Justitia Pietas Fides MMDLXXXIII

– Dierendag. De dierenbescherming en ‘Partij voor de Dieren’ in Nederland, bereikten “redelijk akkoord” ter zake een verzochte prudentie en nadrukkelijke beheersing bij de kwantitatieve (rituele-) slacht, na het afsluiten van de vastentijd. Religieuze organisaties deden toezeggingen om rekening te houden met de gevoeligheden van en bij dierenvrienden.

– Dierendag in SU. De dieren leven in relatief geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ook op de vuilnisbelt. Maar wat sommige primitief ingestelde schepselen, volgens de evolutietheorieën van Darwin onderling allemaal uithalen, is niet voor de poes noch voor de kater te aanschouwen. De ene gaat naar een ‘beri’ en betast daar wederrechtelijk, de borsten van een aantal weinig willende en sociaal kwetsbare vrouwen. Een ander slaat op een uitvaart familieleden in elkaar en uit door krankzinnigheid ingegeven en gedreven, het weinig rationele aan bedreiging (-en). Een ander zet zoveel sopie in de al verwarde kop, dat publiekelijk overgegaan wordt tot statusbedreiging van seniorenburgers. Over de roofovervallen op de ouderen en de toegebrachte barstwonden aan menig hoofd in deze samenleving, kan meteen al een aparte databank bij Justitie worden aangelegd. Waar gaat men naar toe, in dit alco/droga geïnfecteerde land? Juist ja!
– Dank U wel! Milde straf voor het verduisteren van een stevig aantal US-dollars door P.B., uit de kostbare auto van zijn papa. De rechter ging mee in gedachte, dat de jongeman misschien de verkeerde opvoeding had genoten en dit om een “first offence” zou gaan. De andere broer uit Holland die zich met cocaïnepasta bezighield en kilo’s van dat spul naar NL wilde smokkelen, komt nog aan de beurt bij de strafrechter. Men vreze met grote vreze…, wat daar nochtans het strafvonnis van mag worden.

– 06.10.2014. Op die datum zal de verdachte D.B. in Brooklyn – New York, na partiële bekentenissen te hebben afgelegd bij het Openbaar Ministerie, voor een strafrechter verschijnen. Procedureel zal er na een initieel ‘not guilty plea’, het een en ander veranderen, gegeven de aangemelde ‘guilty plea and bargain’ waarop naderhand vermoedelijk werd/is ingezet. Wat deal is geworden en strafmaat mag zijn, zal de tijd wel weer leren.

– Onderzoek naar bestelbon. Het Openbaar Ministerie zal een onderzoek starten, op verzoek van leden uit De Nationale Assemblee, naar de handelingen gepleegd door Belfor –in de functie van bewindvoerder– op MinJuspol en het gebruik van staatsmiddelen/representatiefondsen om cadeautjes ‘in privé’ te verdelen, in de vorm van ‘aangekochte waardebonnen’.

– Onderzoek II. Onder Belfor’s bestuursmandaat, werden ook volgens het nodige aan getuigenverklaringen, een viertal mannen in de Tout lui Faut – kanaalweg of op aangrenzende weg/brug standrechtelijk van het leven beroofd. Het Openbaar Ministerie blijkt opnieuw onderzoeksperikelen te beleven, daar waar militairen en politiemannen betrokken zouden zijn.. Vandaar de eis van nabestaanden die hun kostwinners kwijtraakten, om deze onverkwikkelijke zaak door buitenlandse organisaties te laten onderzoeken en beoordelen.

– NL. Af en toe lijkt het er meer op, dat de verkiezingskoorts eerder in Nederland dan in Suriname heeft toegeslagen. Want wat daar allemaal niet aan steunbetuigingen wordt gegenereerd, ter zake de nationale ‘algemene en geheime verkiezingen’ voor volksvertegenwoordigende lichamen in Suriname, is een zaak die knap opmerkelijk is geraakt. Het einde van een Bouterse- en NDP-era, in de Republiek Suriname vormt daar klaarblijkelijk de grensoverschrijdende hoofdbooster voor.

