Eerste ebolapatiënt VS overleden

De Liberiaanse ebolapatiënt Thomas Eric Duncan, die in Texas werd opgenomen met het virus, is daar vandaag aan overleden. Dit meldde het ziekenhuis in Dallas waar hij werd verpleegd. Duncan was de eerste ebolapatiënt bij wie in de de Verenigde Staten het virus werd vastgesteld. Hij reisde vorige maand van Liberia via Brussel en Washington naar Dallas. Hij was destijds nog niet ziek. Ebola heeft een incubatietijd van 21 dagen. In die tijd heeft een patiënt nog geen ziekteverschijnselen, zoals koorts. De diagnose werd 30 september gesteld nadat hij uit het West-Afrikaanse Liberia was gekomen voor zijn huwelijk. De beoogde bruid, Louise Troh, ligt ter observatie nog steeds in quarantaine. Duncan arriveerde 20 september in Texas en kreeg de 24ste buikpijnen. Dat werd 26 september in het Texas Health Presbyterian Hospital niet in verband gebracht met ebola. Hij werd naar huis gestuurd, maar keerde twee dagen later met een ambulance ernstig ziek terug naar het ziekenhuis. De vier mensen met wie Duncan samenwoonde zijn in quarantaine geplaatst. De autoriteiten gaan ook de gangen na van iedereen met wie Duncan contact heeft gehad. Het gaat om zeker tien mensen. Van 38 anderen wordt nog onderzocht of ze contact hadden met Duncan sinds zijn aankomst in de Verenigde Staten.

VERVOLGING
De Liberiaanse autoriteiten kondigden vorige week aan Duncan te zullen vervolgen bij terugkeer naar Liberia, omdat hij op een vragenformulier zou hebben gelogen over contacten met besmette personen. Duncan zou een zwangere, inmiddels overleden ebolapatiënte een taxi hebben ingeholpen.

More
articles