Marrondag wordt dit jaar landelijk gevierd

door Melissa Achthoven

Gisteren werd er een persconferentie belegd door de Stichting 10 Oktober 1760 onder leiding van de voorzitter Leo Ato-mang bij de SMS pier. Dit jaar is het precies 254 jaar geleden dat er vrede werd gesloten tussen de Surinaamse koloniale overheid en de in verzet zijnde Afrikaan-se mensen, die hun vrijheid verkozen boven de slavernij en zich vestigden aan de Tapanahonyrivier in zuidoost Suriname. De voorzitter zegt dat in het kader van de herdenking Marrondag op vrijdag aanstaande deze dag landelijk gevierd zal worden zowel te Wageningen in het district Nickerie, te Atjoni, Stoel-manseiland, Wanhati, Albina en in Paramaribo. Er zullen verschillende culturele activiteiten georganiseerd worden. Ook de verschillende culturele gerechten zullen verkrijgbaar zij, merkte de voorzitter op. Voor het eerst in de geschiedenis van de ‘Blaka man’ zal er een delegatie om 11.00 uur vertrekken vanuit SMS pier met een schip richting de monding bij de samenvloeiing van de Commewijne- en Surinamerivier. Hier werden de zieke slaven tijdens de slaventijd overboord gegooid, wanneer de slavenhandelaren ontdekte dat er zieke slaven aan boord waren. De bedoeling hiervan is om hen te gedenken, aldus Ato-mang. Deze tour zal ongeveer 3 uren duren, merkte hij vervolgens op. Na deze tocht zal de delegatie onder muziekbegeleiding van Wi Sani kawina band en Massanga 2000 een ‘prodo waka’ houden richting Palmentuin, waar er in verband met de Marrondag een Opendag gehouden zal worden met de verschillenden activiteiten voor die dag.

Achtergrondinformatie
De Stichting 10 Oktober 1760 is opgericht voor de bewustwording en erkenning van het eigene. Om de strijd van alle marronvoorouders voor vrijheid en tegen onderdrukking te gedenken is in 1974, in samenwerking met de hoogste traditionele leiders (granman) van deze marronsamenleving 10 oktober uitgeroepen tot Dag van de marrons. De erkenning van 10 oktober 1760 is tot stand gekomen door pionierswerk van de marronhistoricus, Andre RM Pakosie. Hij is de motor geweest voor de instelling van een marrondag. De herdenking van deze dag is vanaf 2004 uitgegroeid tot een uitbundige herdenking, waarbij de participatie dan wel betrokkenheid van andere groepen is toegenomen. ‘de Dag van de marrons kan in Suriname van nu model staan voor de strijd tegen onderdrukking, de strijd voor vrijheid en voor lotsverbetering.

Benoeming van het Plein van 10 oktober 1760 (Vrede van Auka)
Een heel belangrijke verworvenheid is ook de plek op de hoek van de Wanicastraat en de Gravenstraat (einde van de Dr.J.F. Nassylaan). Deze is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter beschikking gesteld en benoemd als ‘Plein 10 oktober 1760 (Vrede van Auka).

More
articles