Justitia Pietas Fides MMDCL

– X-Mas. Volgeladen komen de vliegtuigen aan. SLM, KLM, de Antilliaanse en Braziliaanse carriers. Allen uit het Noordoosten of noordwesten. De Brazilianen gaan stevig op en neer naar het zuiden. ‘It is X-mas time & -styling’. Echter stijlloos dat de KLM eerstens plusminus 1500 Euro economy aanbiedt AMS-PBM-AMS en dan plotseling dezelfde ticket opschroeft naar meer dan 1900 Euro en dan weer te dalen, bij ‘weinig vraag’ naar: 1400 Euro ‘on line’. “We brengen de KLM aan…, bij een consumenten klachtenbureau…”, hoor je ze nog gefrustreerd nabomen over ongebreideld marchanderen met ticketprijzen.

– Arbeid. De Arbeidsinspectie heeft een document doen uitvaardigen, om werktijdenregelingen nog eens nadrukkelijk “…om en rond de feestdagen…” aan te stippen. Ook overuren zijn aan regels gebonden en kunnen alleen, volgens vaste afspraken tussen werkgever en werknemer worden bedongen en/of aangevangen.

– Adron. De contracten van Jairam bij Adron in Nickerie worden niet verlengd. Is dat allemaal omdat Jairam, een voorkeur heeft gegeven aan gesprekken met de NPS als politieke organisatie, welke een partnerschap met de Politieke Vleugel van de FAL (PVF) interessanter vindt? Hoe durft men die vraag nog te stellen. Natuurlijk is dat zo.

– Petje. Responderend stond hij daar tussen al die Aboppers en NDP-ers. Patrick Kensenhuys ging nog voor Bouterse naar ‘Para-Oost’, om naar de opening van de Carolina brug te kijken en daarin deel te nemen. Als parlementariër, hor! En niet als NPS – afgezant. Waarschijnlijk nog geen kandidaatstelling van ‘de groene’ vernomen. Remember Ro Waarde?

– Connect. Er gaan geluiden rond, dat eigenaren van de Connection Mall middenin de “Hermitage villawijk” een bedrijfsvergunning ambiëren voor een Bar-Dancing. Bewoners van de villawijk, zijn in hoge staat van paraatheid gebracht. Zien wat Nerkust, Tuur of Heave hiervan te zeggen hebben. Let goed op!

– Nerkust. Intussen heeft een ‘bonero aanval’ op Nerkust, hem en gezin dichter bij Kerk en God gebracht. De DC van Zuid West deed zijn bureaulade open en kwam daar ‘bonu-tori’ tegen en ook in de buurt van zijn woning, zouden poppen en pakketjes met naalden doorstoken zijn gevonden. Eerst bij Bouterse in de buurt, toen bij een spuitinrichting en dan weer nu bij Nerkust van zuidwest. Vervelend voor de gemoedsrust, hor.

– Chan. Op niet mis te verstane wijze, heeft Chan Santokhi aangegeven een stomend hete soep te zullen klaarzetten voor de onsportiefste klager Desi Bouterse. Persoon in politicis die naar het ‘groene laken’ is gestapt. Repliek en dupliek zullen een groot aantal, nochtans verzwegen zaken —vanaf 1980— naar voren brengen. Het is voor Santokhi genoeg geweest. Voor anderen al veel eerder. Was er niet sprake van een dwangsom als dwangmiddel om Bouterse in het naaste verleden te corrigeren. Is dat ding na gerechtelijk vonnis wel geheel uitbetaald? Ook dat komt ter sprake. Let wel Bouterse in persoon en niet ‘het bestegen ambt’, is weer in het geding. Hoewel sommigen er een ‘moxi patu’ van dreigen te maken. Santokhi houdt het bij ‘faya supu’. Neks no fout! http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/533

– Opmerkelijk. Aan de Suralcoweg in Para zouden huizen worden gebouwd, met Ricardo Panka als trek- en bouwmeester. Blijkbaar heeft Panka zeer veel vertrouwen in de Surinaamse Dollar (SRD) en prijst zijn woningen aan in United States – Dollars (US$ ofwel USD) per vierkante meter oppervlak. Ook de naam van zijn dorpsgemeenschap is in het Engels opgenomen. “City of Para…, so bun’. De srrrrrrrrrrd, ‘…ist nicht im frage…!’.

