Buitenland Februari 2014

Date

FEBRUARI

Een nieuwe militante beweging uit Egypte eist in een verklaring diverse aaanslagen op. De groep, die de naam Ajdad Misr (vrij vertaald: Soldaten van Egypte) draagt, zegt de strijd aan te binden met ‘criminele organen binnen het regime’, die zouden het volk vernederen en verhinderen dat mensen hun religieuze plichten uitvoeren.

EU-buitenland-chef, Catherine Ashton, laat in de ‘Wall Street Journal’ optekenen dat de EU en de Verenigde Staten gezamenlijk aan een plan werken voor Oekraïne. Het plan voorziet in financiële hulp op korte termijn dat Oekraïne door een overgaangsperiode moet helpen onder leiding van een breed gedragen interimregering.

In de Filippijnen verloren 73 mensen het leven door twee opeenvolgende tropische stormen. Er worden nog 9 mensen vermist. De stormen leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Ongeveer 18.000 mensen slaan op de vlucht.

Het Syrische regime gaat voort met het bombarderen van door rebellen beheerste delen van de noordelijke stad Aleppo. Activisten melden dat zeker achttien mensen om het leven kwamen, onder wie vijf kinderen.

De Amerikaanse geheime dienst NSA, luistert niet alleen de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel af, maar luisterde ook al de telefoon van haar voorganger, Gerhard Schröder af. Dit blijkt uit onderzoek van de Süddeutsche Zeitung en de omroep NDR. Het in de gaten houden van Schröder gebeurde toen George W.Bush president was van de VS.

Zeker 30 mensen zijn om het leven gekomen door enkele bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Er ontploften onder andere drie bommen nabij de sterke beveiligde groene zone waar regeringsgebouwen en ambassades staan.

Duizenden orthodoxe joden in Jeruzalem en andere Israëlische steden zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen de dienstplicht. 35 betogers zijn aangehouden.

Het water in de Engelse rivier de Theems, die door Londen stroomt, bereikt op meerdere plekken een recordpeil. Volgens de politie lopen zeker 2500 woningen in het graafschap Surrey gevaar.

Chinese en Taiwanese politici hebben een historische ontmoeting. De Taiwanese minister, Yang Yu-chi, (Vastelandszaken) spreekt zijn Chinese collega Zhang Zhijun (Taiwanese Zaken) in de Chinese stad Nanjing. Het was de eerste officiële ontmoeting op dat niveau in 65 jaar tussen de landen.

Amsterdam heeft te maken met meer overvallen. Vorig jaar nam het aantal toe met 20 procent ten opzichte van 2012. De hoofdstad is daarmee de enige grote stad waar het aantal overvallers dat toeslaat, stijgt.

Zuid- en Noord-Korea beëindigden hun eerste topoverleg in zeven jaar zonder tastbaar resultaat. Noord-Korea eiste de opschorting van de millitaire oefeningen van de Zuid-Koreaane strijdkrachten met het Amerikaans leger, maar dat wees Zuid-Korea af.

Een betoging tegen president Nicolas Maduro van Venezuela, is uit de hand gelopen toen gewapende burgerwachten op motorfietsen op de demonstranten inreden en schoten afvuurden. Er zijn twee doden te betreuren.

De Nederlandse douane doet een forse cocaïnevondst in de haven van Rotterdam. In een container met bananen ligt 125 kilo van de harddrugs. Vijf mannen zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de drugssmokkel.

Veel Britten kijken met angst uit naar een nieuwe storm die op hun land afkomt. Weerkundigen hebben een zware storm en hevige regen aangekondigd.

De Syrische vredesonderhandelingen zitten in een diepe crisis. Tijdens de tweede ronde van de onderhandelingen is er geen enkele toenadering te bespeuren. De belangrijkste bondgenoten van de strijdende partijen, Rusland en de Verenigde Staten, staan bovendien lijnrecht tegenover elkaar.

14 mensen zijn omgekomen toen een overvolle bus in een afgrond stortte in het door India bestuurde deel van Kasjmir. Bijna 30 mensen raakten gewond. De autobus stortte de diepte in nadat de chauffeur de macht over het stuur verloor.

President Viktor Janoekovitsj zegt dat het de schuld is van de oppositieleiders dat het geweld in de Oekraïense hoofdstad Kiev is geëscaleerd. Bij straatgevechten tusssen betogers en de oproerpolitie in het centrum van de hoofdstad Kiev, vielen zeker 25 doden, onder wie 7 agenten. Ook zouden er meer dan 1000 gewonden zijn gevallen.

Steeds meer Nederlanders moeten uit België vertrekken, omdat zij een belasting vormen voor het sociale zekerheidssysteem. In 2012 ging het om 202 Nederlanders, in 2013 om 305. Ze kunnen niet worden uitgezet, maar krijgen het bericht dat zij binnen dertig dagen het Belgische grondgebied moeten verlaten.

De Amerikaanse vice-president, Joe Biden, roept de Oekraïense president, Viktor Janoekovitsj, telefonisch op om onmiddellijk alle politie, sluipschutters en andere eenheden terug te trekken. Biden heeft verder duidelijk gemaakt dat de VS bereid is de verantwoordelijken voor het geweld tegen de demonstranten in Oekraïne, sancties op te leggen.

Venezuela sluit zijn consulaten op Aruba, Curaçao en Bonaire. Dit gebeurt nadat iemand met een auto het consultaat op Aruba had geramd. De dader zou een Venezolaan zijn. Hij is opgepakt.

In 2013 zijn 675 hennepkwekerijen opgerold in Noord-Nederland. Daarbij is voor euro 40 miljoen aan hennep uit de markt gehaald. Ruim 400 mensen werden in 2013 gearresteerd op verdenking van hennepteelt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Sinds de jaarwisseling ziijn er nog eens 15 arrestaties verricht in een onderzoek naar drugshandel.

De Amerikaanse regering laat drie diplomaten uit Venezuela weten dat ze binnen 48 uur het land moeten verlaten. Washington heeft niet gezegd waarom de Venezolanen tot ongewenste personen zijn verklaard.

Russische veiligheidstroepen nemen na het parlement nu ook het militaire vliegveld op de Krim in. Volgens ooggetuigen omsingelden ongeveer vijftig mannen de binnenlandse terminal van de luchthaven in Simferopol.

More
articles