– Suralco. Per 01 Oktober 2014 is de af-/aanlanding nabij de Afobakadam gesloten voor het misbruikmakende en nu dus ook voor alle publiek. Zou het toeval zijn, dat een Suralco-beheerder, in zijn werk- en woonomgeving werd vermoord? Inderdaad suggestief en gewaagd om die koppeling te midden van zijdelingse interesse belangen te maken. Maar toch werd die vergelijking gemaakt.

– Revisie. Er zou na eerder beproefde tuchtrechtelijke maatregel, ander oordeel en vonnis aankomen vanuit het Hoofdbestuur van de Suriname Voetbalbond. En wel ter zake het zoveelste aangemelde incident, met de voetbalspeler Ronnie Brunswijk in de hoofdrol. Zien wat het uiteindelijk wordt, na geconstateerde en gerapporteerde misdraging tegen scheidsrechter(-s) die door de SVB worden ingezet om arbitrair tijdens wedstrijden, in alle vrijheid en veiligheid te kunnen optreden. Ook daar weer zal de tijd het een en ander leren. Intussen is de uitloop van gekwalificeerde arbiters begonnen. Men pikt strafvermindering voor Brunswijk absoluut niet!

– Klem. Een politiewagen wordt gejat. De crimineel wordt uiteindelijk gevat. Een ander onverlaat, bemachtigt een auto en slaat op de vlucht. Achtervolging! De politie tracht deze figuur klem te rijden. Maar dat zal uiteindelijk pas lukken, als er tegen een ander voer-tuig wordt gebotst.

– Virale ziektekiemen. Parmessar vraagt een enorm bedrag om de ‘chikungunya muskiet’ in het ressort Blauwgrond te bestrijden? Maar er zijn veel meer verdachte haarden. Zo ook de smerige vuilnisbelt van Ornamibo. Wat gaat men daar uitproberen? Intussen zijn particulieren al begonnen, grote bespuitingen te plegen met Malathion. Wachten op de overheid…, is een ‘not done situation’ geworden. ‘Wakti Blokland nanga Parmessar…, ye dede nanga korsoe….!’.

– Opvolging. Het voorspelbare, dat Albert Aboikoni de opvolger van ingeslapen Granman Belvon Aboikoni zou moeten worden, hing al enige tijd in de lucht. Vandaag de dag worden daar transparanter mededelingen over geventileerd.

– ABOP. Het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme is toevertrouwd aan Pinas van ABOP. De politieke partij van eigenaar Ronnie Brunwsijk. Resultaat? De luchtvaart en daarmee export van productiegoederen, ondervindt grote schade door stakende luchtverkeersleiders. Specialisten die wars zijn van alle niet nagekomen beloften en de totale verwaarlozing van werkplek cq. apparatuur. ILS en andere communicatie-elementen die niet werken, zal uiteindelijk resulteren in nog meer kwaad, schade en onstuitbare ergernis in dit land. Speelt men weer met mensenlevens? Het is de aller allerhoogste tijd, na zoveel stakingen en rommelgebeuren. Vraag! Welk ministerie –ABOP/PALU of NDP– functioneert nu optimaal in deze regering Bouterse? Leg uit! ‘Sortoe wan fu dem departementi e drai… ? Yere no, saka wi dja safri yere!’. Misschien dat oom Theo, de natuurdeskundige Vischnudatt uit Wanica, nog enige antwoord heeft. Dat is hem toch altijd toevertrouwd? Juist ja!

