Justitia Pietas Fides MMDLXXXV

– ‘Skoro’. De scholen zijn geopend en vooralsnog zijn er geen grote problemen aangemeld? Kan morgen anders worden. Een groot aantal ouders, zal niet blij zijn met de af-standsplek waar er naar toe gereden moet worden om minstens een kind af te zetten. De energie- en het brandstofverbruik blijven inherent aan die situatie. Vroeg opstaan…, betekent langer licht in huis aanzetten en dan ook nog een stuk rijden met een twee- of vierwieler. Aan het eind van de ochtend, kon men met inventarisaties beginnen van wat allemaal misging op de eerste schooldag. Alvast weinig bemoedigend!

– OKB. Jennifer van Dijk – Silos is aangemeld als voorzitter van het Onafhankelijk Kies Bureau (OKB). De advocate heeft al eerder die post mogen bezetten. Wel is het nu zo, dat de oppositionele partijen de aangewezen vertegenwoordigingsverhouding in het controlerend en begeleidend staatsorgaan compleet onaanvaardbaar vinden.

– Hoe dan? Je loopt met je vrouw of kinderen in een hal van de dichtbij neergezette Mall en een losgeslagen ‘fourwheel drive’ mangelt je. Wordt daarbij verwond. Men kan het zo gek niet bedenken of voertuigen vliegen dezer dagen ‘grat hari’ tegen medeweggebruikers en ook in gebouwen.

– Brand. Minstens twee woningbranden in het afgelopen weekeinde. ‘Ala dey sani!’. Bij een van de branden, worden er wel beschuldigingen van ‘opzettelijke brandstichting’ van stal gehaald.

– Kopro. Heftiger koperdiefstallen en aanslagen op fibernetwerken geconstateerd. Ongehoorde storingen op het communicatienetwerk, zijn daarvan de resultante.

– Aircontrol. Meer dan zeven jaren lang, worden luchtverkeersleiders in de bittere kou ge-laten, door het Ministerie van Transport Communicatie & Toerisme. Beloften die niet worden ingelost. Onder een ABOP-regiem op het bedoelde departement, blijkt de zaak van kwaad tot erger te zijn gebracht. Toch vraagt Amafo opnieuw te stemmen op de huidige re-geringscoalitie? Voor zover daar nog wat van overblijft.

– Correlerend populisme. Een ‘bigi sma dey’ en de toezeggingen aldaar gedaan, komen niet voort uit opportunistisch populisme? De controle op afstemming, gebiedt, dat de vertegenwoordiger van de NDP dit zegt en die van ABOP weer dat. De vraag mag gesteld worden of men wel goed en definieerbaar weet, wat ‘populisme’ allemaal inhoudt. ‘Leer wan les, baya…’. ***Populisme komt van het Latijnse ‘populus’, dat “volk” betekent. Popu-listen zeggen in naam van het volk te spreken. Het slaat op een politieke stijl, eerder dan op een ideologie als een discours, dat het volk centraal stelt. Als communicatiestijl is het populisme door eender welke ideologie te gebruiken. Ze gaat uit van de onderdrukking van de bevolking door een ‘elite’ en streeft naar een samenleving waar het ‘volk’ de Staat be-heert. Hierbij refereert ze aan de economische en sociale status van de “gewone man”. Ge-vestigde politieke partijen bestempelen soms nieuwkomers als populistisch. Gewoonlijk be-gonnen die partijen ook als “een stem” uit “het volk” (…). Wat een mop! Zie dus ook voor lesdeel II: http://www.encyclo.nl/2013/begrip/populisme http://nl.wikipedia.org/wiki/Populisme

– Begroting. Verkiezingsbegroting, zal de 100 miljoen aan SRD’s ver overstijgen! Hoe meer geld in omloop…, des te meer in een kleine economie de inflatiegevoeligheid geïrriteerd raakt.

– ‘Safe’. Brandkastenmanie. In SU maar nu ook overgewaaid naar ‘La Guyane Fran-çaise’. De Politie en Gendarmerie van het buurland zijn ervan overtuigd, dat de brandkasten met inhoud naar Suriname zijn overgebracht. Had men niet gewaarschuwd, dat de soevereiniteit van ons land met grote regelmaat in gevaar is gebracht? Grensoverstijgend wel te verstaan!

– Dignitary. “The community of ‘White Sands’ at the Zanderij Airport wishes to elect a new dignitary…”. Men spreekt steeds over ‘een dorp’. Zou zeer interessant worden, als de be-grenzingen van dat lucratief bezetgebied —inclusief wat men Cabenda noemt— staatsrechtelijk wordt aangegeven en tot waar de gronden van een verplicht uit te breiden luchthaven, uberhaupt zijn komen te liggen. Tot nog toe heeft men er geen erg in, dat de luchthaven te Zanderij het allerbelangrijkste strategisch goed is, wat wel transnationaal wordt erkend en op waarde geschat. Internationaal! Of dat ook zo op nationaal niveau heeft plaatsgehad, valt ernstig te betwijfelen.

– Voedselpakket. De ‘bigi sma dey’ had echt geen populistisch…, noch politiek karakter, hor! Totdat Amafo van Sociale Zaken riep, dat men weer op de huidige regeercoalitie zou moeten stemmen. Als je niet weet hoe het hoort, dan roep je eigenlijk: “Jouw stem voor een voedselpakket…”.