– Probleem. Het Jordaanse leger maakte via zijn inlichtingendiensten bekend, dat een vliegtuig van Amerikaanse makelij (F16), boven Syrië is neergehaald en dat de piloot door IS – fanaten gevangen werd genomen. Syrische jihadisten zouden woensdag een Jordaanse straaljager van de coalitie tegen IS hebben neergeschoten bij het IS-bolwerk Al Raqqa, in het noorden van Syrië. De piloot is gevangengenomen. De Jordaanse autoriteiten hebben bevestigd dat de piloot gevangen is genomen door terreurgroep Islamitische Staat. “Jordanië houdt de groep (IS, red.) en zijn aanhangers verantwoordelijk voor de veiligheid van de piloot en zijn leven’’, aldus een statement van het Jordaanse leger. Het is nog niet duidelijk of het toestel daadwerkelijk door IS is neergeschoten of dat de piloot een technisch probleem had, waardoor het toestel neerstortte. Volgens Al Arabiya hebben strijders van IS foto’s van de gevangengenomen Jordaanse piloot online geplaatst. Deze beelden kunnen niet geverifieerd worden. De noordelijke provincie waar het toestel zou zijn neergehaald, wordt gecontroleerd door de terreurbeweging. Volgens de BBC claimt IS de straaljager naar beneden te hebben gehaald met een hittezoekende raket.

– Ali A., één van de hoofdverdachten in het Passageproces, zou woensdag in het Turkse Istanbul zijn geliquideerd. Dat hebben betrouwbare bronnen bevestigd, schrijft “Crimesite”. Volgens de website werd A. om het leven gebracht toen hij woensdagmiddag in zijn auto zat te wachten voor een stoplicht, in de wijk Maslak in het noorden van Istanbul. Op Turkse media duiken inmiddels foto’s op van het lichaam van A.. A. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een ‘grote vis’ in het veelomvattende liquidatieproces Passage. A. zou onder meer bij de opdrachtgevers van de liquidatie van Kees Houtman in 2005 horen. Het OM had bij de rechtbank levenslang geëist, maar A. werd vrijgesproken. Het hoger beroep in het megaproces loopt nog. Begin november verklaarde kroongetuige Fred Ros belastend over zijn medeverdachten Dino Soerel en A. in het liquidatieproces. Ros stelde dat A. opdracht gaf tot moord op de drugshandelaar Atilla Önder en voetbalclubvoorzitter Nedim Imaç. Ook zou A. hem hebben betaald voor de moord op Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006 en zou hij dus bij de opdrachtgevers van de liquidatie van Houtman horen.

– Killing. De sociale wetten van Brunswijk, in elkaar geflanst tijdens de luguber aandoende parlementaire nacht —toen de ex- guerrillero even de voorzittershamer in De Nationale Assemblee mocht strelen en bespelen— zorgt voor niet alleen mega, maar nu ook onoverkomelijker gigaproblemen. Bedrijven, holdings, rechtspersonen en rechtspersoonlijkheid bezittende organisaties, zijn in de soep gereden door het belachelijk aandoende. Zogeheten als sociale wetgeving bedoeld, maar duidelijk wel om de armlastiger achterban van Brunswijk in de watten te leggen. Onbetaalbaar en onuitvoerbaar! “San fu du nono, Brunsie? No wan henkri bravo no de fu teki…!”. Intrekken die chaos.

– ‘Sungu’. Middenin de kerstdrukte, dachten de weergoden een goede gelegenheid te hebben gevonden om Paramaribo en omstreken op de 23 December 2014 compleet onder water te zetten.

– ‘Wan wan dey’. Een dag voor de Sabaku en de andere dag voor Tjon Tjon. Emeritus Charles Pahlad, heeft het juist gezien. Wat de NDP plus tot 2010 deed doet de oppositie nu met de NDP-plus coalitie. Vandaag doe je dit met mij ‘skatje’ en morgen zal hetzelfde met jou worden gedaan, hor! Een les voor al die mannetjesputters die nu zaken uit rancune willen komen opleggen aan de politiek andersdenkenden. De regeringscoalitie heeft absoluut geen mandaat meer en bepaalde exponenten denken dan nog even voor de verkiezingen gekke dinges te kunnen doen? Juist ja, met hun opponenten! “Wan dey wan dey fu Sabaku, wan dey fu Tjon Tjon”.

– Joe. De man verliet ons allen…, maar liet achter: “N’oubliez jamais”. http://www.imdb.com/title/tt0168012/ https://www.youtube.com/watch?v=CknunaZjQYEhttps://www.youtube.com/watch?v=MBpyuYgfCWA

– ‘Vrede dem kerki e bari…!’. Gezegde kerstdagen aan alle Surinamers hier en overzee toegewenst. Aan hun gasten en ook te hopen, dat er ergens toch nog gedacht wordt aan een wapenstilstand. Remember: “Kerst 1990”. Shalom!

More
articles