– Vasten. Aan alle Surinamers wordt een vrolijk en veilig einde van de vasten en Eid al – Adha 2014 toegewenst. Eid al-Adha, the Festival of Sacrifice, is observed on pilgrimage to Mecca known as the hajj. Determining the exact date of Eid al-Adha is a point of contention and some wait for an official announcement from the authorities in Mecca. (Huff – Post). http://www.huffingtonpost.com/2014/10/03/eid-al-adha-2014_n_5927040.html

– Brazil. Gaan ze het samen doen? Op vijf oktober gaan de Brazilianen naar de stembus om een nieuwe president, een nieuw congres én nieuwe staatsgouverneurs te kiezen. De presidentiële verkiezingen laten zich nog het best vergelijken met een soap, inclusief dramatische wendingen en een erg onwaarschijnlijke presidentskandidaat. Het laatste jaar in de termijn van de zittende president Dilma Rousseff, moet haar zwaar zijn gevallen. De politica van de linkse arbeiderspartij kreeg in aanloop naar het WK te maken met grootschalige protesten. Woedende menigten eisten dat overheidsgeld niet zou worden besteed aan het voetbalkampioenschap maar aan de verbetering van de gezondheidszorg, het onderwijs en de infrastructuur, zaken die in Brazilië veel te wensen overlaten. Brazilië kiest morgen een nieuwe president. Wordt het de huidige president Dilma Rousseff of milieuactiviste Marina Silva? Het wordt in ieder geval een nek-aan-nekrace. Rousseff regeert het land al drie jaar en kreeg in die jaren veel fans. Maar ook veel tegenstanders. Marina Silva noemt zichzelf “de outsider” en won snel populariteit met haar vernieuwende plannen, maar wint volgens de laatste peilingen nu alweer terrein. Twee totaal verschillende types. Brazilië kiest morgen een nieuwe president. Wordt het de huidige president Dilma Rousseff of milieuactiviste Marina Silva? Het wordt in ieder geval een nek-aan-nekrace. Volgensde laatste peilingen wint Rousseff. Ze is lid van de Braziliaanse Arbeiderspartij en heeft sinds 2011 de Braziliaanse touwtjes in handen. In eerste instantie was ze de gedoodverfde winnaar, maar dat veranderde toen in september meer dan veertig Braziliaanse politici betrokken raakten bij een corruptieschandaal. Veel van die politici zijn lid van de partij van Rousseff. Toch is ze nog steeds erg populair: als president heeft Rousseff veel gezinnen vanuit de armoede de middenklasse ingetrokken. En in de twaalf jaar dat haar partij aan de leiding is geweest in Brazilië, heeft het land een economische groei doorgemaakt. De vernieuwing: Marina Silva. Door het schandaal is er ruimte vrijgekomen voor Rousseffs grootste concurrente: oud-minister van milieu Marina Silva. Haar partij, de Braziliaanse Socialistische Partij, had in eerste instantie een andere presidentskandidaat, namelijk voorzitter Eduardo Campos. Maar hij kwam om bij een vliegtuigongeluk, dus werd Silva naar voren geschoven. Of ze nou kiezen voor vertrouwdheid of vernieuwing, de Brazilianen zijn in ieder geval ontevreden over hoe het nú gaat. Het afgelopen jaar werd er in het land veel gedemonstreerd tegen corruptie, de lage kwaliteit van publieke diensten en de enorme uitgaven voor het WK Voetbal en de Olympische Spelen. Wint Silva de verkiezingen, dan gooit ze het roer om, zegt ze. Maar ook Rousseff ziet dat het anders moet: “Wat goed is, blijft. Wat niet goed is, gaan we veranderen”. Morgen (zondag), is het zover.

– Hong Kong. Gevaarlijk spel! ‘De hoogste bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying, eist dat dit weekend de blokkades in het centrum van de stad worden opgeruimd. Hij wil dat maandag de scholen weer opengaan en dat de ambtenaren in de stad weer gewoon aan het werk kunnen. In een televisietoespraak zei Leung dat hij bereid is “alle noodzakelijke middelen” in te zetten om de rust in de stad te herstellen. Veel betogers en studenten in Hongkong zijn bang dat hij daarmee doelt op hard ingrijpen van de politie en het leger’. (NOS.nl).

– Einde dienst. Jean – Claude “Baby Doc” Duvalier, groot mensenrechtenschender, een van de meest corrupte in de Cariben en eens president van Haïti, kwam tegen het middaguur te overlijden. Zo wisten de BBC en France24, simultaan te melden.

More
articles