– Baby Doc. De verbannen dictator die armoegedwongen naar Haïti terugkwam en werd aangeklaagd, voor corruptie en mensenrechtenschendingen. De man en zijn verdediging, gingen in een strategische uitstelrage. Zodanig heftig, dat deze nog net niet voor zijn wandaden strafrechtelijk, kon worden veroordeeld. ‘A jongen go dede…, instead’. Waar maakt men nog meer, een inmiddels gediskwalificeerde uitstelrage mee? Juist ja! Weinig hilarisch.

– Alesie. De sector rijstinzaai en -verbouw, vindt de opmerkingen van het staatshoofd, in De Nationale Assemblee gedaan, maar macaber van karakter als deze het selectief over hun activiteiten en potenties heeft.

– Afstemming. Hoeveel mensen die naar rouwvisite waren of een begrafenisplechtigheid bijwoonden…, ontdekten bij terugkeer, dat hun huis was leeggehaald? Het lijkt op een virale ontwikkeling.

– Oprotten. De aanklager betaald voetbal heeft NAC-speler Stipe Perica vier duels (waarvan één voorwaardelijk) geschorst vanwege de rode kaart die hij zaterdag ontving in de wedstrijd tegen Heracles Almelo; zes tegen een nederlaag. De Kroatische spits van de Bre-dase club, ging nadat de bal al lang weg was met de noppen op de knie van tegenstander Simon Cziommer staan. Stupide!

– Robben. Arjen Robben heeft zich voor het eerst sinds het WK weer gemeld bij het Nederlands elftal. Robben zat al die tijd zich thuis te ergeren aan de wanprestaties van het Nederlands elftal.

– ‘Money talks’. Het legendarische Waldorf Astoria in New York wordt verkocht aan een Chinese verzekeringsmaatschappij. De Anbang Insurance Group betaalt bijna 2 miljard dollar voor het hotel aan Park Avenue in Manhattan.Het Waldorf Astoria is een van de be-kendste hotels ter wereld. Het opende in 1931 op de huidige locatie en was toen het grootste ter wereld. Het heeft 1508 kamers en is onder meer bekend van de Waldorf salad. Het hotel heeft een eigen perron op het nabijgelegen Grand Central Station, dat onder anderen werd gebruikt door president Franklin D. Roosevelt. De huidige eigenaar, Hilton Worldwide, blijft het hotel uitbaten. Met Anbang is afgesproken dat Hilton dat de komende 100 jaar blijft doen.

– Weet hoe het hoort! ‘Face yr piers’. President Kenyatta van Kenia gaat deze week als burger naar een zitting van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij legt zijn presidentschap tijdelijk neer. In het parlement in Nairobi zei Kenyatta dat vice-president Ruto zijn taken zal waarnemen. Hij wil niet als staatshoofd naar Den Haag, omdat dan de “soevereiniteit van 40 miljoen Kenianen…” terecht zou staan. De president van Kenia is aangeklaagd voor gewelddadigheden tijdens de verkiezingen in 2007. Meer dan duizend mensen kwamen toen om het leven. Kenyatta heeft altijd gezegd, dat hij onschuldig is. Op de zitting van woensdag van het Internationaal Strafhof moet een datum worden gekozen waarop het proces tegen hem begint. De mogelijkheid bestaat dat de openbaar aanklagers het Strafhof gaan vragen om de zaak te laten vallen, omdat er te weinig bewijs is. Het proces is al een paar keer uitgesteld, de laatste maal op verzoek van de aanklagers. Die hadden moeite de zaak rond te krijgen.

– Ankara. Wat doet Turkije? Strijders van Islamitische Staat hebben hun zwarte vlag gehesen in het oosten van de Syrische grensstad Kobani. Dat is te zien op beelden van persbureau Reuters. IS en Koerdische strijders vechten al weken om de stad aan de grens met Turkije. Ook nu wordt er nog steeds zwaar gevochten.

– Brasil. In Brazilië heeft zittend president Dilma Rousseff de meeste stemmen gekregen bij de presidentsverkiezingen van zondag jl., maar er is een tweede ronde nodig. Ze komt met 41 procent van de stemmen tekort voor een absolute meerderheid. Roussef moet het op 26 oktober opnemen tegen de centrumrechtse oppositieleider Aécio Neves (54) die als grote verrassing geldt van de stembusgang. Neves staat op 35 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee de socialistische Marina Silva, die 21 procent van de kiezers achter zich kreeg.

– Chikungunya. Tientallen mensen raakten in het afgelopen weekeinde, alsnog beroerd door de muskietenaanval die ons land teistert. Het land is in problemen.

– Meer. Er werd weer meer AOV beloofd en ook meer Kinderbijslag. Met afnemende in-komsten van staat, wordt dat werkelijk veel interessanter. De ene zegt ‘welles’ en de ander zei meteen daarop ‘nietes’. Zien wie de competentiestrijd gaat winnen.

– ALCOA. Tot nog toe geen duidelijkheid, wat de positie en status van de Alcoa/Suralco nou is of wordt. Moet maar ‘kat vs. muis’ blijven spelen…, kan men nog het allerergste meemaken…, zo vlak voor de algemene verkiezingen van 2015 of eerder. Als Alcoa een deal sluit met een inmiddels mandaatloze regering, waarvan de maatschappelijke ondersteuning vrijwel totaal is verdampt, kan internationaal de ‘nietigheid’ van elk onvoordelige/ondoordachte ‘deal’ worden ingeroepen. Let op!

More
articles